ארכיאולוגים גילו בפרו, באמצעות צילומים אוויריים, 168 קווי נסקה - גיאוגליפים הנמצאים במדבר נסקה - אשר נבנו על ידי אנשי תרבות הנסקה, המתוארכת לתקופה שבין 200 לפנה"ס ל-600 לספירה. עם זאת, הקווים הללו מהווים את אחת התעלומות המסקרנות ביותר בהיסטוריה. כך פורסם באתר Live Science.
קווי נסקה התגלו לראשונה בשנות ה-20 של המאה ה-20 כשהחלו טיסות מסחריות סדירות מעל מדבר נסקה - רמה גבוהה וצחיחה המשתרעת לאורך 85 ק"מ בקרבת חוף האוקיינוס השקט, ומרוחקת כ-400 ק"מ מלימה, בירת פרו.
כעת, ארכיאולוגים גילו 168 גיאוגליפים שלא היו מוכרים עד כה. הגיאוגליפים החדשים, שנקראים כאמור קווי נסקה, כוללים קווי מתאר של בני אדם, גמלים, ציפורים, לווייתנים קטלניים, חתולים ונחשים. עם זאת, לא ידוע מדוע הילידים הפרהיסטוריים בנו ועיצבו את קווי נסקה, אם כי אחת הסברות גורסת כי מדובר במניע דתי, כך שרק האלים יוכלו לראות את הדמויות בבירור (לא ניתן לזהות את קווי נסקה כצורות בעלות משמעות, אלא מצפייה בהם מהאוויר), בעוד שסברה אחרת טוענת כי היה זה אמצעי שסייע לאנשי הנסקה למצוא מים במדבר, שנחשב לאחד מהצחיחים ביותר בעולם.
הגיאוגליפים החדשים שהתגלו מתוארכים לתקופה שבין 100 לפנה"ס ל-300 לספירה והתגלו במהלך סקרי שטח שנערכו בין יוני 2019 לפברואר 2020 על ידי צוות מאוניברסיטת יאמאגאטה ביפן, שעבד בשיתוף פעולה עם חורחה אולאנו, הארכיאולוג הפרואני הראשי של תוכנית המחקר של קווי נסקה. הצוות השתמש בצילומי אוויר וברחפנים כדי למצוא את התגלית, שמעמידה את המספר הרשמי של קווי נסקה שנחשפו עד 358, אם כי ישנם עוד הרבה יצירות אמנות עתיקות מסוג זה שטרם נחשפו במדבר שהוכר בשנת 1994 כאתר מורשת עולמית בידי אונסק"ו.
אחת מהדמויות האנושיות שהתגלו כעת מציגה אדם שראשו נראה כאילו נערף, בעודו מחזיק מעין מקל או אלה. למרות שהקונוטציה הראשונית היא של דמות משדה קרב, החוקרים ראו זאת אחרת. "אני חושב שסצנה זו מתארת פולחן ולא לוחמה", אמר ל-Live Science מסאטו סאקאי, פרופ' לאנתרופולוגיה תרבותית וארכיאולוגיה של האנדים, שהוביל את הצוות מאוניברסיטת יאמאגאטה. "אנו משתמשים ב-168 הגיאוגליפים שזוהו כעת, עבור מחקר עתידי בו בינה מלאכותית תסייע בזיהוי של קווי מתאר נוספים באזור מדברי זה", הוסיף סאקאי.
למרות שקווי נסקה אחרים, נוצרו על ידי הסרת אבנים, שחשפו את פני השטח הבהירים יותר שמתחתן, הרי שחלק מ-168 הגיאוגליפים החדשים נוצרו, בין היתר, על ידי ערימת אבנים שהונחו זו על גבי זו. כעת, עומלים החוקרים בשיתוף פעולה עם משרד התרבות הפרואני, כדי להקים אתר ארכיאולוגי באזור בו נחשפה התגלית, זאת על מנת להגן על קווי הנסקה שנחשפו ושגודלם לא עולה על 10 מטרים.