הסיפור הזה יכול היה להיגמר אחרת לגמרי, אבל יש לו סוף טוב. בחודש שעבר, אחרי יום קשה עם לא מעט פצועים ופינויים, צלצל הטלפון האדום בשעה 19:20. מצידו השני של הקו דווח על לוחם שנפצע מרסיסים שחדרו לגופו. תוך דקה, צוותו של ד"ר שניר אזלן מגדוד הרפואה שבפלמ"ר סופה היה כבר באמבולנס ודהר אל הגבול עם רצועת עזה.
כלב פומבה יחידת עוקץ פלמ"ר סופה גדוד רפואה צוות שניר
(קרדיט: באדיבות צוות בית החולים לחיות בבית דגן)

"תוך כדי הנסיעה הייתי רגוע כי ידעתי שיש איתי את הצוות המיומן והטוב ביותר שיכולתי לבקש: סמ"ר רומי דה רוסו ורס"ל יהל אוריאל החובשים הכי מקצועיים, רס"ל איה גלבוע מנהלת האירוע הכי טובה שיכולה להיות ורס"מ דרור אפגן המקצוען", סיפר ד"ר אזלן, שחווה על בשרו פציעה קשה במבצע "עופרת יצוקה". במהלך הנסיעה לנקודת החבירה, איה דיווחה כי בנוסף ללוחם הסובל מפציעות מרסיסים, יש גם כלב פצוע, ששמו פומבה. בערך ב-19:30, חברו הכוחות, כשהמראות לא פשוטים.
הלוחם הפצוע נפגע בשתי רגליו, בעוד שהכלב, שהובל על אלונקה על ידי ארבעה לוחמי יחידת עוקץ, גסס ונדרש לטיפול בהול ומציל חיים. "במקביל לטיפול בלוחם שנפצע, הבנתי כי נדרש מענה מהיר לפציעתו של פומבה, כדי שלא נאבד אותו חלילה. היו לו פציעות קשות בגולגולת, באוזן ובצוואר, כולו היה מכוסה בדם והוא בקושי הגיב לסביבתו. נשימתו הייתה כבדה ומהירה, אך למרות שמעולם לא טיפלתי בכלב היה ברור כי אם לא נעניק לו טיפול הוא ימות תוך דקות ספורות", משחזר ד"ר אזלן.
3 צפייה בגלריה
הכלב פומבה בתהליך השיקום
הכלב פומבה בתהליך השיקום
הכלב פומבה בתהליך השיקום
(צילום: באדיבות בית החולים לחיות בבית דגן)
למרות האתגר שבטיפול בכלב הפצוע, המאמץ הצוותי הצליח לעצור את הדימום בשלב מסוים. אחד הלוחמים שיחזר בפני ד"ר אזלן את שאירע בשטח, והסביר כי הכוח נתקל במחבלים, באירוע שבו נזרקו רימונים ונורו צרורות של יריות, מה שהוביל לפציעה של כמה לוחמים וגם של הכלב פומבה.
ד"ר אזלן נתן הוראה לאיה ורומי מהצוות שלו לטפל בלוחמים, וליהל להמשיך לטפל בכלב, בזמן שהוא עצמו נמצא בקשר טלפוני עם הווטרינר של היחידה, תוך שהוא מעביר לו תמונת מצב לגבי פציעתו של פומבה. לאחר שהבין מה המינונים הנדרשים, ירד הדופק משמעותית, מה שהעניק רגע של תקווה לצוות המטפל כי הם נמצאים בכיוון הנכון. פומבה נראה באותם רגעים טוב יותר, הצבע חזר לחניכיו ואפו חזר להיות לח.
הווטרינר שנותר על קו הטלפון, הבהיר שאסור לתת עירוי פלזמה של בני אדם לכלב כי זה עלול להרוג אותו. באותם רגעים, הלוחם הפצוע פונה לבית החולים סורוקה, להמשך טיפול. השיחה עם הווטרינר המשיכה כל העת, ובשלב זה הם עברו לווידאו כדי שהווטרינר יוכל לצפות במתרחש. ד"ר אזלן סיפק לו הסבר מפורט על הפציעות, תוך שימת דגש כי המצב הופך יציב מרגע לרגע וכי הצוות נמצא במסלול הנכון כדי להציל את חייו של פומבה.
