הלכתם על לואו קוסט? מהלך נהדר, עכשיו נשאר לכם תקציב גם לבירה: יעדי ה"לואו קוסט" הופכים בשנים האחרונות לנפוצים יותר ויותר בארץ. אז מיהרנו לנצל את ההזדמנות, וחקרנו ארבעה יעדים במזרח אירופה, כאלה שסצנת הבירה שם לא רק שלא מביישת יעדי בירה פופולריים וקלאסיים, אלא גם מעניקה חוויה נוחה הרבה יותר.
בירת רומניה והעיר הגדולה במדינה. הארכיטקטורה הסובייטית נמצאת כאן בכל מקום; החל ממונומנטים ומהמבנים הגרנדיוזיים ששימשו את השליטים לאורך ההיסטוריה של המדינה, ודרך מבני מגורים פשוטים וצפופים.
ומה באשר לחיי הלילה? רובם מתקיימים במרכז העתיק של העיר שהוא, למעשה, מדרחוב אחד גדול שבשעות הערב המאוחרות מתחיל להתמלא בבליינים. בסופי השבוע המקום הומה לאורך כל הלילה, ובארבע לפנות בוקר המקום תוסס כאילו מדובר בשעת ערב מוקדמת.
ומה מציעים שם? מסעדות, בתי קפה ולא מעט ברים המגישים בירה מסחרית טרייה וטובה. ולמרות זאת, אם תתרחקו מעט מהמרכז העתיק וההומה - תוכלו למצוא כמה מקומות שווים במיוחד שמגישים בירות קראפט.
Beer O'Clock
המקום הבא - שפועל מידי יום בין השעות 02:00-17:00 - נמצא אף הוא במרכז העתיק, אבל ברחוב צדדי ושקט יותר. למרות זאת, בסופי שבוע ובשעות הערב המאוחרות יותר, הוא עמוס למדי ועדיף להגיע אליו מוקדם.
הוא מתהדר בתשעה ברזי בירה ובחמישה מקררים עמוסים בבקבוקי בירה מקומית ובירה מיובאת ממדינות כמו גרמניה, ארה"ב, בלגיה, הולנד ועוד. הצוות שם מקצועי ואדיב, וישמח לשרת אתכם ולהציע לכם לטעום משלל הבירות המוצעות במקום. אנחנו, התחלנו עם הברזים ועברנו לדגום את הבירות המעניינות יותר שנחות להן במקררים. דילגנו על הבירות המוכרות - לא כי הן לא טובות, אלא כדי שיישאר מקום לאלו שאינן מוכרות. לרעבים שבינינו: המקום אמנם אינו מגיש אוכל, אך אין שום בעיה להביא אוכל מבחוץ ולאכול אותו שם.
Strada Gabroveni 4, București
Mikkeller Bucharest
את המותג "מיקלר", כל חובב בירה באשר הוא מכיר. למי מכם שפחות מעורה בתחום, נספר כי מדובר באחד ממותגי הבירה החמים ביותר בשוק ה"קראפט" הכולל בתוכו בירות מיוחדות, משוגעות, כאלו המיוצרות מחומרי גלם מגוונים, מלאות בכשות, תבלינים ושלל תוספים מוזרים. ואם זה לא מספיק - את כל הטוב הזה עוטפים בגרפיקה שמושכת את העין. בקיצור, חגיגת בירה צבעונית ולא שגרתית.
למותג עצמו יש ברים רבים ברחבי העולם, כולם - איך לא - מגישים את הבירות של המותג (והאמינו לי, יש מספיק בירות כאלה). המקום של "מיקלר" בבוקרשט - הפועל בין השעות 23:00-17:00 בתחילת השבוע, ועד חצות בסופי השבוע - ממוקם בשכונה הסמוכה לפארק הגדול ביותר בעיר, לא הרחק משער הניצחון. בקומה התחתונה של החלל פועל בית קפה המאוכלס על ידי זוגות צעירים, תושבי המקום, ובקומה השנייה ממוקם הפאב עצמו, המאופיין בעיצוב מודרני ונקי.
במקום פועלים 20 ברזי בירה, ועוד כמה עשרות בקבוקים מעניינים שסביר שלא נתקלתם בהם קודם לכן. כאן, העדפנו ללכת על אופציית מסלול הטעימות שענה על הרצון שלנו - לטעום את הכל. ושימו לב: המחירים אמנם מעט יקרים יותר מאשר בשאר המקומות, אבל היי - אנחנו בכל זאת ברומניה, כמה יקר זה כבר יכול להיות כאן?
