עידן הקורונה מחייב אותנו להיות יצירתיים לגבי הבילויים שלנו, ובעיקר מחייב אותנו להישאר בגבולות המדינה. זה בדיוק הזמן לגלות את מרכזי המבקרים ביקבים ברחבי הארץ. לא טוסקנה באיטליה ולא עמק נאפה בארצות-הברית ‑ אבל גם ליקבים כחול-לבן אין במה להתבייש. רבים מהם הבינו שהדרך לליבם של חובבי הז'אנר עוברת במרכז מבקרים מושקע, עם טעימות של מיטב התוצרת, כשברקע גבינות עזות טעמים ונופים עזי צבעים.
כתבות נוספות למנויים:
הביקור במרכזי המבקרים של היקבים לא מתאים להרכב משפחתי עם ילדים, ומיועד לזוגות או חבורות של מבוגרים. לפעמים הוא מלווה בסיור מודרך ביקב ובכרמים, לפעמים יהיה גם בראנץ' מושחת. כך או כך, מדובר בשילוב מנצח של בילוי באוויר הפתוח וקצת סחרור ראש חיובי מהאלכוהול. הנה כמה המלצות שיסגרו לכם בוקר שישי בכיף.
היקב, גאוות עין זיוון שברמת הגולן, הוקם בשנת 2001 על ידי טל פלטר שחזר לישראל עם סיום לימודי ייננות וגידול גפנים באוסטרליה, שם נכבש בקסמיה של התפיסה האוסטרלית לעולם היין והחליט להביאה לישראל.
כרמי היקב נטועים בגובה 1,000 מטר מעל פני הים, באדמת טוף געשית, עם חורף ארוך וקר, קיץ קריר ויבש, הבדל טמפרטורות גדול בין לילה ליום וקרינה חזקה ‑ סביבה אידיאלית להבשלה ארוכה של הענבים המשובחים בעלי מגוון של טעמים ואיכות פרי גבוהה.
במרכז המבקרים מציעים סיור ביקב ובמזקקה וטעימות יין. במקום חנות למכירת יין וגבינות תוצרת בית.
ראשון-חמישי 17:00-10:00, שישי-שבת 16:00-10:00. פלטת גבינות עיזים תוצרת המקום ולחמים, לצד טעימות ממבחר היינות, בעלות של 70 שקל. להזמנות: 077-9100355.
ביקב שבקצרין לא מסתפקים בסיור קלאסי של טעימות. מי שרוצה רק טעימה, תרתי משמע, מהיקב יכול לבחור במסלול הזה, של סיור וטעימות במרכז המבקרים, הדרכה על הטרואר הייחודי לרמת הגולן, סיפור הקמת היקב וביקור באולם החביות.
אבל אפשר גם להרחיב את החוויה עם סיור מבעבעים VIP - אירוח אישי עם מדריך יין מקצועי, הכולל סיור ביקב המתמקד ביינות מבעבעים; שיטות ותהליכי ייצור בעולם וביקב, וטעימת יינות מבעבעים בליווי גבינות ממחלבת בוטיק מקומית.
ויש גם סיור רומנטי המתחיל בהסברים על מפת הכרמים, ביקור בחדר חביות, טעימות של כשלושה סוגי יינות ופלטת גבינות.
ו' 15:00-09:00. סיור רגיל: 20 שקל. סיור מבעבעים: 200 שקל. סיור רומנטי: 125 שקל לזוג. בתיאום מראש: 04-6968435.
ב-2006, לאחר שגידלו מטעים נשירים ופירות הדר ועסקו בתיירות, החליטו כמה מתושבי מושב כנף להקים יקב בוטיק בשם טרה נובה (אדמה חדשה). מאז גדל והתפתח היקב, השתבחו יינותיו והוא מייצר כ-10,000 בקבוקים בשנה.
לאורך השנים הוסיפו ייצור של סדרת ליקרים וגם שמן זית מזנים שונים. היקב ממוקם על גבעה המשקיפה לכנרת, לצפת ולחרמון, וחולש על דרך המחברת בין שני בתי כנסת עתיקים. אפשר להגיע לטעימות וסיור.
פתוח כל השבוע בשעות 16:00-10:00. 35 שקל לאדם, בתיאום מראש: 054-3993514.
ג'וני שטרן, יליד ברזיל, אוהב יין, אוכל ואנשים, ולכן עזב את עבודתו בתחום השיווק והלך בעקבות חלומו.
מרכז המבקרים של יקב הבוטיק הקטן והמעוצב בקיבוץ תובל הוא חלל מחבק ונעים, ספון עץ, שאת רוב הרהיטים והפריטים בו בנה ג'וני במו ידיו, כולל שולחן האבירים המרשים, שמונח במרכז החלל וסביבו מתקיימים אירועי יין, טעימות מודרכות, וכבשלן מחונן ‑ גם ארוחות ערב עשירות שהוא מבשל ומגיש בלוויית היינות שלו.
