נכסי המורשת שלנו מתפוררים: קשת באמת המים הקדומה בקיסריה התמוטטה אתמול (יום ג'), ונראה שהאחראית למקום - החברה לפיתוח קיסריה שאמת המים נמצאת בשטחה, מסרבת לקחת אחריות. הקשת מצויה בחוף האקוודוקט, שהינו חוף רחצה פעיל. בעקבות ההתמוטטות הגיעו פקחי רשות העתיקות למקום לאמוד את הנזקים. הקריסה האחרונה מצטרפת לקטע האמה שקרס לפני כשנה. מדובר במבנה היסטורי שנבנה בימי הורדוס, לפני כ-2,000 שנה.
אמת המים העליונה של קיסריה מהווה ממצא ייחודי ומרשים בגודלו, באיכות ובמורכבות בנייתו. האמה בנויה על גבי קשתות, שעליהן הונחה תעלה שהובילה את המים ממעיינות בדרום הכרמל לעיר קיסריה. אמות המים סיפקו מי שתייה לעיר, שהייתה בירה אזורית החל מהמאה ה-1 לספירה ועד למאה ה-7 לספירה.
האמה נבנתה בתקופה הרומית בשני שלבים, בימי הורדוס (4–37 לפנה"ס) ובימיו של אדריאנוס (117–138 לספירה). בנייתן של האמות משקפת את התמורות שחלו בממדי העיר קיסריה ובצורכי אספקת המים אליה ואל האזורים הסמוכים לה. מדובר באחד מנכסי המורשת הבנויה החשובים בישראל שנופל בין הכיסאות והולך ומתפורר לנגד עינינו.
על שטח פרטי
האתר כיום נמצא על שטח פרטי השייך לחברה לפיתוח קיסריה, שהיא הזרוע המבצעת של קרן אדמונד דה רוטשילד, אך היא מסרבת לקחת אחריות על שימור הנכס שנמצא בתחומה ולמעשה מניחה לו להתפורר.
כבר לפני שלוש שנים, עוד לפני שקרסה האמה בפעם הראשונה, פקחי רשות העתיקות קיימו סיור במקום והגיעו למסקנה שמצב אמת המים מחייב טיפול דחוף. ל"ממון" נודע כי נעשתה אז פנייה לחברה לפיתוח קיסריה אולם שם סירבו לממן את השימור.
בסופו של דבר לפני שנה קרס חלק מאמת המים בקיסריה ובעקבות זאת אמר אז אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות: "אנחנו מתריעים, הצגנו מסמכים ותוכניות, ציינו שהמצב קטסטרופלי ושקיים חשש אמיתי לקריסה. נפגשנו שוב ושוב עם בעלי השטח, הצענו אפילו לממן חלק מהעבודות מתוך הבנה שזה פשוט אסון שמחכה לקרות. אני מאמין שעכשיו כבר נמצא אוזן קשבת". אולם כעת מתברר שהאמונה הזו הכזיבה ולמרות הקריאה לחברה לפיתוח קיסריה ולמועצה המקומית חוף כרמל להפנות תקציבים בדחיפות כדי לשקם ולייצב את שאר שרידי האמה, שנמצאים בסכנה - דבר לא קרה.
לפי הגורמים המקצועיים מדובר על סכומים שנעים בין כ-5 מיליון שקל לייצוב הנדסי של האמה ועד כ-15 מיליון שקל לשיפוץ כולל של כל המקום.
משיחות עם גורמים בתחום שימור עתיקות עולה כי ברשות העתיקות ניסו לאחר קריסת האמה לפני שנה לגייס מימון ממשרד המורשת ומשרדים נוספים, אולם שם מוגבלים באפשרות לממן את השימור מאחר ומדובר בשטח פרטי. בינתיים הטבע עושה את שלו ועד שיימצא פיתרון - העבר שלנו מתפורר.
320 מיזמי שימור
לפי דוח של מרכז המחקר של הכנסת משנה שעברה משרד המורשת מפעיל כיום תוכנית להשקעה באתרים בשם ציוני דרך אולם הוא פונה לרשויות מקומיות, גופים סטוטוריים, חברות ממשלתיות או גופים המנהלים מיזמים ארציים אשר בבעלותם, בניהולם ובאחזקתם נכסי מורשת ואשר מצריכים בין השאר פעולות הצלה ושימור. לפי הפרסום מושקעים כ-850 מיליון שקל בכ-320 מיזמי שימור ופיתוח אתרים ללא פירוט של המיזמים, ובכל מקרה אין במסגרת זו תקציב לשימור האמה בקיסריה.
