מגמת תערוכות האופנה והלבוש תופסת תאוצה בישראל בימים אלה, עם שבע תערוכות המוצגות במקביל במוזיאונים ובגלריות. לצד תערוכת המחווה הגדולה שנפתחה בשבוע שעבר למעצב המנוח אלבר אלבז ותערוכת הפייזלי שנפתחה בחודש מאי במוזיאון לאמנות האסלאם בירושלים, בשבועיים האחרונים נפתחו כמה תערוכות ששמות במרכזן אופנה, לבוש ותכשיטים. החל בעיצוב אופנה עכשווי, כפי שניתן לראות בתערוכה "שבוע האופנה בבית האמנים" בתל אביב, דרך לבוש מסורתי ועדתי בתערוכת החינה "קולולו", ועד לחיבור בין אמנות לאופנה כפי שמציעה התערוכה "אופנה נאיבית".
הצמיחה של תערוכות אופנה בעשור האחרון מורגשת במוזיאונים לאמנות ולעיצוב בכל העולם, זאת לאחר שהם גילו כי הקהל נוהר לתערוכות אופנה ואלו ממותגות ישר כבלוקבאסטר עם מאות אלפי מבקרים, לא עניין שכיח כשלעצמו. בישראל יש עוד דרך ארוכה לעבור כדי שתערוכות אופנה ולבוש יהיו חלק בלתי נפרד מלוח התערוכות השנתי, בוודאי במוזיאונים חשובים כמו מוזיאון ישראל בירושלים ומוזיאון תל אביב לאמנות, שעדיין מתייחסים בהתנשאות לתחום ובעשור האחרון אפשר לספור על אצבעות יד אחת את ההתייחסויות לאופנה ועיצוב שהוצגו בהם. עד אז, קבלו הצצה לתערוכות המתקיימות בימים אלו.
שבוע האופנה בבית האמנים
חלל בית האמנים בתל אביב מארח עד סוף החודש את התערוכה הקבוצתית "שבוע האופנה בבית האמנים" (אוצרים: מאיה ארזי, יובל סער; נעילה: 1 באוקטובר), שמציגה מבט עכשווי וביקורתי על תעשיית האופנה תוך הצפת נושאים כמו קיימות, טעם וערך, אותו מושג חמקמק – כלכלי, תרבותי, היסטורי וכדומה – שעובר כחוט השני בין כל העבודות. שם התערוכה "שבוע האופנה בבית האמנים" מצביע על נקודת המוצא של האוצרים. מצד אחד, "שבוע האופנה", אותו אירוע נוצץ המציג קולקציות לבוש על מסלול לעיני קניינים וסלבריטאים, ומנגד "בית האמנים", חלל גלריה המציג אמנים מקומיים. יחד הם יוצרים תערוכה מגובשת המורכבת מנקודות מתח בין בינלאומיות מול מקומיות, זוהר מול אפרוריות, אופנה מול אמנות.
בין העבודות הבולטות מוצג במלואו בקומת הכניסה פרויקט הגמר המדובר של בוגר שנקר טל מסלבי, ששואב השראה מיוצרי תוכן שמציפים את הרשתות החברתיות, ומציע לצופה חוויית ASMR סינתטית (autonomous sensory meridian response). לצידו תלויות שתי מגבות שעליהן הדפס צילום של האמן דוד עדיקא, שתיעד בריצותיו על הטיילת בתל אביב גברים המצולמים מגבם; ובקומה השנייה תפגשו בחולצות שעברו פירוק והרכבה על ידי המעצבת מאיה ארזי, שיוצרת חולצות חדשות עם מוטיב לב במרכזן מחולצות עם הדפס סמל של בתי ספר.
שווה להתעכב על פרויקט הגמר Virtual Storytailor של אירה גולדמן, שאותו הציגה בתוכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי בבצלאל. גולדמן, אחת ממעצבות הבגדים המחויטים הטובות בישראל, משחזרת שכבות פנימיות של ז'קטים מחויטים – חלקי הז'קט שלא נראים לעין ושמפסלים את הגוף. היא משתמשת בחוטים מוליכים שמאפשרים ללובשים לצפות על גבי מסך בהעתק הדיגיטלי של הז'קט, לשמוע את ההיסטוריה שלו ושל מי שלבש אותו, ולאפשר, בנוסף להתאמה הפיזית לגוף, גם חיבור רגשי.
