ענף של זית רקום על צווארון חולצת טי לבנה מעל הכיתוב Holy, קידם את פני האורחים בבית הנשיא בירושלים, שאליו הגיעו חברי המשלחות האולימפית והפראלימפית למשחקים האולימפיים בפריז. בעוד חברי המשלחת האולימפית הסתובבו בגן בית הנשיא עם מערכת לבוש לבנה בצביעת טאי-דאי כחולה בעיצוב טרמינל X – חברי המשלחת הפראלימפית הגיעו במדים ייצוגיים שעוצבו עבורם על ידי המותג Holyland Civilians של המעצבים ענת משולם ודור חן, בצבעוניות הדגל ועלי הזית, הרומזים לשלום הנכסף.
מאז אולימפיאדת אטלנטה ב-1996, עיצבה חברת קסטרו את המדים הרשמיים של המשלחת הישראלית למשחקים האולימפיים, כאשר אשתקד עבר השרביט לחברת טרמינל X, ששמרה על ההפרדה התמוהה בין שתי המשלחות. בניגוד למשלחות בינלאומיות כמו זו של איטליה בעיצוב ג'ורג'יו ארמאני, ראלף לורן לארצות הברית, וקנדה בעיצוב חברת לולולמון, שיצרו פריטי לבוש תואמים לשתי המשלחות – חברי המשלחות מישראל יוצאים אולימפיאדה אחר אולימפיאדה במדים שונים; הפרדה ויזואלית בין האלופים האולימפיים משתי המשלחות. יחד ננצח?
כשהפנינו את השאלה הזו לקסטרו ב-2016, לקראת אולימפיאדת ריו, הם מסרו בתגובה כי "מדובר בתהליך עיצוב ארוך, שנעשה בשיתוף פעולה עם הוועד האולימפי והספורטאים. נשמח להבא, אם יתאפשר ונדע מספיק זמן מראש, לתמוך ולעזור גם לנבחרת הפראלימפית". ל-ynet נודע אז כי המשלחת הפראלימפית פנתה לקסטרו ב-2019 בבקשה לעיצוב המדים, אך נדחתה. ב-2021, לקראת אולימפיאדת טוקיו, אמר לנו גבי רוטר, יו"ר קבוצת קסטרו-הודיס: "זאת תרומה ואנחנו לא יכולים ליצור מדים לכולם. זה דורש התאמה של הבגדים לכל ספורטאי ואין לנו את היכולת לעשות זאת".
כעת, כפי שצוין, קסטרו כבר אינה חתומה על המדים של ישראל לאולימפיאדה. כשהפנינו הפעם את השאלה אל טרמינל X, הם סירבו להגיב בנושא.
"בחרנו בכיתוב Holy כי הוא פתוח יותר לפרשנויות"
בחזרה למדשאה בבית הנשיא, שהייתה באותו בוקר חם מלאה באלופי עבר ועתיד, כמו לינוי אשרם שסיימה את אולימפיאדת טוקיו עם מדליית זהב, והג'ודוקא מעוטר המדליות פיטר פלצ'יק, שצפוי להתחרות בפריז. לצידם היו גם אלופים פראלימפים, ביניהם השחיין מארק מליאר שחזר מטוקיו עם שלוש מדליות: שתי מדליות זהב ומדליית ארד, ואלופת העולם בחתירה מורן סמואל, שחזרה מטוקיו עם מדליית כסף.
את ההבדלים בין שתי המשלחות, כאמור, ניתן היה לזהות דרך לבוש שונה, מהלך שמעיד בעיקר על החלטות שגויות שנעשו כאן לאורך שלושה עשורים. כך, בעידן של הכלה וגיוון שתעשיית האופנה מנפנפת בו כסוג של "קבלת האחר", נוצרה הפרדה ויזואלית, אשר מחלקת בין "ספורטאים רגילים" לבין "ספורטאים עם מוגבלויות". וזה עוד לפני סוגיית התקצוב הכספי.
החיבור לאנדרדוג היה מה שדווקא משך את בני הזוג והמעצבים דור חן וענת משולם לעיצוב המדים הפראלימפיים. הם קיבלו הצעה מרוני יבזורי מהוועד הפראלימפי, לקוחה של המותג, ניגשו למכרז וזכו. "הצענו את שירותי העיצוב שלנו ללא עלות", אומר חן. "היה לנו חשוב לקבל את הפרויקט, מאחר שראינו בכך הזדמנות לשים את המותג באירוע ספורט מוביל ובינלאומי. בהשוואה לטרמינל X וקבוצת פוקס (שמחזיקה באתר, א"י), אנחנו מותג קטן. כחברה וכמותג התבגרנו, ולא בכדי הפרויקט הזה הגיע עכשיו. הוא חלק מתהליך שאנחנו עוברים".
