מרק כרובית וברוקולי
שולה מנשה מפרדס חנה
המצרכים (כ-6 מנות):
1/2 כוס שמן זית
1 בצל, קצוץ
1 כרשה, פרוסה
3 שיני שום, קצוצות
500 גר' כרובית, מפורקת לפרחים
500 גר' ברוקולי, קפוא או טרי, מפורק לפרחים
1 כוס (240 מ"ל) קרם קוקוס
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את הבצל והכרשה ומטגנים עד להזהבה קלה. מסיפים את שיני השום, מערבבים ומטגנים עוד כחצי דקה.
- מוסיפים את הכרובית, הברוקולי, המלח, הפלפל והמים. מביאים לרתיחה ומבשלים עד שהירקות רכים.
- מרסקים את הירקות שבסיר בעזרת בלנדר מוט. מוסיפים את קרם הקוקוס, מערבבים ומבשלים כחצי דקה נוספת.
מרק עגבניות ואורז
אהובה כהן מיבנאל
המצרכים (כ-4 מנות):
1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
1 בצל גדול, קצוץ
4 עגבניות גדולות, מרוסקות (עם או בלי קליפה)
150 גר' (כ-2/3 כוס) רסק עגבניות
1 כוס אורז, שטוף
1 כפית כורכום, טחון
1 כפית פפריקה מתוקה
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור טחון
קרוטונים (להגשה)
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל רק עד שהוא רך ושקוף.
- מוסיפים את העגבניות המרוסקות ורסק העגבניות, ומערבבים.
- מוסיפים את התבלינים ומערבבים. מוסיפים 6-5 כוסות מים ומערבבים שוב. מבשלים כדקה.
- מוסיפים את האורז, מביאים לרתיחה ומכסים את הסיר. מנמיכים את להבה ומבשלים כ-20 דקות, עד שהאורז רך. מגישים עם קרוטונים.
מרק בטטה וערמונים
לוסי פידרמן ממושב ברק
המצרכים (ל-8-6 מנות):
5-4 בטטות
1/2 כוס שמן זית
1/2 כפית מלח גס.
3 בצל, קצוץ
4 שיני שום, קצוצות
100 גר' ערמונים מוכנים לאכילה, קצוצים גס
1 תפוח אדמה, קלוף וחתוך גס
מלח
פלפל שחור טחון
1 פחית קרם או חלב קוקוס
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור ל-190 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
- קולפים את הבטטות וחותכים אותן לפרוסות בעובי של כ-1 ס"מ. מסדרים את הפרוסות בתבנית, מזלפים עליהן 1/4 כוס משמן הזית ומפזרים את המלח הגס. אופים כ-30 דקות, עד שהפרוסות מתרככות ומזהיבות מעט.
- מחממים בסיר את יתרת שמן הזית ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף. מוסיפים את השום ומטגנים כמה שניות נוספות. מוסיפים את הערמונים ומטגנים עוד דקה או שתיים.
- מוסיפים לסיר את הבטטות האפויות, תפוח האדמה, מלח ופלפל ויוצקים מים עד לגובה של כ-2 ס"מ מעל פני המרכיבים. מביאים לרתיחה, מכסים חלקית, מנמיכים את האש ומבשלים כ-45 דקות, עד שתפוחי האדמה רכים.
- בעזרת בלנדר מוט מרסקים את המצרכים שבסיר למחית. מוסיפים את חלב הקוקוס, מערבבים ומבשלים עוד דקה. טועמים את המרק ומתקנים תיבול אם צריך.
מרק תפוחי אדמה
דליה רוזנפלד מטבריה
המצרכים (ל-6-5 מנות):
6-5 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות בינוניות
1 כף מלח
1 כפית שטוחה פלפל שחור, טחון
1/2 כפית אגוז מוסקט, טחון
1 כוס (240 מ"ל) מים
1 כוס (240 מ"ל) חלב
1/2 עד 1 מכל (250-125 מ"ל) שמנת מתוקה
1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
2 בצלים גדולים, קצוצים
שמנת חמוצה, בצל ירוק חתוך (להגשה)
אופן ההכנה:
- שמים את קוביות תפוחי האדמה בסיר ומוסיפים מים רק עד לכיסוי. מביאים לרתיחה ומבשלים עד שהקוביות רכות.
