ביום שבת האחרון, צלם הטבע לביא לילו שוטט בשדות עמק יזרעאל, ונתקל במספר עופות דורסים מטפלים בטרף על הקרקע. כשהתקרב מעט, התרומם לפתע עיט שמש, אחד הדורסים הנדירים בעולם ומוגדר בסכנת הכחדה, עם טרף שהתברר כחתול ביצות.
לדברי יהונתן מירב, צפר בכיר בחברה להגנת הטבע, בשל גודלו של הטרף, נראה שמדובר בגור או חתול ביצות צעיר מאוד. "לא ניתן לדעת אם העיט צד את החתול או שמצא אותו מת. בכל מקרה - מדובר בתיעוד יוצא מן הכלל של דורס מרשים עם טרף מרשים לא פחות", אמר.
בחברה להגנת הטבע מספרים כי עיט השמש מקנן ביערות ערבתיים, במישורים פתוחים וביערות הרריים מהבלקנים, מזרחה עד מרכז אסיה, ובמהלך החורף נודד העיט לאפריקה, להודו, לסין ולישראל, כמובן.
החל מהמחצית השנייה של המאה ה-20, חלה ירידה משמעותית בגודל האוכלוסייה האירופית, וייתכן שגם בגודל האוכלוסייה האסייתית. למרבה המזל, מאמצי שימור גדולים מתבצעים במרכז אירופה, וישנה מגמת עליה קלה במספר הפרטים.
"איומים רבים ניצבים בפני עיטי השמש: כריתה יערות אינטנסיבית באזורי הקינון, מחסור בעצים טבעיים ושינויים בתפריט שנובעים מהיעדר טרף בגודל בינוני, הפרעות בשטחי הקינון, רמיסת קינים, סחר, ציד, הרעלות והתחשמלויות. בישראל, עיטי השמש היו חשופים להרעלות קשות שנבעו מהדברת מכרסמים, אך בשנים האחרונות משתמשים באמצעים שאינם פוגעים בעיטים המיוחדים. כיום, הסיכון המשמעותי שבו נתקלים עיטי השמש הוא התחשמלות על עמודי חשמל. "פרויקט 'פורשים כנף', שיתוף פעולה בין רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת החשמל, פועל למיגון עמודי חשמל על מנת לעצור את תופעת ההתחשמלות", הוסיף מירב.
לדבריו, עשרות עיטי שמש חורפים בישראל מתוך כמה אלפי זוגות בלבד בעולם. "עיט השמש אינו מקנן בישראל, אך זו דוגמא נוספת לערכיות השטחים החקלאיים והטבעיים בישראל המארחים מגוון עשיר של ציפורים ובעלי חיים, כולל מינים נדירים ביותר".