הטורקים זועמים לא רק על שחקן מכבי תל אביב, גבי קניקובסקי: פעילת האקלים השבדית, גרטה טונברג, עוררה זעם בטורקיה, לאחר שהביעה תמיכה בכורדים המתגוררים במדינה. בטורקיה טוענים גם שהיא הביעה תמיכה במחתרת הכורדית בטורקיה, "מפלגת הפועלים של כורדיסטן" (PKK).
טונברג כתבה השבוע בדף האינסטגרם שלה, לאחר שביקרה באזורדיארבקיר, פוסט ארוך נגד טורקיה. בין היתר היא כתבה על פגיעה בסביבה, באזור שבו מתגוררים כורדים רבים: "כריתת יערות, הקרבת אזורים לחברות כרייה ושריפות - הם רק חלק מהכלים המשמשים במסגרת ההתקפות המתמשכות נגד הכורדים. פעולות אלו מובילות לעיתים קרובות להרס קהילות מקומיות ומגוון ביולוגי, וכן לעקירה כפויה".
1 צפייה בגלריה
נשיא טורקיה ארדואן וגרטה טונברג
נשיא טורקיה ארדואן וגרטה טונברג
נשיא טורקיה ארדואן וגרטה טונברג
(צילום: רויטרס)
בהמשך היא קראה לטורקיה לפעול על מנת לשנות את יחסם לכורדים. "טורקיה חייבת להבהיר את עמדתה כלפי הכורדים וקבוצות מיעוט אחרות באמצעות עיגון זכויותיהם בחוקה. הממשלה ממשיכה להשתמש ב'טרור' כתירוץ להשתקת מתנגדיה הפוליטיים. עשרות אלפי אנשים פעילים פוליטית נותרו כלואים ללא משפטים הוגנים. ארגונים בינלאומיים כמו בית הדין האירופי לזכויות אדם, האו"ם וארגון אמנסטי גינו זאת וקראו לשחרורם", כתבה פעילית האקלים. "למען שלום בר-קיימא ועתיד צודק, יש לכבד את זכותם של הכורדים לחירות ואוטונומיה ולשים קץ להתקפות האלימות נגד כורדיסטן".
באתר dailysabah הטורקי נכתב כי הביקור והפוסט הארוך של טונברג, שפורסם ברשתות החברתיות, גרר ביקורת חריפה בטורקיה.
פעילת האקלים השבדית, שזכתה בעבר לשבחים מצד הציבור הטורקי בשל תמיכתה בפלסטינים נגד "התוקפנות הישראלית," תיארה את העיר דיארבקיר, שבה ביקרה כחלק מ"כורדיסטן הצפונית". באתר הטורקי נכתב כי זהו מונח המשמש את ה-PKK לציון דרום-מזרח טורקיה.
מפגין מוחה נגד גרטה טונברג בעצרת באמסטרדם
(צילום: רויטרס)

ברשתות החברתיות הגיבו בחריפות לדבריה של טונברג. "אל תבואי שוב", כתב אחד הגולשים. גולשים אחרים שיתפו כתבות על פשעים, לכאורה, של ה-PKK. לדבריהם הפשעים כוללים רצח אזרחים וילדים.
גם הפובליציסט הטורקי, נדים שנר, יצא נגד טונברג. בטור שפרסם ב-hurriyet, הוא כתב בין היתר: "יתכן שטונברג שכחה או מתעלמת מכך שארגון ה-PKK היה אחראי לרצח ראש ממשלת שבדיה, אולוף פלמה, בשנת 1986 – או שאולי מדובר בתסמונת שטוקהולם במלוא מובן המילה".
למעשה, למרות שבתחילה אחת האפשרויות הייתה שה-PKK קשור לרצח פלמה, ככל הנראה הדבר לא נכון. האיש היחידי שנשפט בגין הרצח, כריסטר פטרסון שהיה מכור לאלכוהול ולסמים, זוכה בערעור אחרי שהמשטרה לא הצליחה לספק ראיה טכנית כלשהי נגדו. פטרסון מת ב-2004. עד כה הרצח לא פוענח. בטורקיה ניסו להטיל את האשמה על ה-PKK, אך בארגון דוחים את הטענות בתוקף.