ועידת האקלים בשארם א-שייח, שהייתה אמורה להסתיים אתמול (יום ו') נכנסה לתוספת הזמן, והסכם עדיין לא נראה באופק: ראש מחלקת האקלים באיחוד האירופי, פרנס טימרמנס, קרא הבוקר (שבת) למדינות להגיע להסכם, שמתבסס על הסכמי אקלים קודמים ולעשות הכול כדי למנוע התחממות של 1.5 מעלות. הוא מתח ביקורת על מדינות אחרות ואמר: "לא ראינו התקדמות מצד השותפות שלנו", וסיכם: "האיחוד האירופי מעדיף לא לקבל החלטה, מאשר לקבל החלטה גרועה".
בינתיים חילוקי דעות, בעיקר בנוגע לפיצוי מדינות עניות על ידי מדינות מתועשות, מונע הסכם. בין היתר מדובר בפיצוי של מדינות שכבר נפגעו משיטפנות, בצורות, סופות עוצמתיות ושריפות - שנגרמו כתוצאה מהתחממות כדור הארץ ומשבר האקלים. האיחוד האירופי הציג תוכנית להקמת "קרן אובדן ונזקים", אך ארצות הברית וסין - שתי המדינות המזהמות בעולם - טרם התייחסו ליוזמה.
"האיחוד האירופי מאוחד בשאיפה שלנו להתקדם ולהתבסס על מה שהסכמנו בגלזגו. המסר שלנו לשותפים ברור: אנחנו לא יכולים לקבל שההסכם על 1.5 מעלות מת כאן והיום", אמר טימרמנס. "שרי האיחוד האירופי מסכימים שהמשימה שלנו היא לשמור על יעד 1.5 מעלות בחיים". הוא הוסיף: "כל שרי האיחוד האירופי מוכנים לעזוב אם לא נקבל תוצאה טובה".
שר הסביבה של הולנד, רוב יטן, אמר הבוקר כי יש תחושה שבפסגת האקלים הנוכחית, יש נסיגה מהסכמים שהוסגו בוועידה שנערכה בגלזגו בשנה שעברה, והביע את אכזבתו ממצב המשא ומתן. השר ההולנדי אמר: "אני חושב שכולם לא ממש מרוצים מההתקדמות שנעשתה במהלך הלילה. אנחנו עדיין מחכים לכמה טקסטים, אבל זה מרגיש כאילו אנחנו חוזרים לגלזגו וזה לא יהיה מקובל".
"חוסר שביעות רצון" בקרב כל הצדדים,
נשיא ועידת האקלים, סאמח שוקרי, קרה למדינות העולם להתעלות כדי להגיע להסכם. לדבריו, הוא יודע שיש הרבה "חוסר שביעות רצון" בקרב כל הצדדים, אך קרא לאומות לגלות נחישות להגיע לקונצנזוס.
"המשא ומתן נמשך כל הלילה", אמר הדיפלומט המצרי ואאל אבולמגד, העומד בראש המשלחת המצרית. "היינו צריכים לסיים כמה מהמסמכים". אלוק שארמה הבריטי, שהיה נשיא הוועידה בשנה שעברה בגלזגו, אמר שהצוות שלו עומד "לבדוק ולראות מהו הטקסט האחרון, אבל נקודת המפתח היא: זה צריך להיות שאפתני, וזה צריך להיות מאוזן".
תוצאת הוועידה בשארם א-שייח נתפסת למעשה כמבחן לנחישות העולמית להילחם בשינויי האקלים, שכן המלחמה באוקראינה והאינפלציה המשתוללת בכמה מדינות מסיטים את תשומת הלב הבינלאומית מנושא משבר האקלים.
בטיוטה רשמית של ההסכם, שפורסמה אתמול בבוקר, נכתב כי יש לאשר מחדש את התחייבויות העבר להגביל את ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות צלזיוס בהשוואה לתקופה של לפני המהפכה התעשייתית - הנקודה שבה מדענים אומרים שהשפעות שינויי האקלים יחמירו הרבה יותר.
במקביל, נוצרה בעיה נוספת בוועידה כשאחד האנשים החזקים בתחום האקלים, לא יוכל להשתתף בפגישות נוספות. שליח האקלים המיוחד של ארה"ב, ג'ון קרי - כוח רב עוצמה בדיפלומטיה אקלימית - נמצא חיובי לקורונה, לאחר ימים רבים של פגישות אישיות עם עמיתים מסין, האיחוד האירופי, ברזיל ומדינות רבות בעולם.
דובר של קרי אמר כי הוא סובל מתסמינים קלים והוא משוחח בטלפון עם צוות המשא ומתן שלו ועם עמיתיו ממדינות אחרות.