Piața Charles de Gaulle 3, București
העיר סיביו, השוכנת בחבל טרנסלבניה שברומניה, הייתה בעברה תחת שליטה גרמנית ונקראה הרמנשטאדט. המרכז העתיק של העיר - בו מתקיימת גם סצנת קראפט מעניינת - נבנה בתקופת ימי הביניים, ונשמר כמעט כפי שהיה בתחילתו: מדובר במרכז קטן עם מבנים עתיקים ומרשימים, וככרות רומנטיות מלאות בבתי קפה.
סצנת הקראפט מתרכזת בעיקר בבתי הקפה הפסטורליים הללו, שם אפשר לטעום בירות מייצור מקומי לצד קפה משובח. אם מתחשק לכם ביקור במקום שכל מהותו היא בירה ושאינו פוזל לכיוונים אחרים, המקום הבא הוא היחיד בעיר שעונה בדיוק על ההגדרה הזו.
St Andrews Scottish Pub
ה-מקום בסיביו לשתות בו בירה. מדובר בפאב בסגנון סקוטי, המציע אווירה חברית ומזמינה לצד שירות מקצועי מצד צוות מיומן ואדיב במיוחד. במקום פועלים שמונה ברזי בירה, ובמקררים יש עוד עשרות בקבוקים ממקומות שונים בעולם, עם ייצוג מכובד לאיים הבריטיים ולרומניה.
המלצה שלי: לכו על הבקבוקים שבמקררים. וכדי לפשט את העניין - אנחנו הגענו להסכמה עם המלצרים שפשוט ניגש למקרר, ונבחר את הבירות ישירות משם. ולעומת המקומות הקודמים, כאן עבדנו בצורה שיטתית ודגמנו מדף אחר מדף.
אגב, אל תבנו כאן על אוכל; המבחר מסתכם בנאצ'וס עם מטבל גבינה או עם מטבל עגבניות. אך מבחינת הבירה, מדובר בגן עדן אמיתי. באמצע השבוע, המקום פועל בין השעות 01:00-12:00, ובסופי שבוע בין 03:00-16:00.
Strada Avram Iancu 11, Sibiu
בודפשט, העיר היפהפייה ששוכנת על שתי גדות הדנובה, ידועה בעיקר במטבח המשגע שלה בדגש על הקינוחים, העוגות והשטרודלים המצוינים שמכינים בה.
לאחרונה, החלה להתפתח שם גם סצנת בירות קראפט עשירה, וכיום פועלות בעיר לא מעט מבשלות מקומיות וישנם מגוון פסטיבלי בירה שווים במיוחד. יש שם עשרות פאבים טובים ואיכותיים המציעים בירה קראפט, והבחירה הייתה לא פשוטה.
Rizmajer Beer House
אם אתם בעניין של בירה טובה והמבורגרים טעימים במחירים שווים לכל כיס - זה המקום עבורכם. כאן, פועלת סצנת הקראפט הזולה ביותר בעיר, הכוללת 14 ברזי בירה, רובן מתוצרת עצמית ורק חלק קטן מהן מיובא, בשלל טעמים מעניינים.
אז אם אתם בעניין של שזיפים ורום, ג'ינג'ר, קוניאק ודובדבנים ושילובים מעניינים נוספים - אל תהססו להגיע לכאן. גם אם אתם פחות בקטע ומעדיפים את הבירות השגרתיות והשמרניות, המקום יצליח לספק אתכם.
לצד הבירה, מציעים כאן גם תפריט אוכל עשיר, כשגולת הכותרת בו הוא מבחר ההמבורגרים, חלקם גם צמחוניים. בקיצור - שלוש קומות של תענוג צרוף. המקום פתוח מידי יום, בין השעות 01:00-12:00.
József Krt 1085 Budapest
Beer Brothers Craft Beer Bar
הפאב הבא שוכן בחלל קטן במיוחד ומרבית מקומות הישיבה בו הם בכלל בחוץ, על המדרכה, בפינת צומת סואנת. אם אין לכם בעיה עם העוברים והשבים ועם המולת הרחוב, תוכלו לגלות כאן עולם שלם של בירות נהדרות ומגוונות ממבשלות בוטיק בהונגריה ובעולם.
