מגיל צעיר מאוד אני אופה חלות. לאורך השנים התנסתי בלא מעט מתכונים - היו כאלה מוצלחים יותר וכאלה מוצלחים פחות. אבל יום אחד, לפני כמה שנים, קרה המפנה: קיבלתי במתנה את הספר החדש-ישן של האופה אורי שפט - Breaking breads, ובספר הזה מצאתי את המתכון המושלם לחלה. שם גם התאהבתי בעוד כמה מתכונים, אבל החלה הייתה פשוט סיפור הצלחה' כבר מהניסיון הראשון.
למי שלא מכיר, אורי הוא הבעלים והשף של מאפיית "לחמים", והמתכון הזה שלו מפשט מאוד את אפיית החלה. אורי הצליח ליצור מתכון טעים, קל ומוצלח.
אז זה הסיפור של החלה הזאת, ואני חייבת להודות שמאז שנתקלתי במתכון הזה לא השתמשתי בשום מתכון אחר. זאת גם הסיבה שאני מעבירה לכם את אופן ההכנה של המתכון הזה - כי אני מאמינה שאם מצאתם מתכון שאתם אוהבים, שהוא נוח לכם ועובד לכם, שמרו אותו קרוב ללב והפיצו לכל מי שמבקש.
מקווה שתאהבו את המתכון הזה כמוני, ותודה לך אורי על מתכון מושלם.
חלה לשבת
(המתכון של השף קונדיטור אורי שפט ממאפית "לחמים")
המצרכים (ל-2 חלות גדולות):
400 גר׳ מים
13 גר׳ שמרים יבשים (40 גר' טריים)
1 קג׳ קמח (עדיף שטיבל 2 מנופה)
100 גר׳ סוכר
15 גר׳ מלח
75 גר׳ שמן
2 ביצים
לציפוי -
1 ביצה עם קורט מלח וכף מים, כדי להבריק את החלה
חופן שומשום או פרג (או מה שתרצו לפזר על החלה)
אופן הכנה:
- מוזגים את המים לקערת מיקסר עם וו לישה, ומוסיפים את השמרים ואת הקמח המנופה.
- מוסיפים פנימה את הסוכר ואת המלח (שמו לב שהם לא נוגעים ישירות בשמרים), מוסיפים את השמן ו-2 ביצים ומתחילים בתהליך הלישה במשך כ-3-2 דקות במהירות נמוכה. מוודאים שהבצק אכן אסף את עצמו (כלומר - שכל החומרים התאחדו לבצק. אם לא, עזרו לו קצת בעצרת קלף או בעזרת היד).
- ממשיכים בלישה עוד כ-6-5 דקות עד לקבלת בצק רך, חלק ואלסטי. מעבירים את הבצק למשטח העבודה, וממשיכים בלישה ידנית במשך 3-2 דקות.
- יוצרים מהבצק כדור, מקמחים מעט את קערת המיקסר ומחזירים את הבצק לקערה. מכסים את הקערה במגבת, ונותנים לבצק לתפוח בטמפרטורת החדר במשך כ-45 דקות עד שהבצק מכפיל את נפחו.
- מחזירים את הבצק למשטח העבודה וקולעים ממנו חלה (אני בחרתי לקלוע חלות עם 4 רצועות - חילקתי כל רצועה ל-200 גר׳ וקלעתי צמה. אפשר כמובן לחלק לרצועות קצת יותר שמנות של 3 רצועות, ולקלוע צמה רגילה או כל צורת חלה אחרת שתרצו).
- לאחר הקליעה, מורחים על החלה ביצה טרופה עם מעט מים וקורט סוכר בעזרת מברשת ומפזרים שומשום, פרג או כל תוספת אחרת שאתם אוהבים.
- מתפיחים שוב את הבצק בין 20-15 דקות עד שהחלות תפוחות ואווריריות (שימו לב: לא להתפיח יותר מידי).
- אופים את החלות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות בין 30-23 דקות (אחרי 15 דקות של אפייה יש לסובב את התבנית) עד שתחתית החלה אפויה לחלוטין, החלה שחומה, יפה ותפוחה,ובין הרצועות הקלועות הבצק מרגיש ונראה אפוי.