3 צפייה בגלריה
הטיפול בשטח בכלב פומבה הפצוע
הטיפול בשטח בכלב פומבה הפצוע
הטיפול בשטח בכלב פומבה הפצוע
(צילום: באדיבות חיל הרפואה)
שעה וחצי בערך אחרי תחילת האירוע, הגיע אמבולנס של יחידת עוקץ, ופומבה העובר לידיהם. הצוות הרפואי מטעם עוקץ הודה לד"ר אזלן וצוותו על הטיפול המהיר, שהציל את חייו של הכלב האמיץ. בשלב זה נרשמה נפילת מתח, כהקלה על זה שפומבה ניצל. "יום למחרת, טלפנתי לווטרינר של עוקץ כדי להבין מה מצבו של פומבה. הוא הועבר לבית החולים לחיות בבית דגן, שם עבר מספר ניתוחים שייצבו את מצבו", סיפר ד"ר אזלן.
הוא הוסיף כי "מבחינת הטיפול בשטח - האירוע היה מאתגר מאוד, זאת בשל העובדה שהיינו עם לוחם פצוע, ארבעה לוחמים שחייבים להיבדק בצורה יסודית משום שהיו גם כן בהיתקלות עם המחבלים, וכלב פצוע אנוש. בכל האירוע המורכב הייתי מלא אמונה שנצלח את הטיפול בצורה הטובה ביותר, זאת משום שיש לצוות שלי ניסיון רב בטיפול בפצועים לאורך המלחמה".
ד"ר אזלן שומר על אופטימיות למרות תהליך השיקום הארוך שצפוי לפומבה, שצפוי לעבור בדיקות נוספות, שייעודן לבחון את סיכויי חזרתו לתפקוד ופעילות צבאית מלאה, יחד עם הלוחם שהוא צוות לו מלכתחילה. "כלבי עוקץ הם חלק בלתי נפרד מהמערך הלוחם של צה"ל, שכן יש להם ערך מבצעי אדיר. במלחמה האחרונה הם היו בחזית לא מעט פעמים והצילו לוחמים רבים הודות ליכולותיהם הגבוהות. צה"ל משקיע בהם משאבים אדירים, ואנו ככוחות רפואה נחשפנו לא פעם גם לטיפול המקצועי והמהיר שהם מקבלים בשטח. לוחמי עוקץ דואגים להם ומתייחסים אליהם כמו אל כל לוחם אחר במלחמה, וזה מעורר השראה מהצד לראות זאת", אומר ד"ר אזלן.
3 צפייה בגלריה
הצוות שהציל את הכלב פומבה (מימין לשמאל): יהב אוריאל, שניר אזלן, דרור אפגן, איה גלבוע ורומי דה רוסו
הצוות שהציל את הכלב פומבה (מימין לשמאל): יהב אוריאל, שניר אזלן, דרור אפגן, איה גלבוע ורומי דה רוסו
הצוות שהציל את הכלב פומבה (מימין לשמאל): יהל אוריאל, ד"ר שניר אזלן, דרור אפגן, איה גלבוע ורומי דה רוסו
(צילום: באדיבות איה גלבוע)
לדבריה של רס"ל גלבוע, שניהלה את האירוע מתוקף תפקידה, היא ועמיתיה לצוות דוגלים ומאמינים בשמירת על אורגניות הצוות, עד כמה שניתן. לאחר תום הטיפול שהציל את חייו של פומבה, היא ושאר חברי הצוות הבינו את החשיבות שיש לכך, שכן ההבנה בין כל חברות וחברי הצוות הייתה עיוורת וסייעה במתן טיפול מהיר ומקצועי.
"כצוות, אנחנו אוהבים לשמוע מה קורה עם המטופלים שלנו, לאחר שאנחנו מפנים אותם לדרג הבא. אז מבחינתי, לקחת את המספר של הווטרינר היה ברור מאליו, ומאז אנחנו בקשר רציף, במטרה להתעדכן בהתקדמות השיקום של פומבה. לדבריו, הטיפול בשטח היה זה שהציל את חייו של פומבה, כך שעוצמת ההתרגשות והסיפוק בקרב הצוות שלנו היא גדולה מאוד", סיפרה גלבוע. היא הוסיפה כי פומבה השתחרר בימים האחרונים מבית החולים, וחזר ליחידתו, שם הלוחמים שמחו לראותו - סוף מושלם לסיפור גבורתו של הכלב פומבה.