זה היה בוקר אביבי בפארק בגין של הקרן הקימת לישראל (קק"ל) בהרי ירושלים, כשחברי אגודת חובבי הפרפרים הביטו על צמח הקדד והבחינו בפרפר הנדיר, צמריר הקדד והבינו כי בזכות דילול היער הפרפר והצמח משגשגים. בעקבות הגילוי לפני שלוש שנים אספה קק"ל זרעים של הצמח והעבירה אותם למשתלת אשתאול, שהצליחה להנביט ולהצמיח 60 שתילים בשנה האחרונה. אותם צמחים הועברו ליער בגין השבוע, במבצע שתילה בשיתוף פעולה עם מתנדבי אגודת חובבי הפרפרים.
"יכול להיות שבעבר הרחוק הצמח היה נפוץ יותר גם באזור ירושלים. יש מקומות שבהם גם הצמח וגם הפרפר נעלמו", הסבירה נורית היבשר, מנהלת מחלקת יער במרחב מרכז בקק"ל. "חשוב לנו להמשיך להעשיר את השטח במינים שונים של צמחים, ואנחנו מקווים שבמשתלה ימשיכו להנביט ולהצמיח שתילים נוספים של הקדד".
הפרפר הנדיר, צמריר הקדד, תלוי בצמח לשרידותו. הקדד הוא חלק קריטי למחזור חיי הפרפר, משום שהצמח הוא הפונדקאי של הפרפר – עליו הנקבה מטילה ביצים. תפוצתו של הפרפר מוגבלת לישראל ושכנותיה, בהן סוריה, לבנון, ירדן ודרום טורקיה.
צמריר הקדד הוא אחד מ-14 הפרפרים המוגנים בישראל. הוא נחשב נדיר ביותר, והוכרז כמין מוגן בחוק בשנת 2009 יחד עם 13 הפרפרים הנוספים. התפוצה של הפרפר משתנה. הוא מופיע בצורה מקוטעת מהגליל ועד צפון הנגב. צמח הקדד עצמו נמצא בעיקר בצפון הארץ ובאזור ירושלים, כאמור, הוא נדיר למדי.
לדברי אנשי קק"ל, התוכנית היא להמשיך ולאסוף זרעים מהצמחים החדשים כדי להרחיב את תחום המחיה של הפרפר ולסייע בשיקום אוכלוסייתו. "המבצע הזה הוא דוגמה נפלאה לשיתוף פעולה בין קהילות, מתנדבים וגופים מקצועיים", אמרה היבשר. "שמירה על המגוון הביולוגי והגנה על פרפרים נדירים, כמו צמריר הקדד, היא חלק בלתי נפרד מהחזון שלנו לשמירה על הטבע והסביבה באזור הרי יהודה".
פורסם לראשונה: 00:00, 18.12.24