בית האמנים, אלחריזי 9, תל אביב. שעות פתיחה: שני-חמישי, 13:00-10:00, 19:00-17:00; שישי, 13:00-10:00; שבת, 14:00-10:00. הכניסה חופשית.
אלבר אלבז – מפעל החלומות
בשבוע שעבר חזר אלבר אלבז הביתה. תערוכת המחווה "אלבר אלבז – מפעל החלומות" (אוצרת: יערה קידר; נעילה: 25 בפברואר 2023) נפתחה במוזיאון העיצוב חולון, ספקטקל אופנתי החוגג את חייו של המעצב יליד קזבלנקה, שגדל בחולון והאיר את שמי האופנה הבינלאומית עד למותו אשתקד בפריז. התערוכה המתפרסת על כל חללי המוזיאון מציגה את תולדות חייו של אלבז לצד ראיונות רבים שהעניק וחפצים מעיזבונו. המנהלת האמנותית קייטי ריס, שעבדה בצמוד לאלבז במשך 15 שנה, עיצבה תערוכה מרהיבה בשתי הגלריות המרכזיות של המוזיאון. בגלריה התחתונה תפגשו את עיצוביו האחרונים למותג AZ Factory, שהשיק אלבז בינואר 2021, ובגלריה העליונה מוצגים 46 דגמים של מעצבים ובתי אופנה שהשתתפו בתצוגת המחווה Love Brings Love שהוצגה באוקטובר שעבר בפריז ואוגדה לתערוכה שהוצגה במוזיאון גליארה בעיר האורות. בין המציגים: בתי האופנה בלנסיאגה, דיור, אלכסנדר מקווין, בלמן, קום דה גרסון ואחרים. אל תחמיצו.
מוזיאון העיצוב חולון, פנחס איילון 8, חולון. שעות פתיחה: שני, רביעי, 16:00-10:00; שלישי ושבת, 10:00-20:00; חמישי, 18:00-10:00; שישי, 14:00-10:00. מחיר כניסה: 25-45 שקל.
קולולו
הבאים לתערוכה של אלבז בחולון, יכולים להתרשם גם מתערוכות נוספות העוסקות בלבוש המוצגות בימים אלו בעיר. ביום רביעי תיפתח התערוכה "קולולו" (אוצרים: אילנה כרמלי לנר, רפאל וזאנה; נעילה: 31 בדצמבר), שמכריזה על עצמה כתערוכה הגדולה ביותר שנעשתה על החינה היהודית. "זו התערוכה החשובה ביותר שיזמתי עד כה, והיא לזכר הסבתות של כולנו ולזכר הסבתות שלי סוליקה ומרים", אומר וזאנה. יותר משזוהי תערוכת אופנה, זו תערוכה שעושה כבוד לסבתות שזכו לחגוג את טקסי החינה של ילדיהם ונכדיהם בישראל; ולאלה ש"זכו" שבגדיהם המסורתיים, לרבות תכשיטים, נגנבו עם עלייתם ארצה על ידי אנשי הסוכנות היהודית.
התערוכה מתרכזת בטקסי חינה, כפי שהם באים לידי ביטוי בעדות ישראל באמצעות תלבושות, פריטי אופנה ותכשיטים, כלים, צילומים, קטעי וידיאו וראיונות אשר נאספו מארכיונים בארץ ובעולם, וכן פריטים שהוכנו ועוצבו במיוחד על ידי מעצבים ישראלים לתערוכה זו. ביניהם: קובי גולן שיצר שמלת זהב בהשראת טקס החינה וצורפות תימנית, העשויה שיפון עם תפירת פעמונים מרשרשים; דרור קונטנטו שיצר גלימה מבד קטיפה בצבע ארגמן מעוטרת תחרה ואבני חן בחלקה העליון; חצאית וחזייה תואמים מבד שיפון לבן משובץ חרוזים ופאייטים ורקום בזהב המלווה בצמיד יד מוזהב שיצרה המעצבת ג'ניפר קים; ותכשיט בהשראת המסורת התימנית אשר עונדת הכלה ביום החינה בעיצוב נופר חתוכה למותג קוקי סטודיו.
גלריית המשכן בית מאירוב, הרצפלד31, חולון. שעות פתיחה: שלישי-חמישי, 20:00-17:00; שישי ושבת, 13:00-10:00. הכניסה חופשית.
