הטאליבן, ארגון הטרור האיסלאמיסטי ששולט באפגניסטן, ישתתף לראשונה בוועידת האקלים של האו"ם, שתיפתח מחר (יום ב') בבאקו שבאזרבייג'אן. כך הודיע משרד החוץ האפגני.
אל ועידת האקלים COP29 שתתקיים בבירת אזרבייג'ן צפויים להגיע נציגים מכ-200 מדינות. בפעם הראשונה ישתתפו בה נציגים של ממשלת הטליבאן, ארגון הטרור שתפס את השלטון באפגניסטן לפני כשלוש שנים.
3 צפייה בגלריה
קנדהאר אפגניסטן טליבאן חוגג שנתיים לעלייה לשלטון
קנדהאר אפגניסטן טליבאן חוגג שנתיים לעלייה לשלטון
אנשי טליבאן בקנדהאר
(צילום: AP Photo/Abdul Khaliq)
האו"ם לא איפשר עד כה לטאליבן לייצג את אפגניסטן בעצרת הכללית, והממשל האפגני לא מוכר באופן רשמי על ידי המדינות החברות באומות המאוחדות, בעיקר בשל ההגבלות שמטיל ארגון הטרור על חינוך נשים ועל חופש תנועתן.
דובר משרד החוץ האפגני, עבדול קאהר בלקי, אמר כי פקידים מסוכנות ההגנה על הסביבה של אפגניסטן הגיעו לאזרבייג'ן כדי להשתתף בוועידת האקלים. הטאליבן השתלטו על סוכנות האקלים כאשר הם תפסו את השלטון עם נסיגת כוחות ארה"ב.
פקידי טאליבן לקחו חלק בכנסים של האומות המאוחדות בדוחא, ושרים מטעם ארגון הטור האיסלאמיסטי השתתפו בפורומים בסין ובמדינות אחרות באסיה בשנים האחרונות.
3 צפייה בגלריה
נשים מפגינות ב קאבול אפגניסטן נגד החלטת הטליבאן טליבאן לאסור עליהן ללמוד ב אוניברסיטה
נשים מפגינות ב קאבול אפגניסטן נגד החלטת הטליבאן טליבאן לאסור עליהן ללמוד ב אוניברסיטה
הפגנת נשים בקאבול נגד החלטת הטליבאן לאסור עליהן ללמוד באוניברסיטה
(צילום: AFP )
עם זאת, הוועדה של אמנת האומות המאוחדות לשינויי אקלים (UNFCCC) דחתה את בקשת אפגניסטן להשתתף בכנסים מאז 2021, ובפועל מנעה מנציגי הטליבאן להשתתף בשיחות. בנוסף, ארגונים לא ממשלתיים אפגניים התקשו גם הם להיכנס ולהשתתף במשא ומתן על שינויי האקלים בשנים האחרונות.
אזרבייג'ן, המדינה המארחת של הוועידה השנה, הזמינה את פקידי סוכנות הסביבה האפגנית להשתתף בכנס בתור משקיפים, ובכך הם יוכלו "לשתף פעולה בדיונים סביבתיים ולקיים פגישות". כך אמר מקור דיפלומטי המעורה בפרטים לסוכנות הידיעות רויטרס.
בגלל שהטאליבן לא מוכר באופן רשמי על ידי האומות המאוחדות כממשלת אפגניסטן החוקית, הפקידים לא יכולים לקבל תעודות הסמכה להשתתף בדיונים של המדינות החברות.
3 צפייה בגלריה
אפגניסטן מטיילים תיירים
אפגניסטן מטיילים תיירים
המדינה נפגעה קשות ממשבר האקלים
(צילום: OMER ABRAR / AFP)
הטאליבן סגרו את בתי הספר והאוניברסיטאות בפני נשים ונערות מעל גיל 12. הם גם הכריזו השנה על חוקים רחבים בנושא מוסר, הכוללים את הדרישה לנשים לכסות את פניהן בציבור והגבלות על נסיעתן ללא גבר. הטאליבן טוענים כי הם מכבדים את זכויות הנשים בהתאם לפרשנותם לחוק האסלאמי.
אפגניסטן נחשבת לאחת המדינות המושפעות ביותר משינויי האקלים. שיטפונות עזים גרמו למותם של מאות בני אדם השנה, והמדינה, שהיא תלויה במידה רבה בחקלאות, חוותה את אחת השנים היבשות ביותר בעשורים האחרונים. חקלאים רבים, שהם חלק ניכר מהאוכלוסייה, סובלים מאי-ביטחון תזונתי הולך ומתרקם.
חלק מהתומכים בשיתוף הטליבאן בוועידה, טוענים כי בידוד בינלאומי של הטאליבן פוגע רק באזרחי אפגניסטן. "אפגניסטן היא אחת המדינות שיותר מכל נשארות מאחור בהיבט הצרכים שלה", אמר חביב מאיאר, סגן מזכיר כללי של ארגון ה-g7+, ארגון בין-ממשלתי של מדינות הסובלות מעימותים.