ממכשיר המודד צריכת מים של צמח ועד מכונה שניתן בעזרתה לקבל תשלום על טלפונים ישנים. כ-100 סטארט-אפים בתחום האקלים השתתפו ביום רביעי האחרון בכנס האקלים-טק הגלובלי הראשון בישראל, 2022 PLANETech World, שהתקיים במרכז רבין שבתל אביב.
הכנס נערך ביוזמת PLANETech, מיזם משותף של המכון הישראלי לחדשנות ו-Consensus Business Group ובשותפות רשות החדשנות. בכנס בו חלק כ-1,500 משתתפים מישראל ומהעולם.
אחת המטרות המרכזיות של הכנס הייתה לקדם את השיח ואת המודעות לחדשנות טכנולוגית המספקת מענה למשבר האקלים העולמי ולהציג את הפתרונות החדשניים והיצירתיים ביותר, שהצליח ענף ההייטק הישראלי למצוא למשבר. זאת, בין היתר, על ידי הצגת טכנולוגיות מובילות על פי "מפת אתגרי האקלים", בחמש זירות שונות: הסביבה הבנויה, חומרים וייצור, שימושי קרקע, מערכות טבעיות ודיגיטל.
אוריאל קלר, מנכ"ל PLANETech, אמר בראיון ל-ynet כי "PLANETech היא עמותה שהוקמה לפני כשנה וחצי כדי לחבר את תחום ההיי-טק לתחום האקלים מטעם ערכי ועסקי - מדובר בהזדמנות העסקית הגדולה ביותר שקיימת כיום בעולם. כשבנינו את הכנס שמנו בראש את הנושא הסביבתי. החל מהמזון שהוא טבעוני דרך כל הכלים שהיו, שנמצאים עכשיו בקומפוסט".
מבין הסטארט-אפים שהוצגו בכנס:
סלומט - סטארט-אפ ישראלי של עמדות אוטומטיות המאפשרות להזדכות על הטלפונים הישנים תמורת סכום כספי או לחלופין לקבל מכשיר מחודש, כשהטלפונים הישנים נשלחים למחדוש או למחזור בעצמם.
בחברת סלומט מעריכים את שווי שוק הטלפונים המשומשים בארץ בכשישה מיליארד שקלים, ומתכננים פריסה של עשרות עמדות נוספות בשנה הקרובה. המערכת של סלומט קולטת את כל סוגי הטלפונים, והטלפונים שניתן לקנות בה משתנים בהתאם לשינויים במלאי, כאשר ישנה רשימת מלאי מעודכנת באתר החברה. באמצעות טכנולוגיית סריקה מבוססת בינה מלאכותית ולאחר מענה על מספר שאלות, המערכת מציעה סכום כספי תמורת טלפון משומש, המשולם מיידית. החברה השיקה אתר באמצעותו ניתן לשריין מכשיר מחודש במכונה או לבדוק כמה הטלפון הישן שלך שווה גם מהבית. בישראל, יש כיום עמדות של סלומט בשלושה סניפי am;pm בתל-אביב (ברחוב נורדאו, אלנבי וכל-בו שלום), וכן גם ברחבי אירופה.
לפי נתוני החברה, כ-80% מטביעת הרגל הפחמנית של שוק הסלולר נובעים מתהליך הייצור של מכשירים חדשים, ו-44% מהציבור הישראלי מחליפים טלפון סלולרי בכל שנה.
אנינה - חברת פוד-טק בתחילת דרכה המפתחת מוצרי מזון חדשניים המנגישים תזונה מן הצומח. החברה מפתחת ארוחות מהירות הכנה מורכבות כקפסולות ועשויה מירקות "מכוערים" שנפסלו לשיווק מסיבות אסטתיקה בלבד, אך ראויים לאכילה לחלוטין.
בישול המנות נעשה בסיר או במיקרוגל עם כוס מים רגילים למשך כמה דקות, שם הקפסולה מתפרקת והופכת לארוחה מלאה המכילה שתי כוסות ירק ודגנים, קטניות ותבלינים. החברה יושבת כיום בראשון לציון ומוכרת את מוצריה ברשת.
טווין (Twine) - חברה מתחום מוצרי הטקסטיל שפיתחה מערכת דיגיטאלית שאינה צורכת מים כלל ומאפשרת צביעת חוטים. המערכת מאפשרת צביעה מדויקת ומידתית של חוטי פוליאסטר ותבטל את הצורך בהזמנת חוטים בכמות גבוהה מהנדרש, ממקומות מרוחקים בעולם תוך יצירת בזבוז משאבים משמעותי.
תעשיית הטקסטיל מתחילה בצעדים ראשונים לחיפוש אחר פתרונות בעלי השפעה סביבתית פחותה מהקיים היום. כאחת מהתעשיות הידועות בבזבוז כמויות מים גדולות, שימוש בכימיקליים מזיקים שנשפכים חזרה לסביבה ללא טיפול וכזאת העושה שימוש במשאבי טבע בכמויות גדולות ללא מחזורם, ברור היום כי נדרש שימוש מהותי.
