הצבועה "רותי", שהפכה לפני כמה שנים לכוכבת תקשורתית, לאחר שהתנהל מאבק משפטי להרחיקה ממודיעין, נדרסה למוות בסוף השבוע בשולי העיר.
פקח רשות הטבע והגנים, אורי מילשטיין, סיפר: "קיבלתי דיווח מהווטרינר בעיר מודיעין על צבועה שנמצאה דרוסה בכביש 443, סמוך לאזור התעשייה ליגל ביום שבת אחר הצהריים. הגעתי לנקודה וזיהיתי כי מדובר בצבועה רותי, לפי המשדר שהיה על צווארה".
ד”ר יריב מליחי, אקולוג מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים, הוסיף: ״לאחר שדווחה לראשונה ב-2017 ומושדרה במהלך 2018, נמצאה רותי דרוסה. ממעקבינו ידוע שרותי גידלה גורים לפחות פעמיים, ואולי יותר. נראה שבישראל 2022, תוחלת החיים של צבוע, גם אם הוא מנוסה בתווך העירוני כמו רותי, הוא 6-5 שנים. מדובר בסגירת מעגל עצובה ביותר". פגר הצבועה יועבר לבדיקה במכון הווטרינרי.
אביטל יוגב, מנהלת קהילות תל אביב-יפו, מודיעין והסביבה בחברה להגנת הטבע, אמרה: "רותי הצבועה, נולדה בעיר וידעה לחצות כבישים ולאכול מפחי זבל. אבל לצערנו, למרות בקשות אין ספור, סוגיית המעברים האקולוגיים הבטוחים לחיות הבר, עדיין לא נפתרה במודיעין, כמו גם במקומות אחרים. רותי, היא רק קורבן אחד, מיני רבים, שמתה אתמול, בשל הכישלון שלנו, בני האדם, לחיות לצד חיות הבר".
יוגב הוסיפה: "כביש 443, שבו נדרסה רותי, הוכרז כבר לפני שנים ככביש אדום, שבו מספר דריסות חיות הבר, גבוה במיוחד. למרות התרעות חוזרות ונשנות, של החברה להגנת הטבע, עד היום לא נעשה דבר בנושא. אנו קוראים למשרד להגנת הסביבה, לעיריית מודיעין ולמועצה האזורית חבל מודיעין, להוציא לפועל את התוכניות הקיימות, למעברים אקולוגיים, שיאפשרו מעבר בטוח לחיות הבר, מתוך תקווה שמותה של רותי, יהיה האחרון, בשורה ארוכה של חיות בר, אנונימיות ממנה".
הצבועה שנגעה בליבם של רבים
רותי, שבאזור המחיה הטבעי שלה צמחה העיר מודיעין, נגעה בליבם של רבים, אך גם גרמה לרבים אחרים לחרדה. לאחר שתושבים בעיר דיווחו על צבועה שמשוטטת בלילות בגינות בתיהם, מחטטת בפחי האשפה בשכונות ומפירה את שלוות חייהם, החל מאבק ציבורי בעד ונגד לכידתה.
כבר בינואר 2018 החליטה רשות הטבע והגנים כי מקומה של הצבועה אינו בעיר. אנשי רט"ג לכדו והעתיקו את מיקומה פעמיים - בפעם השנייה למרחק של 30 ק"מ מהעיר - אולם הצבועה שבה וחזרה למקום הולדתה. לאור זאת, החליטה רט"ג ללוכדה בפעם השלישית ולהעתיקה דרומה הרחק מכל יישוב, אולם עם הזמן רכשה הצבועה מיומנות, למדה להתרחק מכל פיתיון או מלכודת והקשתה על המנסים ללכוד אותה.
רותי המפורסמת השתייכה למשפחת הטורפים הליליים, שנפוצה במזרח התיכון, צפון אפריקה, הודו ואסיה. משקלו של הצבוע המפוספס מגיע עד ל-45 ק"ג; גולגולתו גדולה במיוחד ובעלת לסתות עוצמתיות ושרירי לעיסה מפותחים (שנועדו לאפשר לו לבתר פגרים ולפצח עצמות כבדות); פלג גופו האחורי נמוך באופן משמעותי מפלג גופו הקדמי (מה שמאפשר לו לגרור משקל כבד תוך כדי צעידה אחורה וקדימה); גפיו הקדמיות ארוכות בהרבה מהאחוריות; פרוותו הארוכה בהירה – חומה או אפורה – ומכוסה בפסים שחורים.
באתר רשות הטבע והגנים נכתב בכתבה שפורסמה על רותי בפברואר 2019 כי חיית בר שמסתובבת באמצע עיר היא דבר הנושא בחובו סכנה, בעיקר לחיה עצמה. מקומה הוא בטבע ולא בין בני האדם. הצבוע המפוספס הוא מין המצוי בסכנת הכחדה בארץ ובעולם. הסיבות לכך מגוונות וכוללת את הפגיעה בבתי הגידול הטבעיים, צייד, הרעלות ודריסות. מידי שנה צבועים רבים נדרסים למוות בכבישים, וקיים חשש שאם רותי תישאר בעיר היא עלולה לסיים את חייה באופן זה. למרבה הצער החשש הזה התגשם אחרי שלוש שנים וחצי.