הכל התחיל כשזוג נשרים שחיו בכלוב רבייה בשמורת הטבע גמלא לא הצליחו להתרבות כבר מספר שנים. ברשות הטבע והגנים נתנו לשניים זמן להכיר זה את זה, אבל משהו פשוט לא עבד.
גרעין הרבייה
(צילום: מור אוחנונה, רט"ג)

3 צפייה בגלריה
זוג הנשרים
זוג הנשרים
זוג הנשרים
(צילום: אריק סוכר, חי בר יוטבתה, רשות הטבע והגנים)
כדי לסייע ברבייה החליט אקולוג העופות של הרשות, ד"ר אוהד הצופה, להחליף את נקבת הנשר בנקבה אחרת, בתקווה ליצור זוג פורה. לפני ימים אחדים ביצעו אנשי הרשות את מבצע החלפת הנשרים משמורת הטבע הצפונית אל שמורת הטבע חי בר יטבתה בדרום.
הנקבה מכלוב הרבייה בשמורת הטבע גמלא בקעה בספרד בשנת 2018 ושהתה בגמלא משנת 2019. עד היום השידוך שהוצמד לה לא צלח, והיא לא העמידה גוזלים. בגרעין הרבייה חיפשו נקבה פורייה חלופית, ומצאו אותה בכלוב הרבייה בשמורת הטבע חי בר יטבתה.
אליקה מעתוק, פקח נשרים ברשות, סיפר: "כנראה שהזוג בצפון לא התחברו. הם היו ביחד ולחוד. ראינו שצריך להחליף ולשנות, לשמש מעין שדכנים. והכי חשוב - להגדיל את סיכויי הרבייה גם בצפון. הזוג החדש יצטרך לדבר ולהחליט. מוקדם לומר האם השידוך הזה יצליח, אבל בהמשך נראה אם יש התקרבות והתעניינות מבחינת הנשרים. עונת החיזור מתחילה בנובמבר-דצמבר. מדובר במין בסכנת הכחדה, ואנחנו צריכים לעשות כל מה שאנחנו יכולים".
זה היה מסע מפרך שאמנם הסתיים בהצלחה, אבל ההצלחה האמיתית תהיה אם השידוך יצלח והזוג יצליח להעמיד צאצאים. כדי שהעופות הדורסים יתרבו בשבי יש לדאוג להם לבני זוג מתאימים, לתנאים מתאימים, ולמקומות מתאימים להדגרת הביצים ולגידול הגוזלים. במקרה שזה לא מצליח מנסים ברשות להחליף פרטים על מנת להגדיל את סיכויי הרבייה.
3 צפייה בגלריה
מביאים את הנקבה
מביאים את הנקבה
מביאים את הנקבה
(צילום: מזי מג׳נגי מוסקוביץ, רשות הטבע והגנים)
3 צפייה בגלריה
חילופים בשעות בוקר מוקדמת
חילופים בשעות בוקר מוקדמת
חילופים בשעות בוקר מוקדמת
(צילום: שרית פלאצי, רשות הטבע והגנים)
בעבר הלא-רחוק מאות נשרים קיננו בכל האזורים ההרריים והמצוקיים בישראל. כיום ישנם בישראל כ-180 נשרים בלבד. הרעלות מפגרים מורעלים, תרופות וטרינריות, התחשמלות והתנגשות בקווי מתח, ציד והפרעות במקומות הקינון על ידי מטיילים – השפיעו על הירידה הקיצונית בכמות הנשרים, וכיום הם בסכנת הכחדה חמורה ומתקיימים רק בזכות מאמצי שימור.
פורסם לראשונה: 00:00, 18.11.24