בנגב מגדלים תשובה ל"ציר הרשע": לראשונה זוג עצים בחוות משכית שבנגב הניבו גידולי פיסטוקים מלאים ואכילים. גידול הפיסטוק נחשב לרווחי מאוד לחקלאים, בשל המחיר הגבוה לצרכן.
היבול נקצר לאחר שלאחרונה נשתלו 40 עצי פיסטוק בחוות משכית שבהר הנגב, סמוך למצפה רמון. במחקר ופיתוח (מו"פ) רמת הנגב מקווים שהמדבר יהפוך להיות ספק הפיסטוקים המרכזי של ישראל. את הפרויקט מוביל אלישע צורגיל מקיבוץ שדה בוקר, שפיתוח את ענף הפיסטוק בהר הנגב.
4 צפייה בגלריה
עץ פיסטוק בנגב
עץ פיסטוק בנגב
עץ פיסטוק בנגב
(צילום: אילנה קוריאל)
"זה מפעל החיים שלו", אומר מנהל המו"פ, יענקל'ה מוסקוביץ. "השנה העצים הניבו לראשונה והתכבדנו באכילת פיסטוקים טריים ללא קלייה, היישר מהאשכולות הטריים". גם בחוות אשכולות, חוות שיזף ושתי חוות נוספות בנגב נטעו כמה עשרות שתילים של פיסטוק.
השנה גם ינטעו שתילים נוספים, ובנגב מקווים שגם העצים האלה יצליחו לתת יבול משמעותי, כדי להגשים את החלום של חלוצי הפיסטוק בנגב. "זאת התשובה שלנו לציר הרשע", אומר מוסקוביץ. "איראן היא המגדלת הכי גדולה של פיסטוק. גם בסוריה מגדלים. ואנחנו גם רוצים לקדם את הגידול בנגב. מדובר בגידול שמתאים לאזורים היותר גבוהים וקרים בנגב, שכן הפיסטוק זקוק למנות קור. אנחנו מקווים שבעתיד זה יהיה ענף גדול מאוד באזור מצפה רמון".
אבל לא רק במזרח התיכון מגדלים פיסטוק. גם ביוון, איטליה וארצות הברית מגדלים את העץ, כאשר איראן וארה"ב נחשבות למתחרות. שתי המדינות האלה חולשות על כ-70% מייצור הפיסטוק העולמי.
4 צפייה בגלריה
פיסטוקים כחול לבן
פיסטוקים כחול לבן
פיסטוקים כחול לבן
(צילום: אילנה קוריאל)
4 צפייה בגלריה
הפיסטוק נפתח
הפיסטוק נפתח
הפיסטוק נפתח
(צילום: אילנה קוריאל)
את הניסוי בישראל התחילו לפני מספר שנים בהר הנגב, לאחר שבשנות ה-80 של המאה הקודמת גידולי הפיסטוק נחלו מפלה. "את החלקה הראשונה נטענו בשדה בוקר בשנת 1983", נזכר צורגיל. "אז הייתה בארץ מגמה של מעבר מגידולים שקוטפים ביד- כמו משמש, אפרסקים ושזיפים - לגידול שהאסיף בהם ממוכן. הידיים העובדות הלכו והתמעטו. אחרי מלחמת ששת הימים הגיעו המון מתנדבים לארץ וכוח העבודה היה זול. אבל היום זה נדיר. ביקשתי ללמוד את נושא גידולי הפיסטוק לעומק. אבל הגידול דורש הרבה מנות קור".
איציק דוד, אחראי ענף ניסיונות במטעים במו"פ רמת נגב, הסביר כי "בשדה בוקר החורף לא היה קר מספיק. הפיסטוקים פשוט לא נפתחו. אתם יודעים מה זה לאכול פיסטוק שלא נפתח? זה לא היה כלכלי. כיום מגדלים אותו באירופה וגם באיראן ובטורקיה. בארץ אנחנו מייבאים בעיקר מטורקיה. בעתיד אנחנו מקווים שנצליח לגדל ולספק פה פיסטוקים ולא נצטרך לייבא ממדינות ציר הרשע", הוא אמר בחיוך.
4 צפייה בגלריה
איציק דוד ליד עץ פיסטוק
איציק דוד ליד עץ פיסטוק
איציק דוד ליד עץ פיסטוק
(צילום: אילנה קוריאל)
צורגיל עצמו מקטין את ההתלהבות, שכן בארץ עדיין לומדים על הגידול, שדורש עץ נקבה ועץ זכר. "לראשונה זוג עצים בחוות משכית הניב פרי מלא ואכיל", הוא אמר. "תעשיית הפיסטוק המובילה בעולם היא במדינת קליפורניה, והמדענית המובילה בתחום אף ביקרה בישראל. לאחרונה השתמשו גם בזמן מקליפורניה, כאשר היתרון שלו הוא תנובה מוקדמת יותר ויבול גדול יותר".
בצפון נאלצו לעקור את גידולי הפיסטוקים שלהם, לאחר שב-2016 החלו במחקר בנושא בתל פארס. זאת, לאחר שהתקציב נגמר. כיום יש תכנון לנטוע חלקה חדשה במסגרת תוכנית של קק"ל ברמת הגולן.