- מכבים את האש, ובאמצעות בלנדר מוט מרסקים את תפוחי האדמה למחית יחד עם מי הבישול.
- מוסיפים לסיר את התבלינים, המים, החלב והשמנת המתוקה ומערבבים. מביאים לרתיחה ומכבים את הלהבה.
- מחממים את השמן במחבת ומטגנים בו את הבצל עד להזהבה יפה.
- מוסיפים את הבצל לסיר המרק יחד עם השמן שבו טוגן, ומערבבים.
- מגישים כל מנה עם כפית של שמנת חמוצה ובצל ירוק.
מרק בטטה וגזר
שושנה מנדל מגבעת אבני
המצרכים (ל-8-6 מנות):
2 יחידות כרשה (רק החלק הלבן וקצת מהירוק בהיר), פרוסות
1/3 כוס שמן זית
2 שיני שום, קצוצות
3-2 בטטות, קלופות וחתוכות גס
2 גזרים, קלופים וחתוכים גס
2 תפוחי אדמה לא גדולים, קלופים וחתוכים גס
1/2 כוס יין לבן יבש
2 עלי דפנה
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור טחון
אופן ההכנה:
- מחממים בסיר את השמן ומטגנים את פרוסות הכרשה עד שהן מתרככות מעט. מוסיפים את השום ומטגנים עוד כמה שניות. מוסיפים גם את הבטטות, הגזר ותפוחי האדמה ומערבבים.
- מוסיפים את היין, עלי הדפנה, התבלינים ומים עד לגובה של 2 ס"מ מעל פני המרכיבים שבסיר. מביאים לרתיחה, מכסים חלקית, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-45 דקות, עד שהירקות רכים.
- מוציאים מהסיר את עלי הדפנה ובעזרת בלנדר מוט מרסקים את הירקות שבסיר למחית.
- טועמים את המרק, ומתקנים תיבול אם צריך.
מרק עדשים
פולינה סאקאג'ו מחדרה
המצרכים (כ-8 מנות):
1/4 כוס שמן זית
2 בצלים, קצוצים
5 גזרים, חתוכים לגפרורים או מגוררים גס
2 פלפלים אדומים, חתוכים לקוביות
4 שיני שום, כתושות
1 כוס עדשים אדומות
8 כוסות (2 ליטר) מרק עוף רותח
1 כף זרעי כוסברה כתושים או טחונים
1 כפית כמון, טחון
1 כפית כורכום, טחון
1 כפית פלפל שחור גרוס
מלח, לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מחממים בסיר את השמן ומטגנים בו את הבצל עד שהוא הופך לשקוף.
- מוסיפים את הגזרים ואת הפלפלים וממשיכים לטגן כ-20 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.
- מוסיפים את השום, מערבבים ומבשלים עוד דקה.
- מוסיפים את העדשים ומערבבים. מוסיפים את המרק הרותח והתבלינים, מערבבים ומכסים.
- מבשלים על להבה נמוכה 30 דקות. מכבים את האש.
- טוחנים את המרק למרקם חלק בעזרת בלנדר מוט, בלנדר רגיל או מעבד מזון.
מרק כרוב
רות ראונר מנתניה
המצרכים (ל-4 מנות):
1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
1 בצל גדול, מגורר בפומפייה
2 גזרים, מגוררים בפומפייה
1/2 כרוב, פרוס דק
100 גר' רסק עגבניות
3 כפות חומץ
3 כפיות סוכר חום
1 כף מלח
1/2 כפית פלפל שחור טחון
6-5 כוסות מים
2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
אופן ההכנה:
- מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצל והגזר עד שהם מתרככים והבצל הופך לשקוף.
- מוסיפים לסיר את הכרוב וממשיכים לטגן, תוך ערבוב מדי פעם, עד שגם הכרוב מתרכך מעט.
