שינויי האקלים הובילו לתנאים חמים ויבשים באזורים שונים בעולם - תנאי אקלים קיצוניים שהציתו שריפות אשר חרכו שטחים נרחבים. אגן הים התיכון נחשב לאחת "הנקודות החמות" על פני כדור הארץ בכל הנוגע לעלייה בטמפרטורות, מה שיצר את התנאים המושלמים לתדלוק אותן שריפות.
במחקר שפורסם בכתב העת Criminology & Criminal Justice התגלה קשר בין הזינוק בהתפרצויות השריפות באיטליה לפעילות המאפיה הסיציליאנית. מדובר במחקר שנערך על ידי לורן פירסון מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי, אשר מגשר על פער גדול בין גיאוגרפיה לקרימינולוגיה.
3 צפייה בגלריה
שריפות ענק בשטח העיר פלרמו שבסיציליה
שריפות ענק בשטח העיר פלרמו שבסיציליה
שריפות ענק בשטח העיר פלרמו שבסיציליה
(צילום: Italian Firefighters - Vigili del Fuoco, AP)
בסיציליה יש יותר מ-8,000 שריפות בר מדי שנה. למעלה מ-70% מהשריפות הללו נובעות מהצתות הקשורות לנקמה, סכסוכי קרקע והפגנות. עם זאת, פירסון גילתה במחקרה סיבה נוספת, אך לא צפויה, של השריפות שחרכו שטחים נרחבים ואילצו אלפי אנשים להתפנות מבתיהם: המאפיה הסיציליאנית, או בשמה המקומי ה"קוזה נוסטרה".
הדבר קרה לאור העובדה שרוב השריפות מתרחשות במקומות שבהם ישנה נוכחות בולטת של אנשי המאפיה, מה שהניע את פירסון לחשוף את הקשר בין הפשע המאורגן למשבר השריפות בדרום ארץ המגף.
מבחינה היסטורית, התהליך ההתפתחותי של המאפיה עלה בקנה אחד עם התפתחויות קפיטליסטיות כמו גלובליזציה או משברים כלכליים. פירסון העריכה במחקרה כי תופעת שריפות הבר בסיציליה משקפת שינוי מתהווה במבנה הארגוני של המאפיה. "הדינמיקה של המאפיה הסיציליאנית משתנה ברגע המסוים הזה של שינויי האקלים", אמרה פירסון. "הם מנצלים את האש כדי לחלוש על שטחים, בדומה לאופן שבו הם עוברים לסביבות אורבניות יותר. למעשה, נושאים פוליטיים, כלכליים וחברתיים הם חלק מהדיאלקט שממשיך לייצר מרחב עבור אנשי המאפיה הסיציליאנית".
3 צפייה בגלריה
שריפות ענק בשטח העיר פלרמו שבסיציליה
שריפות ענק בשטח העיר פלרמו שבסיציליה
שריפות ענק בשטח העיר פלרמו שבסיציליה
(צילום: Italian Firefighters - Vigili del Fuoco, AP)
פירסון השתמשה במחקרה באתנוגרפיה ובתיאוריה של הפילוסוף והסוציולוג הצרפתי אנרי לפבר מהמאה ה-20 על "ייצור המרחב". לטענתו של לפבר, המרחב הוא תוצר של יחסי הכוח שמתרחשים בו. לדבריו, המרחב מתפקד כאמצעי בקרה ושליטה רב עוצמה. "התיאוריה על ייצור המרחב יכולה להכיל סוגיות חברתיות, סוגיות כלכליות ופוליטיות, סוגיות חברתיות וסוגיות תרבותיות", הסבירה פירסון. "זו דרך להבין איך מייצרים מרחב בכלל, בדגש על האופן שבו אנשי המאפיה הסיציליאנית עשוים זאת בפרט, באמצעות הצתות אותן הם מבצעים באופן יזום ומכוון".
על ידי מסגור ההצתה המכוונת של האש כביטוי לשינוי מבנים חברתיים ומרחביים של המאפיה הסיציליאנית, פירסון התייחסה לא רק לסיבות הסביבתיות, אלא גם לסיבות הפוליטיות, הכלכליות והחברתיות מאחורי משבר השריפות בדרום איטליה.
בניתוח האופן שבו נופים מיוצרים למטרות רווח על ידי גורמים מסוימים, פירסון יצרה מסגרת שדרכה ניתן להתמודד עם סוגיות סביבתיות דחופות. לדבריה, למרות ההרס הנרחב ששינויי האקלים גרמו ברחבי העולם, תגובות מקבלי ההחלטות לאסונות הסביבתיים נותרו כמעט ללא שינוי.
3 צפייה בגלריה
לורן פירסון סוקרת שטח שנשרף בסיציליה
לורן פירסון סוקרת שטח שנשרף בסיציליה
לורן פירסון סוקרת שטח שנשרף בסיציליה
(צילום: Elizabeth A. Sibilia)
"באיחוד האירופי, למשל, רצוני לעורר שינוי שישפיע על מדיניות השריפות באזור הים התיכון, בדגש על חלקו הדרומי", אמרה פירסון, שהייתה עדה לשריפות הענק שהשתוללו ב-20 באוקטובר 1991 בגבעות שבמזרח אוקלנד - שריפות בהן נספו 25 בני אדם ונחרבו יותר מ-3,000 בתים, עם נזק כולל שעלה על 1.5 מיליארד דולר.
העובדה שתושבי קליפורניה, המדינה בה שוכנת אוקלנד, חווים לעיתים תכופות את השריפות, ענני העשן והמחזות האפוקליפטיים שנלווים לכך, חיזקה אצל פירסון את ההבנה של השלכות שינויי האקלים. כדי להשפיע על מדיניות השריפות, פירסון איחדה את תחומי המחקר השונים שלה כדי ליצור נושא מחקר שהוא לא רק משמעותי עבורה, אלא כזה שמתמודד עם סוגיה דחופה: ניצול השטחים הכפריים והעירוניים כאחד על ידי אנשי המאפיה הסיציליאנית באמצעות הצתות מכוונות.