את Holyland Civilians הקימו השניים לפני כשבע שנים, לאחר שעבדו בחברות אופנה והנעלה בינלאומיות. מאז התבסס כאחד ממותגי אופנת הרחוב הבולטים בישראל, עם פריטים חדשים המושקים מדי כמה שבועות ומכירות פופ-אפ. המדים בעיצובם ממשיכים את השפה העיצובית וכתב היד של המותג, כשההנחיה שקיבלו מהוועד הפראלימפי הייתה ליצור בגדים בצבעי הדגל וללא סממנים ישראלים, מתוך חשש ביטחוני לספורטאים.
הסקיצות הראשוניות נשלחו לאישור הוועד הבינלאומי בפריז, שנדרש לאשר את גודל הכיתובים, הלוגו וכדומה. לבסוף נוצרו שתי מערכות לבוש לגברים ולנשים. הראשונה כוללת מכנסיים כחולים ארוכים וחולצות טי בלבן ובכחול עם הכיתוב HOLY וענף עלי זית רקום על הצווארון. סט נוסף מורכב מחולצת אריג ומכנסיים קצרים בצבע לבן עם הדפס עדין באפור, המזכיר מגן דוד. כל ספורטאי קיבל בנוסף שני זוגות כובעים רקומים בכחול ובלבן, וזוג גרביים לבנים עם הדפס עלה זית. חלק מהפריטים יימכרו במיני-קולקציה שתשווק בימים הקרובים.
"בחרנו בכיתוב Holy כי הוא פתוח יותר לפרשנויות, וגם יש נציגים מכמה דתות. בטח בימים אלו, היה לנו חשוב להכניס את עלה הזית. שאף אחד לא ישכח את השאיפה לשלום", אומר חן.
"רצינו שהספורטאים יהיו גאים להופיע עם המדים", מוסיפה משולם, "ושיוכלו ללבוש את הבגדים גם לאחר התחרויות. אלו לא בגדים חד-פעמיים".
אסף יסעור, לוחם טאקוונדו קטוע-ידיים בן 22, ישתתף השנה לראשונה במשחקים הפראלימפיים. "אני בוחן את הבגד נטו – אם אני אוהב אותו, ואני אוהב", הוא אומר ל-ynet בחיוך גדול, עוטה מערכת לבוש בהירה. "העיצוב של המדים צעיר וברוח עכשווית, ומתאים לסגנון האישי שלי. זאת הפעם הראשונה שאני לובש הולילנד".
דברים דומים אומרת יוליה גורדיצ'וק, שחיינית אולימפית בת 26, שצפויה להשתתף בפעם השלישית באולימפיאדה. "המדים של הולילנד מיוחדים. אני מאוד אוהבת את ההדפס העדין של מגן הדוד ואת עלה הזית. איך לא חשבו על זה קודם? זה גם סמל המדינה וגם של המשחקים האולימפיים. מנורה לא נדביק על החולצה, נכון? אבל עלה זית כן. אני מקווה שלא יסתכלו עלינו מהצד כמתנשאים בגלל הכיתוב HOLY, אבל יש בזה משהו מגניב. אנחנו באמת 'הולי' מארץ הקודש".
אחד האתגרים בעיצוב בגדים לאנשים עם מוגבלויות הוא הצורך להתאים את פריטי הלבוש למגוון דרישות. לדוגמה, כיסי המכנסיים שונו כך שלא יפריעו לספורטאים הנמצאים בכיסאות גלגלים, טווח המידות הוגדל ל-XXL (עד היום ייצרו בהולילנד עד מידה XL), ובמכנסיים הארוכים הוסיפו השניים מכפלת פנימית ארוכה כדי שכל ספורטאי יוכל להתאים את אורכם לפי צרכיו.
"מי שיושב בכיסא גלגלים צריך שרוולים לא בהירים, מאחר שאלה עלולים להתלכלך מהגלגלים, ומכנסיים שנגישים ללבישה", מסבירה גורדיצ'וק על הצרכים המיוחדים שספורטאים פראלימפים נדרשים להם. "אני, לדוגמה, קטועת רגל, ומעדיפה מכנסיים קצרים ורחבים".