הישראלים ממשיכים לחזור לשקיות הפלסטיק - למרות שהם נאלצים לשלם 10 אגורות: בשנה שעברה נמכרו בישראל כ-495 מיליון שקיות פלסטיק ברשתות השיווק הגדולות. כך עולה מנתונים שהגישה הבוקר (יום ב') לכנסת השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג. מנתוני המשרד עולה כי בשנת 2018 נמכרו כ-430 מיליון שקיות ובשנת 2019 נמכרו 454 מיליון שקיות על-ידי הקמעונאים הגדולים. מדובר בעלייה של 9% לעומת שנת 2019, אך ירידה של כ-75% מהמצב טרם כניסת החוק לתוקף.
בשל העלייה המתונה במכירת השקיות מדי שנה, כפי שעולה מהדיווחים, בוחנת השרה להגנת הסביבה מספר צעדי מדיניות שמטרתם צמצום השימוש בשקיות, בין השאר, קביעה בחוק של יעדי צמצום שימוש בשקיות נשיאה חד פעמיות ואיסור חלוקת שקיות בחינם בכלל העסקים במשק.
השרה זנדברג דווקא התייחסה לירידה הכוללת מאז שנת 2016 ולא לעלייה המדאיגה בשנים האחרונות. "כחלק מגמילת מדינת ישראל מפלסטיק, אנו מחויבים לשמור על ירידה דרמטית בצריכת שקיות הנשיאה החד פעמיות. אפעל לקידום חקיקה משלימה למניעת חלוקה בחינם של שקיות בכלל המשק הישראלי", היא אמרה.
אלעד עמיחי, סמנכ"ל בכיר במשרד להגנת הסביבה וממונה על חוק השקיות, הוסיף: "המשרד להגנת הסביבה ימשיך בפעילויות הסברה ואכיפה על מנת לשמור על רמת צריכה נמוכה של שקיות נשיאה חד פעמיות. אנו עורכים ביקורות על הקמעונאים הגדולים, היבואנים והמחסנים ולא נסכים לשום הפרה של חוק השקיות"
במשרד להגנת הסביבה הוסיפו כי כל ההיטלים הכספיים שהצרכנים משלמים עבור שקיות הפלסטיק החד-פעמיות, משמשים עבור המטרות שנקבעו לפי החוק, בהן עידוד השימוש באמצעי נשיאה רב פעמיים, חינוך והסברה להטמעת מטרות החוק וביצוע פעולות ניקיון בחופי הים. כיום החוק מחייב בתשלום זה רק את רשימת הקמעונאים הגדולים לפי רשות התחרות ועוד.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "ב-3 ביולי צוין היום הבינלאומי הלא רשמי, ללא שקיות פלסטיק, המצוין החל משנת 2009 ברציפות. אנו קוראים לציבור לצמצם את השימוש בשקיות נשיאה חד פעמיות ככל הניתן, להצטייד באמצעי נשיאה רב פעמיים באופן קבוע גם בעבור קניות לא מתוכננות, להשתמש כמה שיותר פעמים בשקיות הנשיאה ולהשליכן בגמר השימוש כאשר הן ריקות – לפח הכתום לפסולת אריזות".