כשברקע ועידת האקלים בגלזגו, שבה דיברו מנהיגי העולם על הפחתת פליטת גזי חממה ובתום סדרת בדיקות מקיפה, אוניברסיטת תל אביב נערכת בימים אלו לבניית תוכנית אסטרטגית שמטרתה להפחית בצורה משמעותית את פליטת גזי החממה שנוצרים בעקבות פעילותיה ולעודד התייעלות בשימוש במשאבים ובאנרגיה מתחדשת. באוניברסיטה אמרו כי הם רואים חשיבות לשימוש באנרגיה בת-קיימא, מיחזור מים וחומרים, הפחתת שימוש בנייר, וביצוע רכש ירוק יותר לצד ביצוע פעולות נוספות כדי להפחית את טביעת הרגל הפחמנית בקמפוס, מתוך מטרה להגיע בעתיד לניטרליות פחמנית.
2 צפייה בגלריה
אוניברסיטת תל אביב
אוניברסיטת תל אביב
אוניברסיטת תל אביב
(צילום: Shutterstock)
על מנת להשיג את המטרה, צוות מומחים אקדמי ומנהלי שמונה על ידי המועצה הירוקה של האוניברסיטה, שבראשה עומד נשיא האוניברסיטה פרופ' אריאל פורת, החל לפני כשנה בבחינה מקיפה של כלל הערכת הבסיס של טביעת הרגל הפחמנית וטביעת הרגל המימית שלה, בכל הנובע ממגוון פעילותיה בתחומי הקמפוס ומחוצה לו. הבחינה כוללת בין היתר את ההיבטים הבאים: צריכת חשמל ממקורות שונים בקמפוס, צריכת מים, תחבורה בקמפוס ודרכי ההגעה אליה, תשומות בנייה, גזם וגינון, יצור פסולת וצריכת מזון, כלי הגשה ואריזות בבתי קפה ומזנונים באוניברסיטה.
בקרוב צוות המומחים צפוי להשלים את העבודה ולהגיש למועצה הירוקה ולהנהלת האוניברסיטה את ממצאי הדו"ח. בהתאם לממצאים, האוניברסיטה תגבש את התוכנית האסטרטגית ליישום הפחתת פליטות גזי החממה בקמפוס.
2 צפייה בגלריה
פרופ' אריאל פורת, נשיא אוניברסיטת תל אביב
פרופ' אריאל פורת, נשיא אוניברסיטת תל אביב
פרופ' אריאל פורת, נשיא אוניברסיטת תל אביב
(צילום: אוניברסיטת תל אביב)
נשיא האוניברסיטה, פרופ' אריאל פורת, אמר: "בהיותנו מוסד אקדמי מוביל בתחום האקולוגיה ומדעי הסביבה, הן במחקר והן בהוראה, ובהתחשב במחויבותנו להידרש למשבר האקלים, אוניברסיטת תל אביב הקימה לפני כשנה 'יוזמה לניטרליות פחמנית', ראשונה מסוגה באוניברסיטאות בישראל. בימים אלו אנו משלימים את בדיקות הסף, לקראת קבלת ממצאי הדו"ח ובניית תוכנית אסטרטגית שתביא בשלב הראשון להפחתה נכרת של טביעת הרגל הפחמנית בקמפוס, ובהמשך אף קרוב ככל הניתן לניטרליות פחמנית. כאוניברסיטה ציבורית מובילה, חובה עלינו להוביל את ההתמודדות מול משבר האקלים דרך הקמפוס ומעבר לו. אנחנו מקווים שמוסדות אחרים יצטרפו אלינו. הזמן אוזל ועלינו לפעול ללא דיחוי".
פרופ' מרסלו שטרנברג מבית הספר למדעי הצמח ואבטחת מזון בפקולטה למדעי החיים וממובילי היוזמה לניטרליות פחמנית, הוסיף: "אני גאה לקחת חלק בקבוצה המובילה מהלך היסטורי למען הפחתת התביעה הפחמנית של אוניברסיטת תל אביב ולהפיכת המוסד לבר קיימא. משבר האקלים הנוכחי לא מותיר מקום לחוסר פעולה. כמוסד מחקר והוראה, ביכולתנו להראות לממשלה ולחברה כולה את הדרך לקראת הפחתת טביעת הרגל הסביבתית שלנו ולהבטיח עתיד טוב יותר לדורות הבאים. זה אפשרי, ונעשה זאת".
ליאור חזן, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת תל אביב, הוסיפה: "משבר האקלים מתפשט ומחריף באופן מדאיג. כבר לא מדובר בדבר שקורה אי שם, רחוק מאיתנו, זה כאן ועכשיו. לנו, קהילת הצעירים, יש את הכוח לשנות ולפעול למען עתיד טוב יותר אל מול המשבר המסוכן ביותר של המאה ה-21, והאקדמיה היא מקום מצוין להתחיל בו. כדי להפוך את הסטודנטים לשגרירים מובילים בתחום, שכן הם העתיד והמחר של החברה, התעשייה וההנהגה חשוב לשנות ולהשתנות לטובת הכדור בו אנו חיים. אגודת הסטודנטים והסטודנטיות לוקחת חלק פעיל בתוכנית שמובילה האוניברסיטה במטרה להגיע לנייטרליות פחמנית, ופועלת וממשיכה לפעול על מנת לצמצם את הנזק הסביבתי בהקדם".
עופר לוגסי, סמנכ"ל הנדסה ותחזוקה באוניברסיטת תל אביב, הדגיש כי ההליך של מיפוי טביעות הרגל הפחמנית והמימית נעשה על ידי חברה חיצונית שמתמחה בנושא ואשר פעלה להקיף את כלל הפעילות בקמפוס.