אם בעבר המשמעות של להיות צמחוני או טבעוני הייתה להיות העוף המוזר בין הסועדים, היום בכל שולחן של זוג ומעלה כבר יש מישהו שבחר בתזונה כזו או אחרת. הגל החדש של הטבעונות עוסק גם, עדיין, בחמלה לבעלי חיים, אבל בעיקר במודעות לנושא וברצון הכנה לדעת מאיפה מגיע האוכל שלנו, מה הוא מכיל ואיך הוא תורם או מזיק לגוף.
- לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים באוכל - הצטרפו לעמוד האינסטגרם שלנו
אפשר להגיד שחלק גדול וחשוב במהפכה הטבעונית קשור לעידן הדיגיטלי ולמידע הזמין: במרחק של קליק אחד אנשים יכולים להיחשף למידע רב בנושא, להחליף חוויות עם טבעונים כמוהם ברחבי העולם כולו וללמוד על חומרי גלם ומגמות חדשות בנושא.
אז מאיפה בכלל מתחילים? מי שהנושא נשמע לו קיצוני מדי יכול להתחיל בקונספט של יום אחד בשבוע ללא בשר, ותזכרו תמיד שכל החלטה, שינוי ומחשבה הם צעד גדול.
לרגל יום הטבעונות הבינלאומי ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת בשביל לעבור לתזונה טבעונית.
שש שנים עברו מאז השיקו בעמותת "אנימלס" (לשעבר "אנונימוס") את "אתגר 22" - 22 ימים בהם אתם מקבלים תמיכה, טיפים ומתכונים בנושא טבעונות, ואתם מאתגרים את עצמכם בתזונה טבעונית מלאה. האתגר חצה גבולות וקיבל גרסה בינלאומית שעפה בעולם.
בהצטרפות חינמית, תוכלו לקבל מתכונים, המלצות, טיפים ותמיכה מתזונאים, דיאטנים, הורים, חברים ושאר מומחים - מבלי להתחייב לכל החיים אלא רק לצורך ניסיון של 22 ימים.
בעזרת הרבה השראה ושאר ירקות (חלקם מושחתים) תוכלו לפרוץ מחסומים וקשיים. אומרים, שלרכוש הרגל לוקח 21 ימים, אז ראו הוזהרתם, ביום ה-22 אתם כבר עלולים להיות מכורים.
את האתגר תוכלו למצוא כאן
אם החלטתם לנסות להתמיד בתזונה טבעונית, אחד הדברים שיכול לעזור לכם הוא סימון הלב הירוק-ורוד של עמותת Vegan friendly, שכבר שנים דואגת לשפר את איכות החיים של בעלי החיים, וגם של האנשים שבוחרים לא לפגוע בהם. מאות מוצרים בארץ (ולאחרונה גם בלונדון!) מציינים את סימן ההיכר שמאפשר לאכול, ללבוש, לקנות ולצרוך מוצרים ומצרכים ללא פגיעה בבעלי חיים. חפשו את הלב הזה, הוא עומד להיות החבר הכי טוב שלכם בתהליך.
מי שרוצה לקחת חלק פעיל יותר בשינוי המציאות, יכול להצטרף כחבר ל-Vegan active, עמותת בת שמאפשרת לחברים לעזור במימון פרסומות, הרצאות, שלטי חוצות ושאר פעילויות גדולות ומרגשות.
התשלום הוא 35 שקלים בחודש לפי החלטתכם. בפעם הבאה שתראו פרסומת בטלוויזיה עם טלה שניצל מתעשיית הבשר, תדעו שזה גם בזכותכם.
תשע שנים עברו מהיום שבו עיתונאית האוכל, אורי שביט, הוציאה את החיות מהצלחת שלה, ומאז היא מפנקת בבלוג שלה, "טבעוניות נהנות יותר", בשלל מתכונים, פוסטים, סדנאות, מידע והגיגים, שכדאי לכל טבעוני להכיר כדי להמשיך להנות מאוכל טעים. אורי שביט מייצגת את הזרם של הטבעונים, שעל אף הבחירה במוסריות לא רוצים לאבד את הקולינריה.
מתחילים בטבעונות? תמצאו לכם רול מודל או בלוג עם מתכונים לטעמכם, וצאו איתו לדרך.