במקום - שפועל מידי יום בין השעות 24:00-13:00, ובימי ראשון החל מהשעה 15:00 - פועלים 12 ברזים, ומלבדם יש במקרר שמאחורי הבר לא מעט בקבוקים נוספים. ומה בגזרת האוכל? החלק הזה לוקה מעט בחסר, או בקיצור - מומלץ שלא להגיע לכאן גוועים ברעב.
Kossuth Lajos út 20 Budapes
בירתה של ליטא, אותה מדינה שעד שנת 1990 נחשבה לחלק מברית המועצות, ומכיוון שכך דוברי השפה הרוסית יסתדרו בקלות עם תושביה הוותיקים של העיר. אך אל דאגה - גם אלו שאינם דוברי רוסית יסתדרו מצוין שם, שכן מרבית מצעירי המקום כבר דוברים אנגלית.
על אף העובדה שליטא נחשבת כיום לחלק מהאיחוד האירופי והמטבע הנהוג במקום הוא האירו, רמת המחירים במדינה עדיין זולה יותר מאשר בשאר מדינות האיחוד האירופי, ואותנו (ואני מניח שגם אתכם) זה בהחלט שימח.
ולעניינינו: בווילנה ובליטא בכלל לא פועלות הרבה מבשלות קראפט, אולם מבחר מבשלות הקראפט שאפשר למצוא בפאבים המקומיים - הוא גדול וכולל מבשלות מאסטוניה השכנה וממדינות סקנדינביה הסמוכות (יחסית). מרבית המקומות בהם ימזגו לכם בירת קראפט נמצאים במרכז העיר, ברדיוס של קצת מעל לקילומטר, והמבחר משתנה ממקום למקום.
Nisha Craft Capital
מול פארק שכונתי יפה במרכז העיר שוכן לו ה"נישה" - מקום קטן, פשוט ונטול כל פוזה, המציע כ-18 ברזי בירה מתחלפים ומקרר עמוס בבקבוקים ופחיות מכל העולם. המחירים שם נוחים מאוד, אם כי ישנם גם כמה בקבוקים ופחיות בירות בסגנונות מיוחדים שמחירם גבוה מאוד, כך שמומלץ לבדוק את המחיר לפני ההזמנה.
ל"נישה" הגענו בשעות הערב המוקדמות באמצע השבוע, והמקום היה יחסית ריק מאנשים. האווירה הייתה מנומנמת ורגועה, מה שאפשר לנו לבקש את עזרתו של המוזג בהמלצות. הוא, מצידו, היה קורקטי אך קואופרטיבי, והסביר על הבירות השונות שבתפריט. תוך זמן קצר נשבר הקרח, והוא החל להמליץ לנו על הבירות הטובות באמת שמגישים שם. ובנוגע לשעות הפתיחה: המקום עצמו פועל בין 23:00-15:00 (ולפעמים אף פחות מזה, אם המקום ריק ולמוזג משעמם במיוחד).
L. Stuokos-Gucevičiaus g. 9, Vilnius
The Beer Library (Alaus biblioteka)
מחפשים מקום בו תוכלו ללגום בירה תוך כדי קריאת ספר? או מקום בו תוכלו לקרוא ספר תוך כדי לגימת בירה? המקום הבא יאפשר לכם לבצע את שתי הפעולות בו זמנית; בחלל הלא גדול שבמקום, נשענת על קירה אחד ספרייה מגוונת ובה מגוון ספרים, ועל הקיר ממול תלויים מדפים עמוסים בבקבוקי בירה. באמצע - ניצבים להם שולחנות ומסביבם כסאות ישיבה.
עוד במקום: 15 ברזי בירה וכ-200 בקבוקים, כולם מיוצרים במבשלות קטנות ברחבי העולם. הצוות עצמו אדיב במיוחד, כולם בעלי ידע נרחב בסוגי הבירה המוצעים במקום וינסו להתאים עבורכם את הבירה הנכונה לכם. וכמו בכל מקום בליטא, גם כאן היצע הבירות הסקנדינביות והבלטיות מגוון במיוחד.
ובאשר לאווירה במקום - היא "אינטליגנטית" ורגועה במיוחד, והקהל שמגיע לכאן מורכב רובו ככולו מצעירים חובבי בירה שמחפשים לטעום דברים חדשים. המקום פועל הימים שלישי עד שבת, בין השעות 24:00-17:00.
Trakų g. 4 Vilnius
גדי דבירי הוא מומחה בירה ובשלן בירה ותיק, מדריך טיולי בירה, בעל טור קבוע על בירה במגזין "יין וגורמה" וכותב באתר "סנהדרינק".