הוא מקיים גם סיורים ביקב ובחדר החביות, עם הסברים על תהליך ייצור היין וסיפורו של היקב. היקב מייצר כ-30 אלף בקבוקים בשנה, של יינות ממסך (בלנד) ויינות זניים מהזנים קברנה סוביניון, קברנה פרנק, מרלו, פטי ורדו וסוביניון בלאן.
סיור וטעימות יין: 40 שקל לאדם, תוספת לפלטת גבינות: 60 שקל. פתוח כל השבוע בתיאום מראש: 073-7578812.
היקב של בני הזוג ארז וורד בן סעדון, שממוקם ברחלים, דקות ספורות נסיעה מהעיר אריאל, מייצר יינות בוטיק זוכי פרסים וכן שמני זית. לזוג סיפור חיים מרתק שמשולב בסיפור ההתיישבות הציונית, ואותו הם משלבים בסיפורו של היקב.
ביקב שלהם הם מציעים מבחר מסלולי ביקור, שכוללים טעימות יין ושמן זית לצד סיפורו של היקב. המסלול המלא כולל טעימת שלושה יינות ושמן זית, ויש גם מסלול הכולל שלושה יינות, שמן זית, לחמים כפריים וגבינות קשות.
א'-ה' 17:00-8:00, ו' 13:00-10:00, 15 שקל לטעימה בסיסית, 79 שקל לטעימה עם גבינות, 02-6508882.
פלם (Flam) הוא יקב בוטיק משפחתי שבראשו עומד ישראל פלם, האבא והיינן הראשי. היקב, שנמצא ביער הקדושים באשתאול, החל את דרכו כיקב גראז' שעם השנים הלך והתפתח וב-2005 עבר למבנה יפהפה הצופה לנוף מדהים של הרי ירושלים.
ביקב החדש הוקם מרכז מבקרים שמציע טעימות יין, סיורים מודרכים על תהליך יצירת היין, טיול בכרמים המשפחתיים, שמספק הצצה לייחוד האזורי והאקלימי, וכן גבינות.
א'-ה' 16:00-10:00, ו' 15:00-10:00. מחיר טעימת יין: 70 שקל לאדם. לפרטים ותיאום מראש: 054-2113324, 02-9929923.
במרפסת רחבת הידיים במרכז המבקרים של יקב צובה, שיריעות בד גדולות מצילות עליה מפני קרני השמש ונופי הטראסות הירוקות סביב משמשים לה כרקע, מציגים בפני המבקרים את היקב וגם את צובה המקראית, שהייתה מרכז לייצור יין ונמצאו בה 12 גתות עתיקות. המקום מציע שתי וריאציות לביקור: ביקור וטעימות יין ביקב, וסיור יין ובראנץ'.
הביקור ביקב כולל הסבר על היסטוריית היקב ותהליך ייצור היין, סוגי היין והענבים, וטעימות של ארבעה סוגי יין. סיור היין, המתקיים בימי שישי, כולל טיול רגלי בין עצי החורש, תאנה, זית אלון, אלה ועוד, אל גת בת 2,000 שנה, והיכרות עם תהליכי ייצור היין בעת העתיקה בהשוואה לימינו, מהכרם ועד הבקבוק. בסיומו, מגיעים ליקב לסיור וטעימות בהנחיית היינן פול דאב.
מקנחים בבראנץ' במלון צובה הסמוך ‑ עם מזנון חלבי חופשי ובו שקשוקה, גבינות משק, פשטידות, פסטות, סלטים, דגים, לחמים וקינוחים.
הסיור מתקיים ביום שישי בין השעות 10:00 ל־14:00, בהזמנה מראש, 02-5347000. סיור יין ובראנץ': 150 שקל. ביקור וטעימות: 55 שקל.
יקב נבו במושב מטע שליד בית-שמש הוא יקב בוטיק משפחתי שהוקם ב-2002, וחלקות הכרם הייחודיות שלו נטועות בגובה של כ-700 מטר ומטופלות בקפידה. כבר מתחילת דרכו נותנים ביקב תשומת לב לכל אשכול ואשכול של ענבים בכרמים. ביקב מייצרים יינות בעבודת כפיים ובטכנולוגיות מתקדמות המשלבות עולם קדום ומודרני יחד.
במרכז המבקרים של היקב, במהלך הסיור במקום שומעים את סיפור הקמת היקב מפי הבעלים וטועמים את היינות. הביקור מלווה בהגשת לחמי מחמצת שנאפים במקום, פלטת גבינות קשות ושמן זית מתוצרת ביתית. ניתן גם לערוך רק טעימות ממבחר יינות היקב לצד אותו כיבוד.
א-ה' 16:00-09:00, ו' 14:00-09:00. 65 שקל לאדם לטעימות יין, 110 שקל לסיור ביקב, לפרטים: 052-6071866, 052-6071780.
