תושבי פורטו וליו (Porto Velho) שבאמזונס הברזילאי, בירת מדינת רונדוניה (Rondônia) שבצפון-מערב ברזיל, בקושי ראו אור שמש מזה מספר ימים, שכן ענן עשן סמיך אוף את עירם כתוצאה משריפות יער. "אנחנו נאבקים כדי להצליח לנשום", אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית המורה טיאנה מוראס בת ה-30, אחת מכ-460 אלף תושבי העיר, שסמוכה לגבול עם בוליביה.
ביום שלישי הגיע ריכוז המיקרו-חלקיקים המסרטנים - הידועים כ-PM2.5 (כמות החומר החלקיקי שקוטרו האווירודינמי הוא קטן מ-2.5 מיקרומטר, שעלול לחדור לעומק דרכי הנשימה ולריאות אם נושמים אותו) - ל-56.5 מיקרוגרם למטר מעוקב אווירי בפורטו וליו, כמות שהיא פי 11 מהגבול העליון על פי ארגון הבריאות העולמי. הכמות הייתה כה חריגה, עד כדי כך שהיא הייתה לגרועה ביותר מבין נתוני כל הערים הגדולות בברזיל. שאיפת חלקיקי PM2.5 מגבירה את הסיכון לחלות בסרטן ריאות, מחלות לב, שבץ מוחי, סוכרת ועוד מגוון בעיות בריאותיות.
אבל זה לא השיא. ב-14 באוגוסט הרמה שנמדדה הוגדרה כ"מסוכנת", עם 246.4 מיקרוגרם למטר מעוקב, לפי חברת הניטור IQAir, שמנתחת ומפרסמת מדי שנה את רשימת הערים בהם נמצאה רמת זיהום האוויר הגבוהה בעולם. למעשה, חומרת המצב הייתה כה גדולה עד כדי כך שגם תושבי העיר שנשארו ספונים בבתיהם לא היו חסינים מפני ההשלכות של עשן השריפות. "זה נורא, אתמול התעוררתי בחצות וחשתי צריבה בעיניי בגלל העשן שנכנס לביתי", אמר הפנסיונר בן ה-62 קרלוס פרננדס ל-AFP.
מרבית שטחה של רונדוניה מכוסה ביער הגשם האמזוני, אך מאז שהחל פיתוחה בשנות ה-70 של המאה ה-20, בירוא היערות הוביל להיעלמותם של שטחים מיוערים נרחבים. בנוסף לכך, ממשלת מדינת רונדוניה מאמינה ששריפות לא חוקיות, המוצתות לעתים קרובות על ידי חקלאים, שמפנים שטחים, הן אחת הסיבות לאסון, מה שהוביל אותה לפתוח בקמפיין מקוון הקורא לאוכלוסייה לדווח על מוקדי השריפות ומי שגורם להן. על פי נתונים שנאספו על ידי לוויינים של המכון הלאומי לחקר החלל (INPE) בברזיל, רונדוניה חוותה ביולי האחרון את החודש הגרוע ביותר עבור שריפות יער מזה 19 שנים, עם 1,618 מוקדים, אולם שיא זה עומד להישבר שוב, שכן באוגוסט נרשמו 2,114 מוקדי שריפות, מספר שעלול להאמיר עד סוף החודש.
באמזונס בכללותו נרשמו יותר מ-42 אלף שריפות יער מ-1 בינואר עד ה-19 באוגוסט, לפי ה-INPE, המספר הגבוה ביותר מזה כמעט שני עשורים. נתון זה היה גבוה ב-87% מאשר בתקופה המקבילה ב-2023, מה שמצטרף לעובדה שאזור זה סבל מבצורת חמורה ובקנה מידה היסטורי בין יוני לנובמבר אשתקד.
מתמונות הלוויין של INPE עולה תמונה עגומה של פלומת עשן שחוצה את ברזיל מצפון לדרום, ועוברת גם דרך שכנותיה בוליביה ופרגוואי. רשויות המדינה מתעקשות שחלק ניכר מהעשן שאופף את פורטו וליו, מגיע משריפות בבוליביה שגובלת ממערב, וממדינת אמזונס (המדינה הגדולה ביותר בברזיל) השוכנת מצפון.
"בגלל שאנחנו במרכז היבשת, העשן נשאר כאן זמן רב יותר", אמר קאי איירס ממרכז הניהול והתפעול של מערכת ההגנה באמזונס (CENSIPAM) בסרטון שפורסם בחשבון האינסטגרם של מושל רונדוניה, מרקוס רושה. באותו סרטון, ד"ר אנטונייטה פריירה, שהיא מומחית למחלות זיהומיות, דיווחה על עלייה בהתקפי אסתמה, כמו גם מקרים של דלקת ריאות או סינוסיטיס בקרב חולים השוהים בבית חולים לילדים בעיר. "המצב שנוצר בגלל עשן השריפות מהווה סכנה משמעותית בייחוד עבור אלה שלוקים בבעיות נשימה", הוסיפה ביאטריס גראסה, עקרת בית בת 35 מפורטו וליו.
שריפות היער גדלו ובערו במוקדים נרחבים, גם כאשר כריתת היערות - להם יש את היכולת לצמצמם את מגמת ההתחממות הגלובלית על ידי ספיגת פחמן דו-חמצני - נמצאת במגמת ירידה. נשיא ברזיל, לואיז אינסיו דה סילבה, המכונה לולה, התחייב לעצור את כריתת היערות הבלתי חוקית של יערות האמזונס עד שנת 2030, זאת לאחר שמגמת בירוא היערות הוחרפה באופן קיצוני תחת קודמו בתפקיד, ז'איר בולסונארו.