קבוצה של פנסיונריות משווייץ הגישה השבוע לבית המשפט העליון של האיחוד האירופי תביעה נגד ממשלתן. הנשים טוענות כי התביעה הוגשה על רקע כישלונה של הממשלה בנקיטת פעולה מספקת בנושא משבר האקלים. עורכי הדין של ממשלת שווייץ אמרו בדיון שהתקיים השבוע שהם מבקשים שבית הדין ידחה את התביעה.
עורכי דין וחברות בקבוצת "נשים ותיקות למען הגנת האקלים" הופיעו בפני בית הדין האירופי לזכויות אדם לשימוע ציבורי נדיר, שלדברי פעילים יכול לסמן אבן דרך משפטית במאמצים לאלץ ממשלות לרסן את פליטת גזי החממה שלהן.
הקבוצה, שהגיל הממוצע בה הוא 73 והיא מונה כ-2,000 חברות, טוענת כי זכויות נשים מבוגרות נפגעות במיוחד, משום שהן מושפעות יותר מכל מהחום הקיצוני שנעשה תכוף יותר עקב ההתחממות הגלובלית.
"הוכח שאנחנו הנשים המבוגרות רגישות במיוחד (לשינויי אקלים)", אמרה רוזמרי וידלר-ואלטי, בת 73 מבזל, אחת הנשים שהגישה את התביעה. "אנחנו חולות קצת יותר מהר בגלל גלי חום מאשר גברים מבוגרים או קבוצות אחרות".
לאחר מיצוי הדרכים המשפטיות המקומיות בשווייץ, הקבוצה פנתה לבית הדין בשטרסבורג שבצרפת, בתקווה לקבל פסיקה שתחול על כל החותמים על האמנה האירופית לזכויות אדם, שעליה חתמה גם שווייץ. "אנחנו תובעים על זכותנו האנושית לחיים", אמרה לורה זבלונייה, בת 78 מציריך שעמדה מחוץ לבית המשפט. "עם המקרה הזה, אנחנו רוצות לעזור קצת לדרבן פוליטיקאים כדי שיפעלו".
מנגד, ממשלת שווייץ ביקשה לדחות את התביעה. "התובעות אינן מושפעות במידה מספקת, כדי שהבקשה תהיה קבילה", אמר אלן שאבלה, שמייצג את ממשלת שווייץ בדיון. "שווייץ לא לבד (בהיותה מושפעת מההתחממות הגלובלית) ולא ניתן לפתור בעיה זו על ידי שווייץ לבדה", אמר עורך הדין לסוכנות הידיעות AP.
גאורג קלינגלר, פעיל אקלים בארגון הסביבתי גרינפיס המעורב בתביעה, אמר כי התביעה שהוגשה על ידי נשים מבוגרות בשווייץ היא אחת משלושת מקרים קשורים שבית המשפט של האיחוד האירופי ידון בהם בחודשים הקרובים, דבר שעשוי לייצר תקדים משפטי. "שלושת התיקים הללו יגדירו כיצד בית המשפט החשוב מאוד הזה יתערב באיום הגדול ביותר על זכויות האדם שאנו רואים בימינו", הוא אמר.
פסק הדין יינתן בשנה הבאה.