מדבר נסקה שבפרו לא מפסיק להפתיע את החוקרים: צוות קטן של ארכאולוגים מאוניברסיטת יאמאגטה ביפן, שעבד עם עמית מחקר מאוניברסיטת פריז, וזוג חוקרי בינה מלאכותית ממרכז המחקר הגדול ביותר של IBM, השתמשו במודל בינה מלאכותית כדי לאתר גאוגליפים חדשים במדבר נסקה (Nazca) שבפרו, בשטח שמשתרע על פני 440 קמ"ר.
הגאוגליפים המדבריים הללו, הידועים בשם "קווי נסקה", משויכים לתרבות שנושאת שם דומה (תרבות נסקה), המתוארכת לתקופה שבין 200 לפנה"ס לשנת 600 לספירה, מה שאומר שהיא הקדימה את האינקה שמזוהה עם פרו. במחקר שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences, פיתחו החוקרים מודל בינה מלאכותית המסוגל לזהות עקבות דהויות של גאוגליפים בנוף המדברי הצחיח, באמצעות ניתוח תמונות שצולמו על ידי מל"טים.
במהלך עשרות שנים, ארכאולוגים, היסטוריונים וחוקרים רבים נוספים, שמו פעמיהם אל הגאוגליפים שנוצרו על אדמת המדבר באתר הפרואני שהוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית תרבותי בשנת 1994. רבים מהם נראים בשלמותם רק ממרחק רב, כמו מגובה ההרים או ממעוף הציפור בטיסה.
על פי אחת מהתיאוריות, זאת בהסתמך על מחקרים קודמים, קווי הנסקה נוצרו על ידי הזזת סלעים ואבנים שהיו מצופים בתחמוצות של ברזל ומנגן, וכיסו את פני המדבר. כשנחשפו פני השטח הבהירים יותר, התקבל מספר רב של קווים פשוטים וצורות גאומטריות אשר מייצגים חיות, חרקים ודמויות אנוש.
לא פחות מ-430 גאוגליפים התגלו עד למחקר החדש במדבר הפרואני, חלקם במהלך סקרי שטח שנערכו בין יוני 2019 לפברואר 2020 על ידי צוות מאוניברסיטת יאמאגטה, שעבד בשיתוף פעולה עם חורחה אולאנו, הארכאולוג הפרואני הראשי בתוכנית המחקר של קווי נסקה.
למרות שהקצב שבו התגלו גאוגליפים חדשים הואט, יש חוקרים שסברו כי ישנם כאלה שטרם התגלו, אם כי המאמצים לחשוף אותם נתקלו בקשיים בשל גודלם ובהירותם. לצורך המחקר החדש הזה, הצוות היפני פנה למומחי בינה מלאכותית בחברת IBM כדי שהאחרונים יסייעו להם במאמצי החיפוש.
יחד, הם יצרו את מודל הבינה המלאכותית, באמצעותו זוהו בהצלחה מאות גאוגליפים חדשים בתצלומי אוויר, ביניהם גם מספר לא מבוטל של גאוגליפים בהירים, שלא היו מתגלים ללא הכלי הטכנולוגי המתקדם. לאחר תרגול של המודל על מספר גאוגליפים קיימים, השתמשו בו החוקרים וגילו 303 גאוגליפים נוספים, תוך שישה חודשים בלבד.
למרות בהירותם, ניתוח קווי המתאר יצרו צורות של דמויות אנושיות מופשטות, ראשים ערופים, בעלי חיים מבויתים, סצנות טקסיות ואינטראקציות בין בני אדם לבעלי חיים. עם זאת, הצורה המוזרה ביותר שזוהתה, הייתה של לווייתן קטלן אוחז בסכין, באורך של 22 מטרים.
כעת, הצוות מתכנן להמשיך להשתמש במודל הטכנולוגי החדיש, בתקווה להמשיך ולחשוף את קווי הנסקה שמושכים תשומת לב עולמית רבה, של כל מי שמתעניין באמנות העתיקה של תרבות הנסקה הפרואנית, ואולי אף לפרש את המסר שרצו להעביר באמצעותה.