אם כל הנושא של טבעונות בריאה, שמיטיבה עם הגוף, מעסיקה אתכם, לא תוכלו להמשיך לנשנש ביסלי ובמבה, טבעונים ככל שיהיו. גם סוכר, אלכוהול, קפאין וסיגריות אינם מכילים מוצרים מהחי, אבל זה כמובן לא אומר שהם בריאים.
אז בואו נעשה קודם כל סדר: טבעונות היא לא מילה נרדפת לבריאות. אכילה שמבוססת על פירות וירקות - היא דווקא כן. אבל בחיפוש אחר האיזון הנכון בשבילכם, תוכלו לראות סרטים וסדרות שיכניסו אתכם לאווירה ואולי יעזרו לכם להתפקס על הכיוון.
נתח גדול מהתכנים בנטפליקס מוקדשים לנושא תזונה ואכילה מודעת. ארנולד שוורצנגר, זולל ביצים מושבע שטבע את המשפט "אתה מרביץ כמו צמחוני", הוא אחד היוצרים בסרט הדוקומנטרי כוח טבעי The game changers. הסרט הזה, שגרם ללא מעט אנשים לעשות שינוי בתזונה - או לפחות לחשוב עליו, מיטב ספורטאי העולם ואנשים שהבריאו ממחלות שונות בזכות התזונה שלהם, חושפים צד חדש מרתק ומפתה.
הסרט עשוי להפתיע אתכם ולשבור לכם סטיגמות רבות, בו בזמן שהוא מושך אתכם אליו - פטריק בבומיאן, האיש החזק ביותר בעולם, עם סיפור חיים עצוב, אבל אופטימי אומר את המשפט: "מישהו שאל אותי איך אני רוצה להיות חזק כמו שור בלי לאכול בשר, ואני שואל, ראיתם פעם שור אוכל בשר?".
גם הסרט "מה בשם הבריאות" What the health בודק את הקשר שבין מחלות לתזונה, ואיך כסף מתקשר לכל זה.
אחרי שתזללו עוד ועוד סרטים, תוכלו לקנח עם הסדרה "רקוב" Rotten, שעוסקת בכל אחד מששת הפרקים שלה בחומר גלם אחר.
גם אינסטגרם ופינטרסט הם שני מחוזות נפלאים שבהם תוכלו לקבל השראה לתזונה החדשה שלכם. בעמוד האינסטגרם של המגזין Vegan kindly, תמצאו תמונות של אוכל טבעוני לצד סלבס טבעוניים וחידושים בתחום.
שווה לכתוב vegan במנועי החיפוש השונים ברשתות החברתיות ולחקור איזה סוג של טבעונות מדברת אליכם - ג'אנקית ונוטפת שחיתות, בריאה ומתוקתקת או סגפנית להחריד. תמצאו שם משפטים מעוררי השראה, תמונות מעוררות תיאבון וזוויות שמעוררות מחשבה.
יש ספרים כמו "לאכול בעלי חיים" של ג'ונתן ספרן פויר, או קטעים נבחרים ב"קיצור תולדות האנושות", שיוכלו לתת לכם זווית נוספת על איך קרה בכלל שהתחלנו לאכול חיות, ואיך המשכנו לאכול אותן.
גם יצחק בשביס זינגר, שהפסיק לאכול חיות בגיל 60, מדבר לא מעט בספריו על צער בעלי חיים, ומשווה את הצער שלהם לשואת היהודים, ממנה ניצל.
יש לא מעט אפליקציות שיקלו עליכם את המעבר לתזונה טבעונית . חפשו אחר אפליקציות כמו happy cow, vegout, meetup שיוכלו לכוון אתכם בארץ ובעולם למסעדות ובתי קפה טבעוניים ולמתכונים טבעוניים שווים.
בין חיפוש מתכונים לניסיונות בישול, תוכלו להזמין גם שלל מוצרים וחומרי גלם טבעוניים מאתרים כמו "מחסני הטבעונות", "בטבע שלי" או "מנדי".
כמו בכל דבר בחיים, התחלות הן לפעמים קשות, אבל גם הקושי הזה לרוב הולך ופוחת עם הזמן. כן, מתרגלים. אל תשכחו גם שביחס ישר להתרבות הטבעונים כך יותר ויותר חברות חברות מסחריות יש יותר אינטרס לייצר יותר מוצרים ייעודיים לטבעוניים. אז צאו לדרך ואל תשכחו שקשה יש רק בלחם.