טווין רואה עצמה למעשה ממובילי השינוי של התעשיה, וככזאת שתוכל לקבוע סטנדרט ייצורי חדש בכל הנוגע לצביעת חוטים ובכלל. החברה הוקמה בשנת 2015 על ידי שני האחים התאומים ארז ואלון משה. היא פועלת כיום מישראל ומונה כ-70 עובדים.
חברת "טריסקופ" (Treescope) הוקמה בשנת 2020, מתוך מטרה לספק מענה לצורך ההולך וגובר בעולם לניהול ואופוטימזציה של משאב המים בחקלאות, הצורכת 70% מהמים המתוקים בעולם. החברה פיתחה את טכנולוגיה המודדת ישירות את צריכת המים של הצמח, ואת צורכי ההשקיה שלו בזמן אמת.
החברה מספקת לחקלאים נתוני אמת כמותיים ובאיכות גבוהה, המשמשים כלי קריטי לקבלת החלטות ההשקיה. הטכנולוגיה מאפשרת פריסה בשטחים נרחבים, בזמן קצר, ובעלות נמוכה.
לחברה לקוחות שותפים עסקיים בארצות הברית, ספרד, איטליה וישראל. החברה גייסה עד היום כ- 2.5 מיליון דולר, ויוצאת כעת לסבב גיוס נוסף, שמטרתו לתמוך במאמצי הפיתוח ובצמיחה המהירה של החברה.
על פי דו"ח Israel’s State of Climate Tech 2021, שפרסמו רשות החדשנות ו-PLANETech עולה כי ישנו גידול משמעותי של חברות וסטארט-אפים שעוסקים בתחום. בדו"ח הנוכחי מדווח שיא של 694 סטארטאפים בתחום האקלים-טק בישראל, עלייה של 57 סטארטאפים לעומת השנה הקודמת. כמו כן, בדו"ח נכתב כי 1 מכל 7 סטאטראפים שהוקמו בשנת 2021 הם מתחום האקלים-טק, עלייה משמעותית מ-9% ל-14% בשנה אחת.
ההשקעות בחברות אקלים-טק בישראל בין 2018-2021 גדלו ב-340%, צמיחה מהירה פי 2.6 לעומת ההשקעות באקלים-טק ברחבי העולם. סך ההשקעות בשנים 2018-2021 הגיע ל-5.2 מיליארד דולר, בחציון הראשון של 2022 סך ההשקעות הגיע לכ-1.5 מיליארד דולר. לפי נתון זה 15% מסך ההשקעות בהייטק הישראלי מגיעות לחברות אקלים-טק, זינוק של כ-50% לעומת שנת 2021 בה רק 10% הגיע לחברות מהתחום.
בכנס השבוע השתתפו כ-1,500 בני אדם והוצגו 100 סטארט-אפים ומיזמים ישראלים בתחום האקלים-טק.
במהלך הכנס הכריזו על עשרה סטארטאפים שייצגו את ישראל בוועידת האקלים של האו"ם ה-COP27 שתתקיים במצרים בחודש נובמבר הקרוב, כמשלחת של PLANETech ורשות החדשנות, שם יציגו את הפתרונות הטכנולוגים שפיתחו להתמודדות עם אתגרי האקלים השונים.
הסטארטאפים שנבחרו:
H2Pro - חברה המפתחת טכנולוגיה לפיצול מים לאטומי מימן וחמצן לשם ייצור אנרגיית מימן באופן זול ויעיל תוך נצילות אנרגטית מקסימלית.
GenCell - מפתחת פתרונות אנרגיה ירוקה מבוססי תאי דלק לייצור חשמל באמצעות מימן ואמוניה.
Remilk – המתמחה בפיתוח וייצור של מוצרי חלב אמיתיים ללא שימוש בבעלי חיים. רימילק מייצרת חלבון זהה לחלוטין לחלבון המופק על ידי פרות, אך מבלי להשתמש אף לא בתא אחד מן החי.
Aleph Farms – חברה המייצרת בשר מתורבת היישר מתאי בעלי חיים ולא הנדסה גנטית.
Groundwork BioAg - מפתחת פתרונות חקלאיים מסוג מיקוריזה, הדדיות בין תפטיר של פטרייה ובין שורשי הצמח.
Tomorrow.io – מפתחת טכנולוגיות לחיזוי מזג האוויר ממקורות מידע שונים.
Beewise – חברה המפתחת כוורות רובוטיות וגייסה עד היום 120 מיליון דולר.
UBQ Materials - פיתחה טכנולוגיה לטיפול בפסולת ביתית לא ממוינת, כולל כל החומרים האורגניים כגון שאריות מזון, נייר וקרטון ופלסטיקים מעורבים, והפיכתם לחומר תרמופלסטי.
HomeBiogas - חברה המפתחת מתקנים להפקת גז בישול מפסולת ביתית.
Wiliot - חברה שמסייעת לייעול שרשראות אספקה וצמצום פליטות גזי חממה.