לתחושתי לא יזיק לנו להסתכל על הכל דרך משקפיים ורודים. הנה נכנסנו לעוד סגר. יש דיבורים על מוטציות, אנשים בבידוד ומה יהיה. באופן כללי ההרגשה היא, איך נגיד, לא משהו. לפעמים ממש בא לי לשים שמיכה מעל הראש וליילל כמה לא כיף לי, אבל במקום לשקוע, אני מגייסת את הירק עם הצבע הכי משגע, בשביל שיכניס קצת שמחה לצלחת.
סלק הוא שורש טעים ומשגע, ולצבע שלו - צבע שהוא בין סגול לוורוד פוקסיה - פשוט אי אפשר להישאר אדישים. את הסלק אפשר לאכול בהרבה מאוד צורות – החל מקרפצ'יו סלק דרך סלטים, קציצות או מרקים. באיזו צורה שלא נבחר הוא תמיד יהיה דומיננטי עם צבע עז וטעמים מתוקים, שרק הולכים ומתעצמים עם הבישול.
לטורים קודמים של דניאלה נויפלד:
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים באוכל - הצטרפו לעמוד האינסטגרם שלנו
היום במדור ארבעה מתכוני סלק: סלט קינואה וסלק עם אגוזי פקאן שמתובל בוויניגרט של מיץ תפוזים; פסטת סלק טעימה שרק מלהסתכל עליה כבר נהיה קצת יותר טוב בלב; פלאפל סלק כיפי; וסלק שאפוי על מלח גס (צורת הבישול הכי מחמיאה לסלק לטעמי) עם טחינה וסילאן. יאללה מתכונים.
המצרכים:
לבישול הקינואה -
1 כוס קינואה
1 כף שמן זית
1/2 כפית מלח
שאר מרכיבי הסלט -
1 סלק מבושל (בין 200-250 גרם), חתוך לקוביות קטנטנות
1/2 כוס גזר, מגורר דק
1/2 כוס אגוזי פקאן, קצוצים גס
1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה
2-3 ענפי בצל ירוק, קצוצים
לוויניגרט תפוזים (משתמשים במחצית מהכמות) -
1/4 כוס מיץ תפוזים
2 כפות מיץ לימון או חומץ בן יין
1/2 כוס שמן זית
גרידת תפוז מתפוז אחד
1/2 כפית מלח (או יותר לפי טעם)
1/2 כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
- בישול הסלק (אם משתמשים בסלק שבושל מראש אפשר לדלג על שלב זה) - מחממים תנור ל-200 מעלות. עוטפים את הסלק בנייר כסף ומכניסים לתנור לאפייה, כשעה – שעה ורבע, תלוי בגודל הסלק עד לריכוך. מצננים ואז מקלפים את הסלק.
- בישול הקינואה - ישנן מספר שיטות לבישול קינואה, אני מבשלת קינואה כמו אורז: בסיר קטן מחממים שמן זית, מוסיפים את הקינואה ומטגנים כשתי דקות תוך כדי ערבוב. מוסיפים שתי כוסות מים, מכסים ומביאים לרתיחה. לאחר הרתיחה מעבירים את עוצמת האש למינימום ומבשלים עד שכל המים מתאדים, כ-20 דקות. מניחים לקינואה להצטנן.
- מכינים את הוויניגרט – בצנצנת עם מכסה מניחים את כל חומרי הוויניגרט. מכסים את הצנצנת ומשקשקים עד לקבלת רוטב אחיד.
- בקערת ערבוב גדולה מניחים את כל חומרי הסלט - קינואה מבושלת, קוביות סלק, גזר מגורר, פקאן, פטרוזיליה קצוצה ובצל ירוק. שופכים מעל כמחצית מרוטב הוויניגרט שהכנו ומערבבים בעדינות בעזרת מזלג. מגישים.
המצרכים:
1 סלק בינוני (200-250 גרם)
1/2 כוס אגוזי מלך
2 כפות שמן זית
2 שיני שום
1 כפית חומץ בלסמי
1/2 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
2-3 ענפי טימין
50 גר' גבינת פטה או פטה שקדים
2 ענפי בצל ירוק, קצוצים לטבעות
250 גר' פסטה לבחירה
לפיזור בהגשה –
2 כפות אגוזי מלך, קצוצים דק
אופן ההכנה:
- מתחילים בבישול הסלק. מחממים תנור ל-200 מעלות. עוטפים את הסלק בנייר כסף ומכניסים לתנור לאפייה, כשעה – שעה ורבע, תלוי כמובן בגודל הסלק. הסלק מוכן כאשר ניתן לנעוץ בו סכין או מזלג בקלות (מבעד לנייר הכסף, אין צורך לפתוח את נייר הכסף בשביל הבדיקה). מוציאים מהתנור ומניחים לסלק להצטנן בתוך נייר הכסף.
