"המשחקים האולימפיים והפראלימפיים של פריז 2024 סימנו רגע חשוב בהיסטוריה של התנועה האולימפית", כך ציין לאחרונה נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי, תומאס באך. באך התייחס להישגים המרשימים שהוביל הוועד בקידום משחקים אולימפיים מקיימים, והוסיף: "היו אלו משחקי אולימפיאדה של תקופה חדשה. טביעת הרגל הפחמנית שלהם צומצמה בצורה משמעותית, והם יצרו יתרונות ממושכים עבור העם הצרפתי. הוכח כי המשחקים האולימפיים יכולים להיות מנוע לשינוי בר-קיימא ולחדשנות".
בדוח הקיימות והמורשת של פריז 2024, שפרסם הוועד האולימפי הבינלאומי השבוע, נמנו הפעולות העיקריות והמשמעותיות שנעשו כדי להפחית את טביעת הרגל האקולוגית של המשחקים. הדוח מציג עשייה מקיפה ומעמיקה במגוון מישורים, כשכולם יחד מתלכדים בסינרגיה, ומציב לכל העולם מודל לא רק לקיום אירועים מקיימים יותר אלא גם להתנהלות שמבוססת על חשיבה לטווח הארוך ועל שילוב של ערכים כלכליים, חברתיים וסביבתיים.
לפי הדוח, 95% מהמתקנים ששימשו את הספורטאים באליפויות או בכפר האולימפי היו מתקנים קיימים או זמניים, ולכן נעשה שימוש במינימום חומרי מבנה ובמידת הצורך בחומרים ידידותיים לסביבה. כך למשל משטח הריצה באצטדיון האולימפי סטאד דה פרנס נבנה ברובו מפסולת של קונכיות והמיטות בכפר האולימפי מקרטון. השימוש במתקנים קיימים ששודרגו ברחבי העיר כולה, אפשר גם להעביר אותם לקהילה המקומית להמשך שימוש.
זאת ועוד, כמעט כל 6 מיליון הפריטים ששימשו במשחקים הושכרו, וברבים מהם נעשה שימוש חוזר, ובסיום המשחקים הם נמסרו לשימוש חוזר או למחזור, כחלק מתפיסה של כלכלה מעגלית. לדוגמה, ציוד ספורט ומדים נתרמו לאגודות מקומיות, ו-2 מיליון מפרטי הספורט הוחזרו לספקים. יתרה מכך, למעלה מ-80% מהחוזים להפעלת המשחקים נחתמו עם עסקים קטנים ובינוניים מקומיים, במטרה להעצים את הכלכלה המקומית.
אחד הדגשים העיקריים במשחקים האולימפיים היה שימוש מושכל במשאבים. כך, 98.4% מהאנרגיה ששימשה במשחקים הייתה ממקורות מתחדשים, בעיקר באמצעות חיבור של המתקנים לרשת החשמל המתחדשת של צרפת, המבוססת על אנרגית רוח ושמש, בשילוב פרויקטים סולאריים זמניים, כמו פאנלים סולאריים צפים על נהר הסן.
כמו כן, 87% מהצופים השתמשו בתחבורה ציבורית או ברשת מסועפת של שבילי אופניים, כאשר לקראת המשחקים נסללו 400 ק"מ של שבילי אופניים חדשים. השימוש בפלסטיק הופחת בחצי בהשוואה למשחקים קודמים על ידי התקנת 700 ברזיות של מים וסודה, ונעשה שימוש בסכו"ם וכלים מתכלים שהועברו למתקן לייצור דשן מסוג קומפוסט.
גם בגזרת המזון היו הצלחות גדולות. כ-80% מהמזון ששימש את המשלחות היה מקומי, וכ-60% מהמזון צמחי. ולכל אלו נוסף הניקוי המאסיבי שעבר נהר הסן המזוהם שחוצה את פריז, כדי לאפשר את הפתיחה של המשחקים והתחרויות בנהר, מהלך ששימש זרז לפתיחה של 23 אזורים לשחייה בנהר בשנה הקרובה.
כל הפעולות הללו הובילו לצמצום של 54.6% מפליטות גזי החממה יחסית לאולימפיאדות לונדון 2012 וריו 2016. רק כדי להבין את גודל האירוע, תביעת הרגל הפחמנית של המשחקים בפריז עמדה על 1.59 מיליון טונות פחמן, השקולים ל-30% מהפליטות השנתיות של העיר פריז.
התנועה האולימפית חרטה על דגלה לבנות עולם טוב יותר באמצעות קידום ספורט, תרבות וחינוך, על בסיס שלושה ערכים מרכזיים: מצוינות, חברות וכבוד. בשנת 2016 אישרה מועצת המנהלים של הוועד האולימפי הבינלאומי תוכנית אסטרטגית לקיימות לשנת 2030, המתייחסת לשלושת תחומי האחריות המרכזיים של הוועד: פעילות הארגון עצמו, המשחקים האולימפיים והתנועה האולימפית, וגולת הכותרת של התוכנית היא הפיכת המשחקים האולימפיים למקיימים יותר.
אולימפיאדת פריז 2024 מוכיחה הלכה למעשה שניתן לקיים אירועים, גדולים וקטנים, בצורה מושכלת וליישם אסטרטגיות משולבות להפחתת השימוש במשאבים טבעיים ולמזעור הפליטות לסביבה. המשחקים האולימפיים נותנים השראה לקהל רחב בכל העולם. הלוואי שיצליחו גם להוביל לשינוי מחשבה ופעולה במאבק במשבר האקולוגי-אקלימי.
פרופ' עדי וולפסון הוא ראש המסלול לתואר שני בהנדסה ירוקה במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון ומחבר הספרים "המשבר הגדול – עידן האדם: בין מבט מקרוסקופי למבט מיקרוסקופי" (פרדס, 2023) ו"צריך לקיים – אדם, חברה וסביבה: לקחי העבר ואחריות לעתיד" (פרדס, 2016).