אתר שבו נקבר ילד, שחי לפני כ-8,000 שנה, התגלה במזרח פינלנד. חוקרים אמרו כי אתר הקבורה מספק הצצה נדירה לאופן שבו נקברו הנפטרים בתקופות פרהיסטוריות.
החפירות יוצאות הדופן במאג'ונסואו (Majoonsuo), אתר קבורה מתקופת האבן הממוקם בעיירה אוטוקומפו (Outokumpu) שבמזרח פינלנד, הביאו לגילוי של שרידים מיקרוסקופיים של נוצות בעלי כנף, שערות של בעלי חיים ממשפחת הכלביים ושל יונקים קטנים וכן סיבי צמחים. הממצאים שהושגו באמצעות ניתוח הקרקע הם ייחודיים ונדירים ביותר, שכן חומר אורגני נשמר בצורה גרועה באדמה החומצית של פינלנד. המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת PLOS One, נערך על ידי צוות שבראשו עמדה הארכיאולוגית טואיג'ה קירקינן, והוא נועד לבחון כיצד ניתן לאתר חומרים המבוססים על צמחים ובעלי חיים, שנפגמו מאוד, באמצעות ניתוח קרקע.
בתקופת האבן בפינלנד נקברו המתים בעיקר בבורות באדמה, אך בשל התנאים של האדמה מעט מהחומר האורגני של החפצים מעשה ידי אדם השתמר בקברים מאותה תקופה, בין היתר מדובר בחפצים שעשויים מעצמות, שיניים וקרניים וכן פרוות ונוצות, אשר הונחו באותם הקברים, בהסתמך על ממצאים נוספים באתרי קבורה באזורים הסמוכים.
צוות חפירות מטעם סוכנות המורשת הפינית פעל באתר כבר ב-2018, כשמקום הקבורה נמצא בתוך שטח מיוער. עוד באותה שנה נמצאו באדמת אתר הקבורה שרידים של אוקר אדום, מה שמעיד על אדמה חרסית עשירה בברזל, ששימשה מבחינה היסטורית רחבה למכלול רחב של פעילויות חברתיות וטקסיות, ביניהן ציורי קירות וקברים, מנהגי קבורה, עיטור הגוף וכן למטרות יותר מעשיות כגון עיבוד עורות וכהגנה מפני השמש וחרקים. בחפירה הארכיאולוגית שבוצעה באתר הקבורה הפיני נמצאו שיניים בודדות של המת, שעל בסיסן העריכו החוקרים כי מדובר בילד שגילו נע בין 3 ל-10 שנים. בנוסף, נמצאו בקברו שני ראשי חץ עשויים קוורץ ועוד שני חפצים שעשויים גם הם קוורץ. בהתבסס על צורת ראשי החץ והתיארוך שבוצע לממצאים במקום, העריכו החוקרים כי הקבורה הזו התרחשה בתקופה המזוליתית של תקופת האבן, לפני בערך 8,000 שנים.
מה שהפך את החפירות באתר ליוצאות דופן היה השימור הכמעט מוחלט של אדמת הקבר, ממנה נאספו בסך הכל 65 שקיות דגימה במשקל של בין 0.6 ל-3.4 ק"ג, כשדגימות אדמה מחוץ לקבר נאספו גם הן לצרכי השוואה בין שני הסוגים. האדמה נותחה במעבדה לארכיאולוגיה של אוניברסיטת הלסינקי, שם הופרד החומר האורגני באמצעות מים, מה שאיפשר לזהות את הסיבים והשערות בעזרת מיקרוסקופ אלקטרונים חודר.
מדגימות הקרקע זוהו בסך הכל 24 חלקיקים מיקרוסקופיים (0.2-1.4 מ"מ) של נוצות בעלי כנף - מתוכן שבע זוהו כפלומה של עוף מים מסדרת האווזאים. למעשה, מדובר בשרידי הנוצות העתיקים ביותר שנמצאו אי פעם בפינלנד, כשלמרות העובדה כי לא ניתן לקבוע בוודאות את מקור הפלומה, ייתכן שהנוצות הללו הגיעו מבגדים בהם הולבש הילד ושהיו עשויים מעורות של עופות מים, כמו אנוראק או פארקה (סוג של מעיל עם כיסוי ראש, שנועד להגן על הלובש אותו מפני שילוב של טמפרטורות נמוכות מתחת לאפס ורוח) או שהוא הונח על מצע של נוצות פוך כשנקבר. כמו כן, זוהו שרידי נוצות של עוף דורס ממשפחת הבזיים, ייתכן משום שהיו אלה הנוצות שבקצות החיצים או כאלה ששימשו לקישוט הבגד שלבש הילד.
מלבד הנוצות, זוהו 24 שרידי שיער של יונקים, באורך של 0.5 עד 9.5 מ"מ, אך רובן ניזוקו מפאת תנאי האדמה, מה שהפך את הזיהוי שלהן לבלתי אפשרי. התגליות הטובות ביותר היו שלוש שערות של בעל חיים המשתייך למשפחת הכלביים, אולי טורף, שנמצאו בתחתית הקבר, ועשויות להיות שייכות לזאב או כלב, שמעורם הוכנו באותה התקופה נעליים, אם כי הייתה אופציה נוספת לפיה הכלב נקבר עם הילד.
"כלבים שנקברו עם הנפטר נמצאו למשל בסקייטהולם (Skateholm), אתר קבורה מפורסם בדרום שבדיה שמתוארך לכ-7,000 שנים", אמרה פרופ' כריסטינה מנרמאה מאוניברסיטת הלסינקי. "הגילוי במאג'ונסואו הוא מרעיש, למרות שלא נותר זכר לשום דבר מלבד שערות בעלי החיים - אפילו לא שיניים שלהם. אנחנו אפילו לא יודעים אם מדובר בשערות השייכות לכלב או לזאב". יחד עם זאת, השיטה שבה נעשה שימוש, מראה שניתן למצוא עקבות של פרווה ונוצות אפילו בקברים בני כמה אלפי שנים, כולל בפינלנד. "כל זה נותן לנו תובנה חשובה מאוד לגבי הרגלי קבורה בתקופת האבן, מה שמצביע על האופן שבו אנשים הכינו את הילד למסע שלאחר המוות", הסבירה קירקינן.
בחלקת הקבר נמצאו בנוסף שלושה שרידים של סיבי צמחים, שנשמרו בצורה גרועה במיוחד באדמה הפינית החומצית, אך מקורם היה ככל הנראה מערבות או סרפדים, שכן לדעת החוקרים ייתכן ומדובר באחד ממרכיבי רשת ששימשה לדייג באותם ימים או חוט ששימש לתפירת בגדים. לעת עתה, ידועה בפינלנד רק תגלית אחת נוספת של סיבים כאלה, המתוארכת לתקופת האבן המזוליתית, והיא רשת האנטריאה המפורסמת המוצגת במוזיאון הלאומי של פינלנד, המתוארכת לשנת 8540 לפנה"ס, מה שהופך אותה לאחת מרשתות הדייג העתיקות בעולם.