הנך יפה רעייתי – תכשיטי כלה מתימן
בחמישי שעבר נפתחה במוזיאון לאמנות האסלאם בירושלים התערוכה "הנך יפה רעייתי" (אוצרת: עידית שרוני; נעילה: 31 בדצמבר), עם אוסף מרהיב של תכשיטי כלה תימניים, שנתרמו למוזיאון על ידי איש העסקים עופר שגן החי ביפן לזכרה של אימו, נחמה בת שלום דהרי. זוהי תערוכה קטנה שמציגה את צורפות הפילגרן התימנית במלוא תפארתה, לרבות תליוני רקה, צמידים, בתי קמעות, קישוטי ראש וכיסוי הראש של הכלה התימנייה (הקרקוש – יש המבטאים גרגוש), שאותו חבשה בהמשך הטקס, לאחר שהורידה את משקלו הכבד של ה"תשבוך לולו", אותו חרוט מעוטר פרחים.
דרך תכשיטי האישה התימנייה, אפשר ללמוד גם על מעמדה. לדוגמה, החלקים שהרכיבו את תכשיטי הכסף הושחלו על חוטי כותנה או משי כדי שניתן יהיה לפרק את התכשיט ולמכור חלקים ממנו בזמן של מצוקה כלכלית, מאחר שהתכשיטים היו רכושה הפרטי של האישה במשך כל ימי חייה, מה שאפשר לה לשמור על עצמאות כלכלית. לצד התכשיטים מוצגים כמה ציורים מהסדרה "התימנים" של האמנית אורית אקטע וסרטון וידיאו מטקס החינה שלה שנערך לפני כ-30 שנה.
התערוכה מוצגת לצד תערוכת האופנה ההיסטורית על הפייזלי, ויחד הן מאפשרות מבט מעמיק והיסטורי על לבוש, בגדים וחפצים.
המוזיאון לאמנות האסלאם, הפלמ"ח 2, ירושלים. שעות פתיחה: שני-רביעי, 15:00-10:00; חמישי, 19:00-10:00; שישי ושבת, 14:00-10:00. מחיר כניסה: 44-22 שקל.
טוטם לבוש
תערוכה נוספת בחולון מציעה מבט עכשווי על אופנה. תערוכת היחיד "טוטם לבוש" של מעצבת האופנה ואומנית הטקסטיל יוליה רוזמרי ירוכין בגלריית החווה (אוצרת: דאשה איליאשנקו; נעילה: 31 בדצמבר), מציגה עיצובים של מותג האופנה האיטית Reyera שהקימה אשתקד. הוא מתמקד ביצירת אמנות לבישה מחומרים ממוחזרים או טבעיים, כשערכיו העיקריים הם יצירה אתית, חיבור לאימא אדמה ושינוי בתעשיית האופנה. בתערוכה יוצגו גם עבודות אמנות של קולקטיב KakdelArt – קהילת אמנים ממוצא אוקראיני ופליטי מלחמה דוברי אוקראינית ורוסית.
גלריית החווה, הנחושת 1, א.ת חולון. שעות פתיחה: רביעי וחמישי, 20:00-17:00; שישי ושבת, 14:00-10:00. הכניסה חופשית.
נאיביות באופנה
גלריה ג'ינא לאמנות נאיבית שברחוב דיזנגוף בתל אביב, מציגה בימים אלו את התערוכה "נאיביות באופנה" (נעילה: 4 בנובמבר), הפרוסה על פני שתי קומות הגלריה. בתערוכה תמצאו פרשנות לאמנות נאיבית של מעצבי אופנה ואביזרים כמו ירון מינקובסקי, מיכל נגרין וגל אולמן הצעיר, מעצב הכובעים מאור צבר, מעצב הנעליים קובי לוי, ומעצבת התכשיטים המוערכת דורי צ'נגרי.
ביקור בתערוכה השאיר אותנו נפעמים מהצבעוניות החזקה של הדגמים והציורים, אבל גם עם תחושה מעורבת לגבי עבודת האוצרות החלשה. רוב יצירות האופנה מוצגות על בובות דיגום חסרות ייחוד לצד עבודות האמנות, והן אינן מצליחות להרכיב יחד חוויה שלמה. ובכל זאת, זאת הזדמנות לחזות בפריטי לבוש ואביזרים של מעצבים ישראלים, ולהתרשם מהכובעים היפים שיצר מאור צבר ומשמלות הערב של מינקובסקי ונגרין.
גלריה ג'ינא, דיזנגוף 255, תל אביב. שעות פתיחה: שני-חמישי, 19:00-11:00; שישי וערבי חג, 14:00-10:00. הכניסה חופשית.