בכירי תעשיית האופנה האמריקנית קיבלו אתמול מידיו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן את מדליית החירות הנשיאותית. המעצב היהודי-אמריקני ראלף לורן – שם נרדף לאופנה אמריקנית – הפך למעצב האופנה הראשון שזכה במדליית החירות הנשיאותית, וכך גם עורכת מגזין ווג אמריקה אנה ווינטור (75), מהדמויות הבולטות בענף האופנה הבינלאומי. מדליית החירות הנשיאותית היא העיטור האזרחי הגבוה ביותר בארצות הברית, המוענקת לאנשים שתרמו תרומה יוצאת דופן לביטחון הלאומי, לשלום עולמי, לתרבות או ליוזמות ציבוריות ופרטיות.
ווינטור מזוהה עם המפלגה הדמוקרטית בארצות הברית, ופעלה רבות לקידום המועמדת לנשיאות קמלה האריס, לרבות פרסומה על שער המגזין. לורן, מנגד, מדלג ביצירתיות בין שתי המפלגות, כשהלביש את הגברת הראשונה לשעבר מלניה טראמפ, לרבות בטקס ההשבעה של טראמפ לפני שמונה שנים, וגם את הגברת הראשונה הנוכחית, ג'יל ביידן, שלבשה באוגוסט האחרון שמלת טוקסידו צחורה בעיצובו על שער מגזין ווג בעריכתה של ווינטור.
ג'יל ביידן גם הייתה האורחת המרכזית בתצוגת האופנה האחרונה של ראלף לורן, שנערכה בהמפטונס בספטמבר. זאת ועוד, הנשיא ביידן לבש לטקס ההשבעה שלו בינואר 2021 חליפה בצבע כחול נייבי ומעיל תואם בעיצובו של לורן.
מדליית החירות הנשיאותית, שהוקמה על ידי הנשיא ג'ון פ. קנדי, הוענקה לאורך השנים לדמויות בולטות מתחומי התרבות, הכלכלה והפוליטיקה, ואתמול היא הוענקה ל-19 אנשים, ביניהם מזכירת המדינה לשעבר בממשל אובמה, הילרי קלינטון, המיליארדר היהודי-הונגרי ג'ורג' סורוס, המוזיקאי בונו, הכדורגלן ליאו מסי והשחקנים מייקל ג'יי פוקס ודנזל וושינגטון.
הענקת המדליה ללורן אינה רק על פעילותו האופנתית, אלא גם על עשייתו הפילנתרופית. לורן תרם רבות לקידום יוזמות חינוכיות, רפואיות וחברתיות, ביניהן שיתופי פעולה עם מוסדות היסטוריים לקהילה האפרו-אמריקנית, כמו קולג' מורהאוס וקולג' ספלמן, לצד קמפיינים למודעות לסרטן. המדליה לווינטור מהווה הכרה בתרומתה המשמעותית לתרבות האמריקנית ולענף האופנה הבינלאומי.
בדברי ההקדמה לטקס, תואר ראלף לורן כ"מעצב שמשלב קלאסיקה ויצירתיות, על-זמניות וחדשנות". הוא זכה לשבחים על כך שהצליח להזכיר לכולם את "הסגנון הייחודי שלנו כעם שמאמין בחלומות ופועל לממשם". בהקדמה לקבלת המדליה לווינטור, שהפעם וויתרה על משקפי השמש הכהים שלה, היא זכתה לדברי שבח על השימוש שלה ב"אופנה כמראה לשקף את התרבות שלנו".
לורן בן ה-85, שנולד בברונקס בניו יורק, הוא בן למשפחת מהגרים יהודית מבלארוס ששמה הוא ליפשיץ – אותו שינה ללורן. על אף שמעולם לא למד עיצוב אופנה, הוא החל את דרכו בסוף שנות ה-60 כסוכן מכירות לחברת החליפות "האחים ברוקס" ובהמשך הקים חברה לעניבות תחת השם "פולו".
לאורך השנים הוא ביסס את המותג שלו בארצות הברית וברחבי העולם, ושמו הפך לסמל של יוקרה, סגנון חיים אמריקני קלאסי ואלגנטיות נצחית. עם השנים, המותג התרחב לתחומים נוספים, כולל ריהוט וטקסטיל לבית, בשמים ואביזרי אופנה. במשך שנים הוא מלביש את נבחרת ארצות הברית למשחקים האולימפיים, עם עיצובים המשלבים כוכבים, פסים ואווירה אמריקנית.
"אמריקה היא ארצי – הבית שלי וההיסטוריה, המסורות והערכים שלה תמיד היו מקור השראה עבורי", אמר ראלף לורן בהצהרה לאתר USA TODAY. "לקבל את מדליית החירות הנשיאותית, שנמסרה לי ישירות על ידי נשיא ארצות הברית, זהו כבוד לכל החיים. כאזרח אמריקני גאה, אני מקבל אותה בתודה ובענווה גדולה".
"ראלף לורן הפך עסק קטן של עניבות לאחד המותגים האמריקניים האייקוניים ביותר, והשאיר חותם בעולם האופנה, הבשמים, הרהיטים ועוד", אמר לאתר חבר שבחר לשמור על עילום שם. "לאורך כל הדרך הוא נשאר פילנתרופ מסור, כולל במאבק להכחיד את מחלת הסרטן כפי שאנו מכירים אותה. קלאסי אך יצירתי, נצחי אך חדשני – ראלף לורן מזכיר לנו את הסגנון הייחודי שלנו כעם של חולמים ועושים".
ווינטור, שנולדה וגדלה בלונדון, היא עורכת ותיקה בתחום האופנה, ומאז 1988 משמשת כעורכת העל של מגזין ווג אמריקה. על שער המגזין הראשון בעריכתה, הופיעה הדוגמנית הישראלית מיכאלה ברקו. היא נחשבת לאחת הדמויות החזקות בענף ההוצאה לאור העולמי, ובעשור האחרון התרחב תפקידה מעורכת מגזין לניהול האמנותי והקריאטיבי של התאגיד כולו, בארצות הברית ומחוצה לה.