חג חנוכה הוא עבורי חג של ההתרגשות. האמונה באור הגדול שנכנס לביתנו ממלא את הלב בשמחה, במשפחתיות ובנחמה גדולה. את החגיגות אנחנו מציינים עם הפלאפל של אימא: כל בני המשפחה מתכנסים ונהנים מהפלאפל הזהוב עם התוספות, ואחרי הפלאפל מגיע תורו של הספינג׳ - הדונאט המרוקאי. ספינג' מבחינתי זה בעצם לחמנייה מנחמת, שטבולה בסוכר, ואותה אנחנו זוללים עם כוס תה ונענע - ואי אפשר להפסיק לאכול ממנה. היום אני רוצה לשתף אתכם בטכניקות שיהפכו את הספינג שלכם לחלום ללא שמן עודף. שיהיה לכולנו חג מלא בניסים ובנפלאות.
4 צפייה בגלריה
חנוכה - פלאפל - סחוג - ספינג' - נופר זוהר
חנוכה - פלאפל - סחוג - ספינג' - נופר זוהר
חג הטיגונים
(צילום: יאיר שגיא)

פלאפל

המצרכים: 1/2 קג חומוס מזן הדס יבש מושרה במים למשך 12 שעות 2 בצלים בינוניים 6 שיני שום 1/2 צרור כוסברה 1/2 צרור פטרוזיליה 1/2 גמבה אדומה קטנה נקייה מגרעינים - לא חובה 1/2 פלפל חריף 1 כף גדושה של זרעי כוסברה שלמים 1 כף גדושה של זרעי כמון שלמים 2 כפות מלח דק 1 כף גדושה פלפל שחור 1/2 כוס קמח (במקרה שרטוב עדיין, להוסיף עוד כף קמח) 1 כף סודה לשתייה (להוסיף למסה רק כרבע שעה לפני הטיגון) 2 כפות שומשום (לא חובה רק אם רוצים)
4 צפייה בגלריה
חנוכה - פלאפל - סחוג - ספינג' - נופר זוהר
חנוכה - פלאפל - סחוג - ספינג' - נופר זוהר
(צילום: יאיר שגיא)
אופן ההכנה:
  1. מסננים את החומוס ממי ההשרייה.
  2. לשים את המצרכים במעבד מזון כולל החומוס (בלי הקמח והאבקת סודה) ולטחון את הכול למרקם חלק. מומלץ לטעום ולתקן תיבול. את הקמח והסודה לשתייה יש להוסיף רק בסמוך לטיגון.
  3. יוצרים כדורים באמצעות כף ייעודית לפלאפל אם אין פשוט מגלגלים כדורים ידנית.
  4. מחממים שמן עמוק או עד חצי גובה הכדור, מטגנים עד קבלת צבע זהוב והופכים שהכדורים יקבלו צבע משני הצדדים. חשוב שהלהבה לא תהיה גבוהה מדי שהפלאפל יטוגן גם מבפנים.
  5. מוציאים למסננת עם חורים עבים.
מומלץ להגיש עם:
סחוג, לימון מוחמץ עם פפריקה, טחינה, עמבה, מלפפון חמוץ ביתי (מתכון בטור חמוצים), פטרוזיליה קצוצה, חצאי טבעות בצל דקיקות וסלט כרוב סגול מוחמץ בלימון.
טיפים:
  • אפשר להכין את העיסה יום מראש (בלי הקמח ואבקת הסודה).
  • אפשר להקפיא את המסה. השרייה של 12 שעות - חובה.
  • כדורים שיהיו בהם נוזלים יתפרקו בטיגון.
  • לא להשתמש בחומוס קפוא, כי אז הפלאפל יתפרק בטיגון.

סחוג

המצרכים: 1 גמבה אדומה 1 פלפל חריף ירוק (אם רוצים ממש חריף אפשר לשים יותר) 1/4 צרור כוסברה 4 שיני שום 1 לימון שלם קלוף ומנוקה מגרעינים 1/2 כפית מלח 1 כפית סוכר 4 כפות שמן קנולה (לשלב שמעבירים לצנצנת -מוסיפים את השמן מעל הסחוג המוכן)
4 צפייה בגלריה
חנוכה - פלאפל - סחוג - ספינג' - נופר זוהר
חנוכה - פלאפל - סחוג - ספינג' - נופר זוהר
(צילום: יאיר שגיא)
אופן ההכנה:
  1. שמים במעבד מזון את כל הרכיבים חוץ מהשמן וטוחנים בפולסים למרקם חלק ואחיד.
  2. מתקנים את הטעם במקרה הצורך, יוצקים לצנצנת נקייה ומעל תערובת הסחוג מוסיפים את השמן שתפקידו לשמר את חיי המדף.

ספינג'

המתכון של חן
המצרכים: 1 ק"ג קמח מנופה 880 מ"ל מים פושרים 3 כפות סוכר לבן 2 כפות שמרים יבשים 1/2 כפית מלח דק 2 כפות ערק
4 צפייה בגלריה
חנוכה - פלאפל - סחוג - ספינג' - נופר זוהר
חנוכה - פלאפל - סחוג - ספינג' - נופר זוהר
(צילום: יאיר שגיא)
אופן ההכנה:
  1. מכניסים לקערת פלסטיק רחבה וגדולה את הקמח, הסוכר, השמרים ובהתחלה רק 500 מ"ל מהמים ומתחילים ללוש עם כף. מוסיפים את המלח ובהדרגה מוסיפים את יתרת המים.
  2. מוודאים שאין גושים של בצק ולשים בתנועות טפיחה (לדמות לסטירה לבצק) במהירות למשך 5 דקות לפחות עד שמתקבל בצק דביק אבל אחיד ללא גושים.
  3. שמים מגבת לחה על הבצק ונותנים מנוחה במקום חמים למשך 40-35 דקות עד הכפלת הנפח.
  4. מסירים את המגבת ומוסיפים 1 שקית אבקת אפייה. "מפילים" את הבצק עם הידיים ומוציאים ממנו את כל הנפח והאוויר. לשים לזמן קצר ונותנים מנוחה פעם שנייה עם מגבת לחה מעל למשך 25-20 דקות להכפלת נפח.
  5. שלב הטיגון - שמים בסיר רחב שמן עמוק ומחממים לחום נמוך עד בינוני. שמים חתיכת גזר עם הקליפה שתעזור לנו לשים לב שהשמן לא ישרף (כשהגזר יתמלא בבועות זה יהיה סימן לכך שהשמן חם מספיק).
  6. מכינים קערה עם מי סודה וקוביות קרח וטובלים את הידיים בפנים ואז לוקחים חתיכת בצק קטנה ויוצרים חור. מניחים בזהירות בשמן.
  7. מכינים בצורה הזו מספר ספינג׳ים, ואז באמצעות מצקת קטנה, או כף, מתיזים שמן על כל אחד מהם בשביל שיתנפחו. מטגנים על להבה בינונית כדקה עד לקבלת צבע זהוב עמוק. הופכים באמצעות מלקחיים בעדינות ונזהרים לא למעוך. אחרי דקה של טיגון ומוציאים למסננת עם חורים ואז שמים בקערה עם סוכר לבן וטובלים את הספינג' כך שהכול מצופה סוכר.
*מומלץ להגיש עם תה נענע.
פורסם לראשונה: 13:55, 10.12.20