מאחורי כל יין ביקב עגור מסתתר סיפור מיוחד. היקב מציע חמישה סוגי יינות, המיוצרים מתערובות מיוחדות של ענבים שגדלים בכרמים של היקב במושב עגור שבעמק האלה. כל הכרמים נמצאים בהרי יהודה קרוב ליקב, כך שהענבים מגיעים לתהליך ייצור היין כשהם במיטבם.
מרכז המבקרים ממוקם בלב חורשת איקליפטוסים לצד כרם הענבים של היקב, והוא מזמין את המבקרים לטעימת יין על רקע נוף פתוח ומרהיב.
פתוח כל השבוע בתיאום מראש, 50 שקל לאדם, 02-9995423.
ביקב ספרה שבמושב גבעת ישעיהו מזמינים את המבקרים לחוויה שכולה לבן. כבר בכניסה למבנה, עם הדלת הלבנה, יש תחושה שנכנסים לעולם שכולו לבן. העיצוב המוקפד והגוונים הלבנים שמעטרים אותו, מהווים הקדמה לחוויה העיקרית ‑ טעימת יינות היקב, לבנים ומשובחים.
היקב, שנוסד ב-2011, מתמחה ביינות לבנים תחת ידו המקצועית של היינן דורון רב הון, שלמד ייננות בבורגון שבצרפת. במרכז המבקרים נותנים הזדמנות לחוות מקרוב, לטעום ולהריח את עולם ייצור היין, במפגשי יינן, אירועי טעימות וסיורים בכרמים.
א', ג'-שבת 16:00-09:00, ב' - סגור. סיור: 80 שקל לאדם. לפרטים ותיאום: 02-9938577.
היקב הצעיר יחסית, שבראשו עומד היינן ברונו דרמון, זכה לתשואות המבקרים ולמדליות, ולפני כחודש פתח מרכז מבקרים חדש. היקב הייחודי, במושב בית יתיר בדרום הר חברון, מוכר את יינותיו ישירות לקהל (דרך חנות אונליין או במרכז המבקרים) וכמובן למסעדות ומלונות, אבל אינו מוכר לחנויות יין או למשווקים, על מנת לחסוך לצרכנים המקומיים את עמלת התיווך.
למבקרים מחכה סיור באולם הייצור והסבר על ייצור היינות, וטעימה של שישה סוגי יינות בליווי פלטת גבינות אישית.
א'-ה' 17:00-09:00, ו' 12:30-9:00, 70 שקל לאדם, 058-6619899.
יקב צוף שבערד, מתמחה בייצור יין מפרי אורגני ובדרכים טבעיות. היין נבצר בבציר ידני ותוסס משמריו הטבעיים, ללא תוספות כימיות וללא גופרית. הוא עובר תסיסות ארוכות והשריה ארוכה עם הקליפות, מה שמקנה ליין טעמים נפלאים וייחודיים וחומרי הגנה טבעיים שמסייעים לו להתיישן.
הביקור במקום מודרך וכולל טעימות יין ללא הגבלה, הסברים וארוחת גבינות ליד.
בכל ימות השבוע, בתיאום והרשמה מראש, 120 שקל למבקר, 050-4224777.
כן, בערבה מייצרים יין, ואפילו לא רע. יקב מואה הוקם ב-2015 במושב צופר, כחלק ממשק משפחת פרידמן, העוסקת בחקלאות כשלושה עשורים. יהודה פרידמן, מבעלי היקב, עוסק למחייתו בגידול פלפלים איכותיים ליצוא, אולם אהבתו ליין הובילה אותו לפיתוח יקב בוטיק מקצועי.
לבייבי שלו קרא על שם העיר הנבטית מואה, מהערים הקדומות לאורך דרך הבשמים. היקב מייצר כ-6,000 בקבוקים מדי שנה מזני רוזה, שרדונה, קברנה סובניון, שיראז ומלבק.
במרכז המבקרים ניתן לרכוש יין ומוצרים מאזור הדרום והערבה: גבינות, דבש, זיתים, שמן זית ומאפים. למבקרים מוצע סיור ביקב ובמרתף היינות, כולל טעימות. ניתן להזמין פלטת גבינות.
א'-ש' 18:00-11:00 בתיאום מראש. מחיר סיור, טעימות יין ונשנושים: 40 שקל לאדם. פלטת גבינות זוגית: 70 שקל, 052-3666095.
עוד נציג באזור הערבה, והפעם במושב עין יהב. הבעלים, אריק ויינשטיין, עוסק גם הוא בגידול ירקות לייצוא. אהבתו ליין הובילה אותו לפיתוח יקב בוטיק. הוא עבר קורס ייננים והקים בחצר ביתו יקב, המייצר כ-2,000 בקבוקים מדי שנה מזני קברנה, שיראז ומרלו.
בממלכה שלו מציע ויינשטיין סיור חקלאי מודרך, הכולל טעימות יין וסיור בחממות הירקות.
פתוח כל השבוע בתיאום מראש. סיור וטעימות יין: 30 שקל לאדם (למינימום שבעה אנשים), 052-8991070.