"לפתוח אותו?!" הסומליה מסתכל עליי כאילו השתגעתי. בסך הכול הצעתי לפתוח בקבוק שמפניה לכבוד השנה החדשה. "אין מצב, זה בקבוק שעולה 13,500 שקלים, ויש לנו רק שניים כאלה בכל הארץ. מדובר בשמפניה נדירה בהקצאה מוגבלת, אחת הטובות בעולם. בוא נגיד שזה לא משהו שעושים 'ככה סתם' באמצע יום עבודה".
השמפניה של האלפיון
(כתב וצלם: אסף קמר)

אנחנו נמצאים במסעדת A בתל אביב. עמיחי צור, הסומליה שלא יפתח את בקבוק השמפניה הכי יקר שיש, מסביר למה: "Krug Clos d'Ambonnay 2002 היא אחד היינות הנדירים והאיכותיים בעולם. היא מיוצרת רק בשנים שבהן מתקיים שילוב מושלם של אקלים וענבים. מדובר בחלקה קטנה בגודל של שבעה דונם בלבד באזור שמפאן, שממנה מגיעים אך ורק ענבי פינו נואר איכותיים. קרוג, כבית שמפניה אייקוני, משחרר את השמפניה הזו רק בבצירים יוצאי דופן כמו 2002, שנחשב לשנה מופלאה.
"מה שמיוחד בה הוא המבנה שלה – חומציות גבוהה בשילוב עומק טעמים שמתפתחים לאורך עשרות שנים. היא מתחילה עם ארומות של פרי עדין וקרקע מינרלית, ועם הזמן נכנסים רבדים של שמרים, בריוש וגוונים כמעט אגוזיים".
מי הם האנשים שמעיזים לקנות את השמפניה היקרה הזאת? "אלה אנשים שמעוניינים לחוות חוויית יין ייחודית. זה באמת כמובן לא יין יומיומי, ובאמת יוצא אחת להרבה מאוד מאוד זמן שקונים אותו".
4 צפייה בגלריה
אסף קמר עם בקבוק השמפניה של האלפיון העליון
אסף קמר עם בקבוק השמפניה של האלפיון העליון
אפשר לראות את האכזבה על הפנים. אסף קמר עם בקבוק השמפניה היוקרתי ביותר
(צילום: אמיר דרור)
השמפניה, יין מבעבע שמקורו באזור שמפאן בצפון-מזרח צרפת, הפכה לסמל סטטוס יוקרתי בשל ההיסטוריה, הייחודיות והמורכבות של תהליך ייצורה. המשקה, המיוצר בשיטה המסורתית הכוללת תסיסה שנייה בבקבוק, מזוהה עם חגיגות, הצלחה ומעמד חברתי גבוה. היסטורית, השמפניה הייתה מזוהה עם חצרות המלוכה והאצולה בצרפת, מה שחיזק את מעמדה כסמל יוקרה. בנוסף, חוקי האיחוד האירופי מגנים על השם "שמפניה" ומייחדים אותו ליינות המיוצרים באזור שמפאן בלבד, מה שתורם לנדירותו ולמעמדו היוקרתי של המשקה.
4 צפייה בגלריה
השמפניה של האלפיון העליון
השמפניה של האלפיון העליון
(צילום: אסף קמר)
ובין השמפניות היוקרתיות גם ככה, זו של קרוג נחשבת במיוחד - אבל צור, כאמור, לא מוכן לפתוח את הבקבוק הנדיר. מה עם השמפניה הוורודה האהובה על אשת ראש הממשלה? גם היא, מתברר, יקרה מדי בשביל הדגמה. הסומליה הוותיק יודע לקרוא את נפש האדם, וכדי לעודד אותי ולדלג על המשבר החריף שעומד לפרוץ, הוא ממהר לשלוף פתרון חלופי.
4 צפייה בגלריה
שמפניה ורודה ויקרה
שמפניה ורודה ויקרה
שמפניה ורודה
(צילום: אסף קמר)
"בוא נטעם את Krug Grande Cuvée 172ème Édition", הוא מכריז. המחיר: צנוע יחסית, 1,250 שקלים לבקבוק. "אנחנו מדברים על בלנד של 146 יינות שונים מ-11 שנות בציר, עם ענבים משובחים של פינו נואר, שרדונה ופינו מונייה. היא פחות נדירה מה-Krug Clos d'Ambonnay 2002, אבל עדיין נחשבת לאחת השמפניות הטובות בעולם. חלק מהענבים מגיעים מאותה חלקת רזרב אגדית, והבלנד הזה מצליח לשמור על מורכבות, רעננות וטקסטורה חמאתית שאין באף שמפניה אחרת".
4 צפייה בגלריה
עמיחי צור, הסומלייה של מסעדת a
עמיחי צור, הסומלייה של מסעדת a
עמיחי צור והבקבוק
(צילום: אסף קמר)
הוא פותח את הבקבוק במקצועיות מרשימה - "הסוד הוא לסובב את הבקבוק ולא את הפקק" - ושום פיצוץ דרמטי לא נשמע. גם לא השפרצה חגיגית של קצף לבן כמו בסרטים, אלא רק "פפפ" קטן ומדויק של אוויר שמשתחרר מהבקבוק. "המטרה היא לשמור על כל הבועות בפנים ולפתוח בצורה נקייה ואלגנטית", הוא מסביר בעודו מוזג את הנוזל המוזהב לכוס. "זה בדיוק ההבדל בין חובבן למקצוען – השמפניה לא אמורה לברוח לשום מקום".
הביצוע היה מושלם, הפקק נשאר שלם. תכלס הגיוני - מי רוצה להשפריץ מאות שקלים של שמפניה יקרה על הרצפה?
הרגע הגיע, ואני מרים את הכוס באיטיות, כאילו יש לי ביד יהלום נוזלי. בועות מיקרוסקופיות מטפסות למעלה בעדינות, אני מצמיד את הכוס לאף ונושם משהו מרענן. מדובר במשקה של מאה שקל לשלוק, למה לא להאריך את הטקס. הלגימה הראשון מגיעה, הבועות כל כך זערוריות שהן כמעט לא מורגשות, הנוזל היקר מתפשט בפה - קרמי וסמיך להפתעתי.
האם כל הטקס שווה את הכסף? עניין של טעם. וחשבון בנק. אבל מי שמעוניין להרגיש מיליארדר לרגע יכול לרכוש מאותו בקבוק שטעמנו במסעדה רק כוס אחת (175 שקלים) או אפילו חצי כוס - ב-90 שקלים. בקבוק שלם, להזכירכם, יעלה 1,250 שקלים. "אלה כמובן לא מחירים יומיומיים", מסכים צור, "אבל הם יכולים לתת מענה לרוח חגיגית, כמו שנחווה עוד רגע בסיום השנה".