כשלעובדים בחווה לייצור אנרגיה סולארית בקוסובו נמאס לבזבז את האנרגיה שלהם בכיסוח הדשא והעשבים סביב הפאנלים הסולאריים במקום, הם פנו למכונת כיסוח ירוקה וחזקה הרבה יותר: עדר כבשים.
יותר מ-100 כבשים וכמה עזים מובאים פעמיים בשבוע לחווה הסולארית Rogane ליד העיירה הקטנה קמניצה במזרח קוסובו, שבה מותקנים למעלה מ-12 אלף פאנלים פוטו-וולטאיים.
"העובדים הבינו שכיסוח השדות היה קשה מאוד, הם שאלו אותי אם אני יכול להביא את הכבשים שלי", אמר הרועה רג'פ רודאן בן ה-72, כשהורה לכלבי הרועים שלו לתמרן את העדר שרועה מתחת לפנאלים הסולארים. "הכבשים אוכלות כאן כל מינים של דשא, דשא טוב או רע, והן מנקות הכול. כולנו מרוויחים".
לקוסובו יש בין 12 ל-14 מיליארד טונות של עתודות ליגניט, פחם בדרגה נמוכה. צבעו של הפחם מסוג זה, הגורם כמובן לפליטת גזי חממה בעת שריפתו, הוא חום-שחור, ויש לו תכולת מים גבוהה, לעיתים עד 66% ממשקלו, וכמו כן תכולת אפר גבוהה ביחס לפחם ביטומני.
כיום יותר מ-90% מהחשמל של קוסובו מופק מפחם והשאר ממקורות תחדשים, בעיקר מרוח ושמש. המדינה, שהכריזה על עצמאות מסרביה בשנת 2008, הצהירה כי תפסיק להשתמש בפחם מזהם עד שנת 2050.
"אנחנו לא משתמשים בשום בנזין בהפעלת מכסחות הדשא", אמר ארבר מאליקי, מנהל החווה הסולארית. "להפיק חשמל מהשמש ולכסח עשב בעזרת כבשים - אומר שהדברים כאן הופכים לירוקים פעמיים".