תעלומה של יותר מ-300 שנים באה לסיומה: ניתוח של כמה מטבעות רומיים' שנחשפו ב-1713 ונחשבו עד כה כמזויפים, קבע שהם אותנטיים. המטבעות מספקים עדות לכך שהדמות שהוטבעה עליהם היא של מנהיג צבאי, שזכה למעמד של קיסר במאה ה-3 לספירה.
בשנת 1713 אותרו מספר מטבעות זהב בטרנסילבניה שברומניה, כשכמה מהם נשאו את דיוקנם של קיסרים רומיים מוכרים מהמאה ה-3 לספירה, דוגמת מרקוס אנטוניוס גורדיאנוס פיוס, המוכר כגורדיאנוס השלישי, אשר כיהן כקיסר רומא משנת 238 ועד לשנת 244 לספירה, ומרקוס יוליוס פיליפוס, הידוע גם בשם פיליפוס הערבי, על שם מוצאו, שהיה קיסר רומא משנת 244 ועד לשנת 249 לספירה.
לצד הקיסרים המוכרים, אותרו ארבעה מטבעות שנשאו את שמו ודיוקנו של ספונסיאן (Sponsian), שלא הופיע בשום תיעוד היסטורי אחר מלבד על אותם המטבעות. על כן, קיומו הוטל בספק על ידי מומחים, שטענו כי המטבעות הם פרי יצירתם של נוכלים מתוחכמים מהמאה ה-18, אשר בדו שם ודמות קיסר, על מנת להתל באספנים.
עם זאת, ניתוח מדעי שבוצע על ידי פרופ' פול פירסון מהקולג' האוניברסיטאי של לונדון ועמיתו למחקר, יספר אריקסון, אוצר נומיסמטיקה במוזיאון The Hunterian שבגלזגו, שממצאיו פורסמו השבוע בכתב העת PLOS ONE, הוביל למסקנה שהמטבעות אמיתיים לגמרי ומתוארכים לאמצע המאה ה-3 לספירה, כשגם הדמות שמופיעה עליהם איננה מזויפת.
הם שילבו בין מיקרוסקופיית אור, הדמיה אולטרה-סגולה, סריקת מיקרוסקופ אלקטרונים וספקטרוסקופיית פורייה על מנת לבחון את המטבעות, ואף השוו ביניהם לבין שני מטבעות זהב רומיים אותנטיים אחרים. הניתוח שביצעו חשף דפוסי שחיקה שדמו למטבעות מקוריים אחרים, שהיו במחזור במשך תקופת זמן ארוכה. בנוסף, ניתחו החוקרים גם משקעי אדמה על המטבעות, ומצאו עדויות לכך שלאחר תפוצה נרחבת, המטבעות נקברו לתקופה ממושכת לפני שהוצאו מהמקום שבו הוטמנו (בין היתר זוהו גבישי סולפט, שנוצרים בדרך כלל כאשר חפץ לא מגיע במגע עם חמצן במשך זמן רב ולאחר מכן נחשף מחדש לאוויר).
יחד, העדויות החדשות הצביעו על כך שהמטבעות הם אותנטיים לחלוטין, ונשאו את דמותו של מי שהיה, כך לדברי החוקרים, מפקד צבאי במחוז הרומאי של דאקיה (Roman Dacia), במהלך תקופה של סכסוכים צבאיים בשנת 260 לספירה. "הראיות מצביעות על כך שספונסיאן שלט במחוז הרומאי של דאקיה, מוצב מבודד לכריית זהב, בתקופה שבה האימפריה הייתה מושפעת ממלחמות אזרחים וארצות הגבול הוכרעו על ידי פולשים", אמר פרופ' פירסון, שיחד עם עמיתיו משערים כי ספונסיאן קיבל את הסמכות על המובלעת הרומית והוביל לייצור של מטבעות מקומיים, שנשאו את דיוקנו.
"הוא קיבל על עצמו את התואר אימפרטור - מפקד צבאי עליון - שהיה שמור לקיסרי רומא העתיקה. שכן היה מדובר בתקופה של תסיסה שבה הרף להיות קיסר היה נמוך מאוד", הוסיף פרופ' פירסון. "מדובר בפרויקט מרגש עבור מוזיאון The Hunterian. אנו מקווים שהממצאים יעודדו דיון על ספונסיאן כדמות היסטורית, ואף יובילו לחקר מחודש של מטבעות שקשורים אליו ומוחזקים במוזיאונים אחרים ברחבי אירופה", סיכם החוקר.