עובדי ומתנדבי חוות החופש משפשפים את עיניהם שוב ושוב בשבועות האחרונים ומתקשים להאמין למקרה שמתרחש מולם: רותי, פרה שנכנסה להיריון 11 פעמים במהלך חייה והמליטה עגלים שנלקחו ממנה מיד לאחר ההמלטה, אימצה את העגלה תמר, שנמצאה זרוקה לצד הכביש בגיל יום בלבד, כשהייתה עוד עם חבל הטבור. סרטונים המתארים את הסיפור של המשפחה החדשה התפרסמו לאחרונה ברשתות החברתיות וזכו למאות אלפי צפיות בישראל ובעולם.
עדית רומנו, מייסדת שותפה של חוות החופש, סיפרה כי רותי בת ב-13, הפרה המבוגרת ביותר שידוע עליה בישראל, הגיעה לפני כארבעה חודשים מרפת בצפון.
"במהלך חייה, רותי ילדה עגלים ועגלות שנלקחו ממנה בלידה, ולא זכתה לגדל אותם. זאת הפרקטיקה ברפתות על מנת שהחלב שהיא מייצרת יעבור לתעשיית החלב. פרות שמאבדות את העגלים שלהן בוכות אחרי הלידה בשל האובדן. הצורך הזה להניק אותן, לדאוג להן – זה לא צורך בלעדי שקיים אצל בני האדם", אמרה רומנו, שהוסיפה כי כאשר פרות בתעשיית החלב כבר לא כשירות להמשיך בהריונות והמלטות, וכמות החלב שלהן פוחתת - הן נשלחות לשחיטה לאחר כחמש המלטות, כלומר בגיל 7 - 8 למרות שתוחלת החיים שלהן היא בין 18 - 25 שנים.
לדבריה, "רותי היא עדינת נפש. האופי שלה נכנס ללב של אחד מעובדי הרפת והוא נתן את המילה שלו לרותי שהיא לעולם לא תשחט. כשלא יכלו להמשיך להכניס את רותי כבר להריונות היא הייתה אמורה ללכת לשחיטה, אבל הרפתן הבטיח לשמור עליה וברפת פנו לחוות החופש כדי שניקח אותה. היא הגיעה אלינו עם עטינים עצומים שהשפיעו על כל ההליכה שלה. טיפלנו בה ונאלצנו לעשות לה שאיבות כדי לרוקן אותה מחלב".
לפני כחודש, נמצאה ליד בית דגן העגלה תמר, כשחבל הטבור עוד היה מחובר אליה. לא ידוע כיצד היא הגיעה למקום.
"מישהו שראה עגלה זרוקה בצד הדרך ופנה אלינו", אמרה רומנו. "התחלנו לטפל בתמר, ואז קרה משהו שאי אפשר היה להישאר אדישים אליו: מיד כשתמר ורותי נפגשו – רותי פיתחה כלפיה רגשות אימהיים, ותמר החלה להתכרבל כאילו היא האמא שהולידה אותה. זה הפתיע וריגש אותנו. רותי כל הזמן מגוננת עליה ומטפלת בה, לא מסירה ממנה את העיניים. תמר מתרוצצת ומקפצת ואפילו ניגשה כדי לינוק ממנה, אבל לרותי לא היה חלב. לאט לאט התרחשה תופעה שקורית בטבע: רותי התחילה לייצר חלב, ותמר שתתה ממנו".
רומנו סיפרה שבחווה לא היו בטוחים באיכות החלב שרותי מייצרת, ולכן הוחלט להמשיך להניק את תמר גם בבקבוק, אך המשימה התבררה כקשה במיוחד, כי רותי חששה לאפשר לאנשים להתקרב אליה. "עם המון ליטופים שכנענו את רותי שאנחנו לא הולכים לקחת את תמר, והיום אנחנו יכולים להאכיל אותה", אמרה רומנו.
"300 מיליון בעלי חיים נשחטים בישראל מדי שנה עבור תעשיית המזון, ובחוות החופש יש כ-250. אנחנו לא עושות שינוי משמעותי בהצלה המספרית של בעלי החיים. המשמעות היא שהדיירים בחווה מייצגים את האחים והאחיות שלהם בתעשיית המזון מן החי. השגרירות שרותי ותמר עושות, בתשוקה של רותי להיות אמא וברצון של תמר להיות עגלה – זה לחשוב על כל הפרות ברפתות, העגלים והעגלות", אמרה המייסדת השותפה של חוות החופש.
חוות החופש הוקמה ב-2016 על ידי מיטל בן ארי ועדית רומנו, וכיום מתגוררים בה בה כ-250 בעלי חיים. מדובר בעמותה ללא מטרות רווח, המתקיימת מתרומות ומתוחזקת בעיקרה על ידי מתנדבים.
"חוות החופש היא מקלט שיקומי לבעלי חיים שניצלו מהתעשיות ומרכז לימודי לחמלה. אנחנו מעין חדר כושר לשריר החמלה ומארחות בתי ספר, בוגרים, אוכלוסיות מיוחדות וכל זה כדי להרים מסך ולהראות שעזים, חזירים, כבשים, פרות, ותרנגולים – כולם אותו הדבר כמו כלבים וחתולים, וגם כמונו", אמרה עדית רומנו.