- מוציאים את הסלק מתוך נייר הכסף ומקלפים מעליו את הקליפה. קחו בחשבון שזה חלק מלכלך במיוחד כי הצבע מהסלק עז ולא תמיד יורד בקלות, כך שאם אתם צריכים להיזהר על הבגדים או על כלי מסוים, שימו לב. לאחר הקילוף חיתכו את הסלק לחתיכות גסות.
- במעבד מזון מניחים את חתיכות הסלק המבושל, אגוזי מלך, שמן זית, שיני שום, חומץ בלסמי, מלח ופלפל ומעבדים עד לקבלת משחה חלקה.
- מבשלים את הפסטה שתי דקות פחות ממה שמורות הוראות היצרן (כדי שהפסטה תסיים את הבישול ברוטב), ובמקביל מסיימים את הכנת הרוטב. כדי שהזמנים יהיו מתואמים, יש להתחיל את השלב הבא (סיום הרוטב) כחמש דקות לפני שיש להעביר את הפסטה לרוטב.
- במחבת רחבה מניחים את רוטב הסלק וענפי הטימין. מוסיפים למחבת כוס ממי הבישול של הפסטה, מערבבים ומבשלים על להבה בינונית עד לקבלת תערובת חלקה. ממשיכים לבשל על להבה נמוכה עד שמוסיפים את הפסטה למחבת.
- מסננים ומעבירים את הפסטה הכמעט מוכנה לרוטב הסלק, מערבבים בעדינות עד שהרוטב מכסה וצובע את כל הפסטה בצבע משגע. אם יש צורך ניתן להוסיף עוד ממי הבישול של הפסטה. ממשיכים לבשל את הפסטה שתי דקות נוספות ומורידים מהלהבה. מוציאים החוצה את ענפי הטימין.
- מוסיפים לפסטה בצל ירוק וגבינת פטה ומערבבים בעדינות. מגישים מיד עם אגוזי מלך קצוצים מעל.
המצרכים (ל-30-35 כדורים):
1 כוס חומוס, מושרה לפחות ל-8 שעות, שטוף ומסונן היטב
1 סלק בינוני (200-250 גרם) מגורר ומסונן היטב מנוזלים
2 שיני שום
1 פרוסת לחם מושרית במים ואז סחוטה היטב
1/2 כוס פטרוזיליה או כוסברה, קצוצה
1/2 בצל
2 כפות מיץ לימון
1 כפית כמון
1 כפית סודה לשתייה
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות ומכינים תבנית מרופדת בנייר אפייה או במשטח סיליקון.
- במעבד מזון מניחים את כל חומרי הפלאפל ומעבדים עד לקבלת עיסה אחידה.
- בעזרת ידיים נקיות יוצרים כדורי פלאפל בקוטר של כשלושה ס"מ ומניחים על גבי התבנית.
- אופים כ-20 דקות, עד שכדורי הפלאפל מוכנים. מגישים מיד.
המצרכים:
3 סלקים קטנים-בינוניים
1 כוס מלח גס
2 כפות סילאן
1 כף מיץ לימון
1 כפית חומץ בלסמי
2 כפות טחינה גולמית
1 ענף בצל ירוק, פרוס דק
1/2 פלפל צ'ילי, פרוס דק (לא חובה)
2 כפות שמן זית
מלח, פלפל לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-250 מעלות. מכינים תבנית קטנה, שתכיל את שלושת הסלקים, ומפזרים את המלח הגס בתחתית שלה בגובה של כחצי ס"מ.
- מניחים את הסלקים על גבי המלח הגס. אופים בתנור בחום גבוה בין שעה וחצי לשעתיים, עד שהסלקים מפוחמים ורכים מאוד מבפנים.
- מצננים ומקלפים בעזרת סכין את הקליפה המפויחת. פורסים את הסלקים לפרוסות ומניחים על גבי צלחת ההגשה.
- בקערית קטנה מערבבים סילאן, מיץ לימון וחומץ בלסמי לתערובת אחידה.
- מטפטפים מעל הסלקים המבושלים את תערובת הסילאן, אחר כך את הטחינה הגולמית ואחר כך שמן זית. מפזרים מעל בצל ירוק ופלפל צ'ילי (אם רוצים). מתבלים בקורט קטן של מלח ופלפל, ומגישים.
דניאלה נויפלד היא בעלת הבלוג הצמחוני "העדשים השמחות"