רונית, אחת המתרחצות בחוף קיסריה, שראתה את ההרס לאמת המים אמרה ל"ממון": "יש פה נכסי מורשת תרבות שאנחנו לא יכולים לא לטפל בהם כפי שראוי. חייבים לשמר את המקור לדורות הבאים. אסור שהמורשת שלנו תלך לאיבוד".
החברה לפיתוח קיסריה, שבתחומה נמצא חלק מאמת המים שקרסה, היא הזרוע המבצעת של קרן אדמונד דה רוטשילד, שפועלת להפוך את קיסריה למרכז תיירות, בילוי ונופש ע”י השקעה בפיתוח, השבחת קרקעות, תעשייה ותיירות. חלק ניכר מהרווחים הכספיים עוברים לקרן אדמונד דה רוטשילד שמטרתה פיתוח קיסריה וקידום גופים ומוסדות המקדמים את החינוך וההשכלה הגבוהה בישראל.
מהחברה לפיתוח קיסריה נמסר בתגובה: "זה יותר מארבע שנים שהחברה לפיתוח קיסריה (החפ"ק) מנסה לקדם תוכניות שיאפשרו את שימור ופיתוח חוף האקוודוקט של קיסריה. לצערנו מצב אמת המים ממשיך להתדרדר והמכשולים הבירוקרטיים מונעים ביצוע העבודות הנדרשות שגם עבורן אנו נכונים להקצות משאבים לא מבוטלים. זאת לאחר שכזכור השקענו כבר למעלה מ-150 מיליון שקל בשימור ובשיקום נמל קיסריה והפיכתו ליעד תיירות בינלאומי שוקק שנמנה בין 10 אתרי התיירות המומלצים בעולם של 'הניו יורק טיימס' וכאתר העתיקות הבינלאומי הטוב בעולם על פי בחירתם של כתבי ארכיאולוגיה ומורשת באירופה. אנו מקווים שכל הגורמים הרלוונטיים יצטרפו אלינו בהקדם וביחד נוכל להתחיל בעבודות השימור, השיקום והפיתוח - בטרם תקרוס האמה כולה".
מהמועצה האזורית חוף הכרמל נמסר: "השטח המדובר הינו שמורת טבע, ולפיכך מצוי באחריותה של רשות הטבע והגנים, אשר לצערנו אינה מבצעת את תפקידה על-פי חוק. החברה לפיתוח קיסריה, בשיתוף המועצה וכלל הגורמים הרלוונטיים, אף הציגו תכנית יסודית ומקצועית, בהשקעה של כ 9 מיליון שקלים, הכוללת שימור ושיקום חלק זה של אמת המים העתיקה - תוכנית שרשות הטבע והגנים נמנעת במשך שנים מלקדם, עד לעצם היום הזה. בדומה לכל שמורות הטבע בארץ, גם אמת המים העתיקה והייחודית בקיסריה מצויה תחת אחריות מלאה של רשות הטבע והגנים, אשר נכון להיום, באופן אבסורדי, היא-היא הגורם המעכב את שימור הנכס ההיסטורי החשוב".
מרשות הטבע והגנים נמסר: "מדובר בגן לאומי מאושר ולא מוכרז ואין לרשות הסכם חכירה על השטח. לכן, אין לרט"ג סמכות ואחריות לניהול השטח".
מנהל רשות העתיקות אמר: "מצב אמת המים מדאיג ומחייב טיפול. זו הפעם השלישית בתוך שנה שקטע שלה קורס. האמה מתפרסת על פני קילומטרים רבים, עובדה המייצרת אתגר של ריבוי בעלויות על הקרקע. התקציבים הנדרשים לטפל באמה הם אסטרונומיים. רשות העתיקות הציעה להשתתף בעלות הטיפול ונעשים מאמצים רבים לאיגום משאבים מול בעלי השטח, לאור דחיפות הנושא".
פורסם לראשונה: 00:00, 21.08.24