הרעיון יוצא הדופן של החוקרים מהנגב במטרה להציל את האלמוגים: השתלת תאי גזע מאלמוג בריא לאלמוג שנפגע, בדומה להשתלת מח עצם בבני אדם.
הזרקת דיו לאלמוגים במעבדה
(צילום: שני טליסה, אוניברסיטת בן גוריון)

התחממות טמפרטורת מי הים בשל שינויי האקלים גורמת להכחדתם של אלמוגים בכמויות גדולות, ולאחרונה אף תועד לראשונה במפרץ אילת אירוע משמעותי של הלבנת אלמוגים (אובדן צבע המתרחש באלמוגים עקב פגיעה באצות חד-תאיות, ועלול להוביל למותם). מדענים מאוניברסיטת בן-גוריון גילו שהשתלת תאי הגזע יכולה להציל אותם. השיטה והפוטנציאל הגלום בה פורסמו לאחרונה בכתב העת Cell Reports.
"יש כעת אירועי הלבנה המוניים באלמוגים, רואים את זה ממש בשונית המחסום הגדולה באוסטרליה", מסבירה הדוקטורנטית שני טליסה מהמעבדה לאימונולוגיה השוואתית. "עד לאירוע במפרץ אילת זה לא הגיע לישראל. חלק מהזנים עמידים יותר חלק עמידים פחות לחום. אמרנו לעצמנו, אוקיי, איך בעצם אפשר להעביר את התכונה הזו מאלמוג לאלמוג מאותו הזן? רצינו לתרגם את מה שעושים בבני אדם לאלמוגים".
2 צפייה בגלריה
yk14183898
yk14183898
שונית אלמוגים באילת
( צילום: עמרי עומסי, רשות הטבע והגנים)
קבוצת המחקר של ד"ר בנימין רוזנטל וטליסה פיתחה את הרעיון, המשלב בין עולם הרפואה והאקולוגיה, במטרה להציל את שוניות האלמוגים. ד"ר רוזנטל: "כמו שיש בני אדם שהגוף שלהם לא מסוגל לפתח תאים מסוימים, והשתלה של מח עצם מאדם בריא תאפשר שיקום של מערכת הדם שלהם ותאים מתפקדים. ניסינו לעשות זאת גם באלמוגים. הרעיון היה לקחת תאי גזע מאלמוג בריא שעמיד לחום לאלמוג שנפגע וצריך חוסן מול גלי חום".
תאי גזע הם תאים בשלבים ראשוניים של התפתחותם, שעדיין לא עברו תהליך התמיינות כדי להיות משויכים לסוג מסוים של רקמה בגוף, תכונה שמקנה להם פוטנציאל לריפוי מגוון של מחלות של כל סוג של רקמה, ואף ליצירה יש מאין של איברים להשתלה. החוקרים בודדו תאי גזע מאלמוג רך, שושנת ים, והשתילו בשושנת ים אחרת. בעזרת בידוד התאים נמצא שתאי הגזע שלה עברו שינוי על ידי חלוקת הרקמות בתוכה. ההשתלה תגדיל את הסיכוי של האלמוגים הללו לשרוד בגל החום הבא.
2 צפייה בגלריה
yk14183642
yk14183642
אלמוג מתוך הניסוי של החוקרים
(צילום: שני טליסה)
"אנחנו משתמשים בכלים רפואיים בכדי לפתור בעיה אקולוגית", מסכם ד"ר רוזנטל. "המחקר פותח צוהר לכלי נוסף שיכול לסייע בשמירה על השוניות, באמצעות שימוש בתאי גזע על מנת לגדל, לשקם ולחזק את האלמוגים בשוניות. יש כאן פוטנציאל גדול שרק עכשיו גילינו אותו".
פורסם לראשונה: 00:00, 12.12.24