לא רק בישראל מתנגדים להקמת חוות ליצור אנרגיה מרוח - בשל הפגיעה בבעלי כנף: הקמת חוות טורבינות רוח בצפון-מזרח ברזיל נשמעת כמו מקור טוב לאנרגיה ירוקה, מכיוון שהטורבינות אינן צורכות דלק בפעולתן והן מייצרות אנרגיה ירוקה ללא זיהום. יחד עם זאת, לחוות טורבינות הרוח הזו יש השפעה סביבתית שלילית, בשל העובדה שהיא משתרעות על פני שטח נרחב וגורמת לפגיעה בבית הגידול של התוכי ארת ענק ליר (Anodorhynchus leari), שחי במדינה. מדובר בתוכי שנתון בסכנת הכחדה.
צפון-מזרח ברזיל ידוע כאזור שבו מרוכזים יותר מ-90% מכלל אנרגיית הרוח המשגשגת של המדינה, הודות לרוחות החזקות שמנשבות בו. לכן, נשיאה ה-35, לואיז אינסיו דה סילבה, המכונה לולה, מעוניין למקסם את הפוטנציאל הטמון באזור זה כדי להניע מהפכה של אנרגיה ירוקה. בנוסף לכך, האזור משך את תשומת ליבה של וולטליה (Voltalia) - חברה צרפתית לאנרגיה מתחדשת - שיזמה פרויקט לבניית חוות רוח של 28 טורבינות, לשם ייצור חשמל בהספק של 100 מגה וואט, במחוז קאנודוס הצחיח למחצה, במדינת באהיה.
למרות שבבסיס הפרויקט מדובר על שיטה טובה לשם הפקת אנרגיה ירוקה, הותקף הפרויקט שהחל אשתקד עד מהרה כשהתברר שהטורבינות העצומות, בעלות להבים בקוטר של 120 מטר, מהוות איום ממשי על מעופם של התוכים הכחולים מסוג ארת ענק ליר (נקרא גם מקאו אינדיגו), שכן הם נבנו באזורי הקינון שלהם. התוכים הססגוניים, שנקראים כך על שם המשורר והסופר האנגלי מהמאה ה-19 אדוארד ליר, הצטמצמו לאוכלוסייה מוערכת של לא יותר מ-2,000 פרטים בטבע, מכיוון שעבודות חקלאיות וכריתת עצים צמצמו במידה ניכרת את בית הגידול שלהם.
"חוות טורבינות הרוח היא מאוד מסוכנת מפני שהיא יכולה להגדיל במידה ניכרת את הסיכון להכחדתם של התוכי מסוג ארת ענק ליר. מדובר על נזק שיכול להיות בלתי הפיך, במיוחד עבור בעלי הכנף האייקוניים הללו, שחיים ומתרבים רק באזור זה", אמרה ל-AFP מרלן רייס, מ-Lear's Macaw Gardens Project, ארגון שמנסה להציל את המין בעל הנוצות הכחולות.
בהחלטה משפטית נעצר השלב האחרון של בניית הטורבינות באפריל האחרון. בית המשפט הפדרלי נימק את החלטתו בכך שהפרויקט לא יכול להיחשב כבעל השפעה סביבתית נמוכה לאור הסמיכות בין אזור הבנייה של טורבינות הרוח הגדולות לבין אזור המחייה של מין התוכי הנתון בסכנת הכחדה. בנוסף לכך, הורו השופטים לבצע מחקרים נוספים על אודות ההשפעה העתידית שעשויה להיות לבנייה מסוג זה וכן לקיים התייעצויות עם קהילות מקומיות בנושא.
חברת וולטליה ערערה על ההחלטה. "ההשפעות הסביבתיות והחברתיות הפוטנציאליות כבר טופלו באופן ממצה", אמר ל-AFP ניקולס ת'וברז, נציג חברת וולטליה בברזיל, שטען בנחרצות כי מחקרי ההשפעה הנדרשים על ידי רשויות המדינה הראו כי הטורבינות לא מסכנות בשום אופן את השימור וההגנה על ארת ענק ליר בברזיל, אלא הוכיחו את הכדאיות הסביבתית של הפרויקט. כדי לנסות ובכל זאת לשנות את החלטת השופטים, הציעה החברה לצמצם את הסיכונים על ידי צביעת הטורבינות כדי להעניק להן בולטות רבה יותר בשטח, כמו גם להצמיד לתוכים הכחולים עוקבי GPS ולהתקין עזרים טכנולוגיים שיביאו לעצירה מיידית בפעולת סיבוב להבי הטורבינות ברגע שתזוהה תנועה קרובה אליהם.
ברזיל נחשבת לאחת מהמדינות המובילות בעולם באנרגיה ירוקה מתחדשת. יש לה את האחוז הגדול ביותר של חשמל נקי בקבוצת המדינות G20. הנשיא לולה, שנכנס לתפקיד בינואר (קדנציה שנייה לאחר הכהונה בין ינואר 2003 לינואר 2011), הבטיח להמשיך ולפעול להרחבת השימוש בחשמל נקי. שר המכרות והאנרגיה הברזילאי, אלכסנדר סילביירה, אמר לאחרונה שהנשיא לולה רוצה להפוך את צפון-מזרח המדינה, על אף עניותו, ל"אסם התבואה הגדול ביותר בעולם לאנרגיה מתחדשת". על כן, הורה השר סילביירה על החלת תוכניות שמטרתן ייצור אנרגיה נקייה של עד 30 ג'יגה וואט בצפון-מזרח ברזיל, בעיקר באמצעות אנרגיית רוח ואנרגיית שמש, כשההשקעה הכוללת עשויה להגיע ל-120 מיליארד ריאל ברזילאי (24 מיליארד דולר).
חרף כל המאמצים לשנות את החלטת בית המשפט, נראה כי ההנהגה בברזיל בכלל וחברת וולטליה בפרט עוד עשויים להיתקל בלא מעט מכשולים בדרך ליעד בו הם חפצים. בנוסף למחאה על כך שחייו של התוכי ארת ענק ליר נמצאים בסיכון בשל פרויקט הענק, מתמודדת החברה הצרפתית גם עם התנגדות מצד חקלאים קהילתיים קטנים וחוות בקר, שכן כ-7,500 מהם גרים באזור שמסביב לחוות הרוח. "ההשפעה תורגש בשטח משום שחוות הרוח רועשת, משוכת תנועת כלי רכב בכל שעות היממה ומשנה את דפוסי הגשם והרוח בגלל טורבינות הענק שלה", אמר ל-AFP החוואי הברזילאי אדלסון מאטוס, בן ה-65, שמגדל עזים, כבשים, פרות, תרנגולות ופירות בכפר הסמוך לאזור הקמת חוות הרוח, אשר לדבריו מפרה את כל ההרמוניה של בית הגידול הטבעי, רק בשם הקידמה.