מדוזות רבות הגיעו לאחרונה לרוב חופי ישראל. הנחילים מהים התיכון מגיעים תמיד מכיוון דרום לצפון, ולכן הבחינו בהם לראשונה בחופי דרום הארץ. כרגע אזור חיפה עדיין נקי יחסית ממדוזות, אבל לא לאורך זמן.
ד"ר דור אדליסט, אקולוג ימי מאוניברסיטת חיפה והמרכז האקדמי רופין, הסביר כי "בשנה שעברה הייתה לנו שנה חריגה. לא היו לנו מדוזות בקיץ. ולאחר מכן קיבלנו חורף עם המון מדוזות, ומדוזות ענק. הייתה לנו הפסקה קצרה באביב ובדיוק השבוע נכנס נחיל צפוף של חוטיות נודדות, המדוזה הכי נפוצה".
הוא הוסיף כי הנחיל הזה מעורב עם כמה מינים אחרים, פחות צורבים. "בשבוע הקרוב כל החופים הולכים להתמלא במדוזות. חופי הדרום כבר מלאים מדוזות ובשבוע הקרוב המדוזות יגיעו גם צפונה", אמר ד"ר אדליסט.
אז מה חשוב לדעת אם באנו במגע עם המדוזות? ד"ר אדליסט הסביר כי יש דרכים להימנע ממגע עם המדוזות הצורבות. "אפשר לשים חליפת צלילה או גלישה כדי להגן על עצמנו מהצריבות", הוא אמר. "בנוסף, יש גם קרם הגנה שמגן על הצריבות".
ומה לעשות אם נצרבתם? ד"ר אדליסט: "שיטפו במי ים בלבד והתייחסו לצריבה כמו כווייה. משחות כמו אלוורה ועוד יספיקו. לפני כשנה ערכנו סקר אפידמיולוגי, שממנו עלה שזה פרוטוקול הטיפול הנכון. לא חומץ, לא שתן, לא חול".
בכל הנוגע לנחילי המדוזות עדיין רב הנסתר על הגלוי. מה גורם להן להופיע בנחילים ומאיפה הם באים? לא ממש ברור. "אנחנו עדיין לא ממש יודעים", אומר ד"ר יואב להן, חוקר בבית הספר למדעי הים.
החוטית הנודדת נצפתה לראשונה בים התיכון ב-1977 ומאז מדובר במין עם נוכחות קבועה באזורינו. "יש שנים, שאנחנו לא מבינים למה, שהנחילים לא מופיעים. בשנה שעברה הן לא הופיעו. זה מסוג המחקרים שאנחנו עורכים כאן. זו שאלת מחקר מאוד מעניינת. אנחנו מנסים להבין מאיפה הן באות ומה מניע את ההתקדמות שלהן. אנחנו יודעים שהן נסחפות עם הזרם, אבל גם שוחות", אמר ד"ר להן.
ביולי 2022 הגיע נחיל מדוזות ענק לחופי ישראל, וסיפק לנו תמונות מרהיבות שגרמו לים התיכון להיראות כמו מרק מדוזות. בינתיים, התמונות של היצור הצורב הן שגרתיות.
כדי לדייק את מפת המדוזות אתם יכולים להיכנס ולדווח לאתר "מדוזות בעם" ולהתעדכן בו היכן נמצאים הייצורים הצורבים.