התרגשות בגבול לבנון: כלבת הים מאיה נצפתה הבוקר (יום א') באזור הנקרות של ראש הנקרה על ידי לוחמים במילואים. כך הודיעה עמותת דלפיס. אחד הלוחמים סיפר כי כלבת הים נראתה נחה במפרץ חשוך בתוך הנקרות, וכעבור מספר דקות שבה למים.
כלבת הים מאיה בראש הנקרה
(צילום: אבינועם ברדס)

שלושת לוחמי המילואים שזיהו את כלבת הים הם יוסי אדרי, אבינועם ברדס ואילון פרידלנדר. "המפקד שלנו יוסי הבחין בכלבת הים ראשונה. פתאום הוא שמע רשרוש מצד שמאל. היה חשוך, אז הוא הדליק פנס", שיחזר פרידלנדר. שלי הוסיף: כיוונתי את הפנס לכיוון המקום שממנו עלה הרעש ובתדהמה ובהתרגשות רבה הבחנו בכלבת הים. היינו בטוחים שזו יוליה המפורסמת".
בשלב זה ברדס שלף את הנייד וצילם את המחזה הנדיר. המילואימניקים סיפרו כי "אמרנו שיש פה אירוע. והחלטנו להעביר את האירוע לדלפיס. מסתבר שזו לא יוליה, אלא כלבת ים נדירה יותר, מאיה שנראתה פה לאחרונה מזמן. כולנו אוהבי טבע. אנחנו זמן רב במילואים בצפון ואנחנו מכירים את האזור היטב. זו זכות לראות אירוע כזה ולתת חדשות לא מבצעיות. אנחנו רגילים למצוא אמל"ח ומצאנו עכשיו כלבת ים".
ד"ר מיה אלסר, המובילה את חקר כלבי הים בארץ ואת פרויקט דלפיס לחזרתם של כלבי הים הנזיריים הים-תיכוניים לישראל, זיהתה שמדובר במאיה, כלבת ים שנצפתה בחודשים האחרונים מול חופי ישראל: "על פי הצילום יכולנו לזהות כי מדובר במאיה, כלבת הים הראשונה שנצפתה באזורנו כבר בשנת 2010, וחזרה אלינו לפחות חמש פעמים בשנים שונות (2014 ,2015 ,2016, 2018)". מדובר בכלבת ים שחיה בדרך כלל מצפון לביירות.
1 צפייה בגלריה
כלבת הים מאיה בראש הנקרה
כלבת הים מאיה בראש הנקרה
כלבת הים מאיה בראש הנקרה
(צילום: אבינועם ברדס)
היא הוסיפה כי "למעשה זוהי הפעם הראשונה, שבה מתועד כלב ים נזירי במערות ראש הנקרה. מערות אלו עמוסות לרוב בתיירים, אך נראה כי הכרזת השטח כסגור בגלל המלחמה, יצרה מרחב מוגן ושקט. תיעוד זה מדגיש את הצורך המשמעותי בשיקום מערות טבעיות עבור כלבי הים שממשיכים להגיע לחופי ישראל. בשנה האחרונה לא ניתן היה להגיע לאזור וניצלנו את התקופה, לעבודה בשיתוף פעולה הדוק עם רט"ג לאישורן של תוכניות לשיקום מערות בתחומי השמורה הימית בראש הנקרה".
ד"ר אלסר, תושבת ראש הנקרה, שמפונה מביתה מאז פרוץ המלחמה, הוסיפה: "אמרתי ללוחמים שהם אלופים וכל הכבוד שזיהו אותה. זה בעל חיים מאוד שקט. הם זיהו אותה בחושך מוחלט. זו הפעם הראשונה שבה מתועד שימוש של כלב ים נזירי במערות ראש הנקרה. אני שמחה שהם ידעו גם לצלם והעבירו את הדיווח. אנחנו רואים שגם לחופי ישראל יש חשיבות במאמצי השימור האזוריים".
מעמותת דלפיס נמסר כי כיום אוכלוסיית כלבי הים הנזיריים העולמית מוערכת בכ-1,000-800 פרטים, עם כ-170 גורים חדשים שנולדים בכל שנה. "גרעין הרבייה העיקרי של האוכלוסייה נמצא באיי יוון ולחופי טורקיה וקפריסין, ואילו החצי השני של האוכלוסיה מפוזר בקאבו בלנקו ובמדירה שבאוקיינוס האטלנטי".