- מוסיפים לסיר את רסק העגבניות, החומץ, התבלינים והמים, ומערבבים.
- מוסיפים את תפוחי האדמה, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים על להבה קטנה 15-12 דקות, עד שתפוחי האדמה מתרככים.
מרק בצל מ
אנה תם מקצרין
המצרכים (כ-10 מנות):
שמן לטיגון
6 בצל, קצוץ
1/2 2 כפות קמח
6 כוסות (1/2 1 ליטר) מים רותחים
100 גר' (1 קופסה קטנה) רסק עגבניות
2 כפות סוכר
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור טחון
200 גר' (1 גביע) שמנת חמוצה
250 מ"ל (1 מכל קטן) שמנת מתוקה
אופן ההכנה:
- מחממים בסיר שמן ומטגנים את הבצל עד שהוא הופך לרך ושקוף.
- מערבבים את הקמח עם 1/4 כוס מים, עד שמתקבלת רביכה חלקה. מוסיפים את הרביעה לסיר, תוך ערבוב. מוסיפים גם את 6 כוסות המים הרותחים ומערבבים.
- מוסיפים את רסק העגבניות, הסוכר, המלח והפלפל השחור. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כשעה, עד שהבצל רך מאוד.
- מכבים את האש וטוחנים היטב את המרק בעזרת בלנדר מוט.
- מוסיפים למרק את השמנת החמוצה והשמנת המתוקה. מערבבים היטב ומחממים מעט על להבה נמוכה, עד לסף רתיחה
מ
אניה קירשנבאום מרמת ישי
המצרכים:
1/3 כוס שמן
1 בצל, קצוץ
2 גזרים, מגוררים
2 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
מלח
פלפל שחור גרוס
2 כפות גדושות אורז, שטוף
1 כוס כרוב כבוש
1/4 כוס מנוזלי הכבישה של הכרוב
1 כפית סוכר
1 כף גדושה רסק עגבניות
להגשה -
1 שמנת חמוצה
שמיר, קצוץ
אופן ההכנה:
- מחממים בסיר את השמן ומטגנים את הבצל עד שהוא רך ושקוף. מוסיפים את הגזרים המגוררים ומערבבים. מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה ומטגנים עוד כשתי דקות.
- מוסיפים 6-5 כוסות מים רותחים ומערבבים. מביאים לרתיחה, מנמיכים אתלהבה הומבשלים עד שתפוחי האדמה רכים.
- מוסיפים את המלח, הפלפל והאורז, ומבשלים עד שהאורז מוכן.
- מוסיפים את הכרוב הכבוש, נוזלי הכבישה, הסוכר ורסק העגבניות ומערבבים. מבשלים כדקה, טועמים ואם צריך מתקנים תיבול. מגישים כל מנה עם כף שמנת חמוצה ומעט שמיר קצוץ.
מרק כתום
פלג בכור מחוקוק
המצרכים (ל- 8-6 מנות):
1/2 ק"ג גזר, חתוך גס
1/2 ק"ג בטטה, חתוכה גס
1/2 ק"ג דלעת, חתוכה גס
1/2 עד 1 כפית אגוז מוסקט טחון
1 פחית (400 מ"ל) חלב קוקוס
100 גר', פיסטוקים טחונים
אופן ההכנה:
- מכניסים את כל הירקות לסיר ומוסיפים מים עד לכיסוי. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-20 דקות עד שהירקות רכים מאוד. מוסיפים את אגוז המוסקט, ומבשלים עוד דקה.
- מסננים את הירקות מהנוזלים (שומרים את הנוזלים בצד).
- מחזירים את הירקות לסיר ומרסקים אותם בעזרת בלנדר מוט, תוך הוספת חלק ממי הבישול, עד שמתקבל מרק סמיך וחלק.
- מוסיפים את חלב הקוקוס ומערבבים. מעבירים את המרק לקעריות ומקשטים בפיסטוקים טחונים.
המתכונים הם מתוך תוכנית הרדיו "סיר לשבת" של אסנת לסטר
פורסם לראשונה: 15:10, 20.01.21