חוקרי ומשמרי המכון לארכיאולוגיה על שם זינמן באוניברסיטת חיפה סיימו פרוייקט יוצא דופן: הרכבת שלושה כדי ענק מהמאה ה-14 לפני הספירה. את הכדים המרופאים (מלאכת שחזור והרכבת כדי חרס) ניתן לראות בספריית האוניברסיטה.
כדי החרס הענקיים, שבורים ומנותצים כמובן, נמצאו בחפירות בתל אסור, סמוך למושב עין עירון, כבר לפני כ-11 שנים, במסגרת חפירה קהילתית שהוביל ד"ר שי בר בשיתוף תלמידי בית הספר של המועצה האזורית מנשה. בתל נמצאו עדויות ליישוב מתקופת הברונזה התיכונה - המקבילה ל"תקופת האבות" - ועד לתקופת ההלניסטית, שמסתיימת במאה הראשונה לפני הספירה. במסגרת החפירות של אוניברסיטת חיפה, נמצא במקום מרכז מנהלי מימי ממלכת ישראל, מימי המלך ירבעם השני מהמאה השמינית לפני הספירה.
כדי החרס שנמצאו תוארכו למאה ה-14 לפני הספירה, תקופת הברונזה המאוחרת. לדבר ד"ר בר, המבנה שבו הם נמצאו הכדים שימש ככל הנראה תחנת מעבר לשיירות המצריות שנעו ממרכז השלטון שלהם ביפו לכיוון עמק יזרעאל ולמרכז השלטון המצרי בבית שאן.
גם כאשר החליטו החוקרים להתחיל בתהליך הרפאות (תהליך הרכבת חלקי הרכסים), הם לא שיערו שהכדים יהיו כל כך גדולים ומפוארים. לאור גודלם מעריכים החוקרים שהם נועדו לאחסון של תבואה או נוזלים כמו שמן ויין. לאחר עבודה ארוכה ומאומצת, הם הצליחו לרפא את הכדים העתיקים, שמוצגים כעת לראווה בספרייה של אוניברסיטת חיפה.
"למזלנו הגדול, כל החלקים נמצאו באותו החדר, מה שהקל עלינו את מלאכת הרפאות, ועדיין לא בכל יום יוצא להרכיב כדים בסדר גודל שכזה", אמר הרפא, רועי שפיר מבית הספר לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה, שהרכיב את הכדים. "אחרי תהליך דקדקני של שמונה חודשים, היה מרגש לראות את התוצאה הסופית ולהחזיר לחיים כד מלפני כ-3,500 שנים".