נפתח את מבזק החדשות הטובות עם הלווייתן ששחה יותר מ-13 אלף קילומטרים, וחצה לפחות שלושה אוקיינוסים – ממזרח האוקיינוס השקט באזור קולומביה, דרך האוקיינוס האטלנטי עד לחופי זנזיבר באוקיינוס ההודי, זאת כדי לקיים יחסי מין. כך עולה ממחקר חדש.
מבזק חדשות טובות 121224
(צילום: ליאור שרון)

המסע, שתועד בין 2013 ל-2022, הראה שהלווייתן התערבב עם אוכלוסיות אחרות, תוך שהוא סוטה מדפוסי הנדידה הקבועים שלו. המחקר מספק תובנות חדשות על גמישות הנדידה של לווייתנים גדולי סנפיר, על קבלת ההחלטות, שנובעות מצרכי רבייה ושינויים סביבתיים, כמו גם תחרות גוברת בין זכרים שמביאה אותו לנדוד ולשבור שיא למרחק הנדידה הגדול ביותר של לווייתן מסוג זה.
ועתה, לקעקועים האלקטרוניים שמסייעים למדידת פעילות מוחית. מדענים מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס ומאוניברסיטת טקסס פיתחו את שיטת הקעקועים הזמניים והם מציעים חלופה נוחה וטובה לשיטות ה-EEG המסורתיות, שכוללות אלקטרודות, ג'לים וחוטים מסורבלים.
2 צפייה בגלריה
קעקועים זמניים
קעקועים זמניים
הקעקועים הזמניים
(צילום: Nanshu Lu, מתוך המחקר)
הקעקועים עשויים חומר הנקרא פולימרים, שמודפס ישירות על הקרקפת באמצעות דיו אלקטרוני ייחודי. הטכנולוגיה המגניבה הזאת מבטיחה שיפור במעקב ובניטור הרפואיים וגם באבחון מחלות. החוקרים שואפים לפתח גרסה מתקדמת יותר בעתיד, שתתאים למגוון רחב יותר של סוגי שיער, ולהפוך את הטכנולוגיה לנגישה ויעילה יותר.
ולסיום המבזק, חברת "דיאגנוז" מקיבוץ גבים שבעוטף עזה, ידועה באימון כלבים לצורכי רפואה ולאחרונה אף הציעה אבחון מוקדם של שבעה סוגי סרטן באמצעות כלבים.
2 צפייה בגלריה
תמרי לניאדו בת ה-16 והכלב ג'וי
תמרי לניאדו בת ה-16 והכלב ג'וי
תמרי לניאדו בת ה-16 והכלב ג'וי
(צילום: חברת דיאגנוז)
לאחרונה פיתחה החברה תוכנית ייחודית לשיקום ילדים ונוער פוסט-טראומתיים שנפגעו במהלך המלחמה, באמצעות החברים הטובים על ארבע. הכלבים, שעברו הכשרה מיוחדת, מצליחים לזהות פקודות שנכתבות בעברית על דף, ומשמשים ככלי טיפולי לשיפור הביטחון העצמי של בני הנוער וטיפול בחרדות.
הילדים, ביניהם גם תמרי לניאדו (שמסתייעת בכלב המקסים ג'וי), מספרים על השפעת הכלבים בהתמודדות עם הזיכרונות הקשים והפחדים שצצים.