אונייה הנושאת אלפי בעלי חיים מפורטוגל, מדינה שבה התפרצה לאחרונה Epizootic Hemorrhagic Disease (EHD), מחלה הפוגעת קשות בעגלים, הגיעה ביום חמישי האחרון לישראל. התפרצות מחלה זו הפוגעת בפרות בפורטוגל זוהתה ב-14 משקים, בין היתר במשקים שמהם מגיעים בעלי חיים לארץ.
מחלת EHD היא מחלה דימומית הגורמת לירידה בתנובת החלב, נפיחויות בכל הגוף, קשיי הליכה, ריור, שלשול דמי ולעיתים אף לחום. מדובר במחלה שאינה זואונטית (ובשל כך לא מדביקה בני אדם), ומועברת על ידי יתושים. המשמעות היא שגם פרות ברפתות בישראל יכולות להידבק במחלה זו אם במשלוח שהגיע מפורטוגל ישנם בעלי חיים נגועים.
באיחוד האירופי חל איסור לסחור בבעלי חיים מאזורים נגועים למדינות אחרות של האיחוד, אך בישראל לא חל האיסור, ולכן העגלים הגיעו לארץ. בתגובה לשאילתא של ארגון זכויות בעלי החיים הפורטוגלי, PATAV, ענה המנהל הכללי למזון ווטרינרייה בפורטוגל כי המשלוחים לישראל יימשכו כסדרם.
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "עם קבלת הדיווח על התפרצות המחלה Epizootic Hemorrhagic Disease (EHD) בספרד ולאחר מכן בפורטוגל, יצרו השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות הישראלי קשר עם עמיתיהם הפורטוגלים, ודרשו שיבוא מקנה יגיע רק מאזורים המוכרזים כחופשיים מהמחלה או בהתאם לכללים הבינלאומיים המאפשרים יבוא של בעלי חיים בעת התפרצות מחלה. בנוסף, גורמי המקצוע במשרד החקלאות דרשו לוודא את היעדר המחלה תוך הקשחת תנאי היבוא ולציין זאת בתעודת הבריאות. עד כה לא ידוע על תחלואה חריגה בבעלי חיים שהגיעו מפורטוגל. ראוי לציין כי זמן הדגירה של המחלה קצר יחסית (כ-10 ימים), לכן בעלי חיים חולים היו מתגלים בזמן שהותם בהסגר בפורטוגל, טרם העלייה על הספינה לישראל. על כל פנים, מחלה EHD מוכרת לשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות ואף מתפרצת בישראל מעת לעת, שלא דרך יבוא מקנה. המחלה נפוצה באזורים שמסביב לים התיכון ומועברת באמצעות חרקים. כדי למנוע הישנות של התפרצות מחלה זו ומניעת התפרצות מחלות אחרות, משרד החקלאות מגדיר את התנאים בהם יש לייבא את בעלי החיים. בתוך כך, משרד החקלאות מחייב הסגר במדינת היעד והסגר בישראל. מיד עם הגעתן ארצה, המשרד בודק את כל תעודות הבריאות של המקנה המגיע לישראל. במסגרת תעודת הבריאות, מצהיר הווטרינר הממשלתי בארץ המקור כי המקנה עומד בתנאי הבריאות המוגדרים, לרבות בדיקות בריאותיות, בדיקת תנאי ההובלה ורווחת בעלי החיים על פי תקנות הקהילה האירופאית. בכל יבוא המגיע לישראל, טרם הירידה מהספינה ובמהלך תקופת ההסגר, השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות בודקים בתדירות גבוהה את מצב בעלי החיים, הן מבחינה בריאותית והן מבחינת רווחת בעלי החיים".
ב"ישראל נגד משלוחים חיים" התייחסו לתגובת משרד החקלאות, והשיבו כי "כרגיל, משרד החקלאות מסנגר על תעשיית המזון מן החי במקום לעשות בירור של האמת ולעשות הכל בכדי לשמור על בריאות הציבור ולאכוף את חוק צער בעלי חיים שגם עליו הוא אמון. ממידע מודיעיני וממתעדים של משלוחים בחודש אוגוסט נודע על יבוא משלוחי בעלי חיים מדרום פורטוגל, אזור התחלואה הגדול ביותר דאז. כמו כן, אנו מזמינים את משרד החקלאות להתרשם מטבלת התחלואה ולהיחשף כי המחלה התפשטה בכל פורטוגל ועדיין צפויים להגיע לישראל משלוחי בעלי חיים מפורטוגל ללא כל שינוי. זה פשע כלפי אזרחי ישראל לאשר יבוא בעת שהאיחוד האירופי אוסר אותו, אנחנו לא צריכים להיות מדינת עולם שלישי".