השריפות הגדולות והקטלניות, שעדיין משתוללות בלוס אנג'לס, שוברות שיאים. שכונות שנחרבו ומאות מבנים שנהרסו לצד עשרות אלפי תושבים שפונו מבתיהם עד כה, מסמנים כבר את השריפה הנוכחית כהרסנית ביותר שידע האזור מעולם.
כדי שתבער אש צריכים שלושה גורמים: חומר בעירה, חמצן וחום, שיספיק להצית את האש וגם להניע אותה. אמנם עדיין לא ברור כיצד הוצתה האש הפעם במוקדים השונים בלוס אנג'לס, אך ניסיון העבר מראה שמרבית השריפות הגדולות והקטלניות שהתרחשו בקליפורניה בשנים האחרונות הוצתו בשל קווי חשמל שנפלו בגלל הרוחות או בגין ברקים קטלניים, ופעמים אחדות גם בשל הצתות מעשה ידי אדם.
עם זאת, הסיבות המרכזיות לתוצאות הקשות של השריפה הפעם הן רוח עוצמתית ויבשה עם משבים עד 160 קמ"ש, שפקדה את האזור ומלבה את האש לאחר תקופה שחונה מאוד, שהותירה את הצמחייה יבשה ומתאימה לשמש כחומר בערה.
שריפות לא קורות - הן נגרמות. מחקרים שונים מראים ששינויי האקלים גורמים לשריפות בקליפורניה להיות תכופות, גדולות וחמורות יותר. מתוך 20 השריפות ההרסניות ביותר בהיסטוריה של המדינה, 15 התרחשו בעשור האחרון, וזה מבלי לקחת בחשבון את השריפה הנוכחית.
יתרה מכך, הפעם המקרה שונה, כיוון שרוב השריפות הגדולות בקליפורניה מתרחשות בחודשי הקיץ, בין יוני לאוגוסט. למעשה מתוך יותר מ-400 שריפות בהיקף של מעל ל-40 קמ"ר שהתרחשו מאז 1984 בקליפורניה, רק ארבע פרצו בחורף. בנוסף, הפעם חברו יחד מספר גורמים אקלימיים והוביל לשריפה יותר אפוקליפטית.
אחרי עשור של שנים שחונות במיוחד, שני החורפים הקודמים בקליפורניה היו גשומים מעל לממוצע, והתאפיינו בתופעה המכונה "נהרות אטמוספיריים". נהרות אלו נוצרים באזורים צרים באטמוספרה, שמתרכזת בהם כמות גבוהה של אדי מים מהאוקיינוס, והם ממטירים גשמים חזקים ונקודתיים מאוד באזור החוף. הנהרות האטמוספריים גרמו להצפות כבדות בערים, אך גם גרמו לצמחייה לגדול וליערות באזור לשגשג.
כשם שהחורף היה קיצוני, גם הקיץ האחרון בקליפורניה ובעולם כולו היה חם מאוד, כששנת 2024 הייתה השנה החמה ביותר שנמדדה בכדור הארץ מעולם. בדרום קליפורניה הטמפרטורות היו גבוהות במיוחד וימי הקיץ התארכו לסתיו ולחורף הנוכחי. כמו כן, האזור חווה תקופת יובש ממושכת, שנמשכת כבר שבעה חודשים - השנייה בחומרתה בהיסטוריה של האזור.
הטמפרטורות החמות בקליפורניה והיעדר הגשמים ייבשו הצמחייה במידה כזו שהיא הפכה ממש לדלק, כך שהשריפות מתפשטות מהר יותר, הן אינטנסיביות יותר וקשה יותר להילחם בהן. לכל אלו נוספו גם רוחות 'סנטה אנה', הנקראות לא פעם גם 'רוחות השטן' – רוחות חזקות ויבשות במיוחד, שמקורן בפנים היבשת, באזור ה"אגן הגדול" המתאפיין במזג אוויר צחיח, שיורדות ומאיצות בדרכן לאזור החוף של דרום קליפורניה. הרוחות החזקות הללו משתוללות באזור בעיקר בסתיו ובתחילת החורף, אך הפעם היובש והעוצמה כמעט כמו הוריקן חריגים.
שריפות הן תופעה נפוצה וטבעית באזור קליפורניה, אבל בשנים האחרונות עם משבר האקלים הימים בהם מזג האוויר מועד לשריפות (Fire days) הולכים ומתרבים בקליפורניה ובחלקים רבים של העולם. שינויי האקלים גם מחמירים את התנאים ואת העוצמה של השריפות ומאריכים את עונת השריפות. שינויי האקלים הקיצוניים שהכו באזור לוס אנג'לס: נהרות אטמוספריים עם גשמים חזקים מחד, טמפרטורות גבוהות ויובש מנגד ורוחות חזקות ויבשות גרמו לשריפה הקטלנית, והתחזיות לעתיד אפילו מדאיגות ומפחידות יותר.
פרופ' עדי וולפסון הוא ראש המסלול לתואר שני בהנדסה ירוקה במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון ומחבר הספרים "המשבר הגדול – עידן האדם: בין מבט מקרוסקופי למבט מיקרוסקופי" (פרדס, 2023) ו"צריך לקיים – אדם, חברה וסביבה: לקחי העבר ואחריות לעתיד" (פרדס, 2016).