המנה הזאת היא לא באמת אורז, אבל הכינוי שהענקתי לה מתאים בזכות המרקם הפירורי של הכרובית והגזר, שאותם מקפיצים בזריזות יחד בסיר. זאת תוספת כיפית וקלה להכנה שעושה נחת בצלחת.
המצרכים (ל-6-4 מנות):
1 כרובית גדולה 2-3 גזרים קלופים 1 כף חמאה או מחמאה 1 כף שמן זית 1 כפית מלח 1 כפית צ'ילי גרוס 1 כפית כמון 1/2 קופסת עגבניות מרוסקות קטנה
להגשה - חופן כוסברה, קצוצה
אופן ההכנה:
  1. טוחנים במעבד מזון את הכרובית והגזר לפירורים בגודל של גרגירי אורז.
  2. מחממים בסיר גדול את שמן הזית והחמאה ומטגנים קלות את הכרובית והגזר. מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים עד לריכוך קל.
  3. מוסיפים לסיר את העגבניות המרוסקות, מטגנים יחד 2 דקות נוספות ומסירים מהאש.
  4. מפזרים מעל הכרובית והגזר את הכוסברה ומגישים.
את המנה הזו אכלתי בערב יום שישי אצל סבא וסבתא בקולומביה. כילדה, חששתי שכל כך הרבה שום יהיה לי מר, אבל הייתה לי הפתעה כשגיליתי שהשום מתוק ורך כמו קטיפת פירה.
המצרכים (ל-6-4 מנות):
1 עוף שלם 1 ראש שום חצוי 1 לימון חצוי 1 גבעול רוזמרין 60 שיני שום עם הקליפה 1/4 כוס שמן זית 1 כף פפריקה מתוקה מלח ופלפל 2 כפות שמן זית לשימון התבנית
4 צפייה בגלריה
(צילום: איתן וכסמן)
אופן ההכנה:
  1. מממלאים את העוף בחצאי ראש השום, בחצאי הלימון וברוזמרין.
  2. מערבבים את שמן הזית עם הפפריקה, המלח והפלפל ומעסים היטב את העוף בתערובת.
  3. משמנים תבנית פיירקס בשתי כפות שמן הזית, מניחים את העוף בתבנית ומפזרים סביבו את 60 שיני השום.
  4. צולים את העוף בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות כחצי שעה מכוסה ברדיד אלומיניום. מסירים הכיסוי וצולים כחצי שעה נוספת להשחמה טובה.
חיפשתי רוטב מעניין לדג הסלמון שאני מאוד אוהבת מלבד הרטבים המוכרים שחוזרים על עצמם. פתחתי את המקרר ופתאום קרצו לי שתי צנצנות תוצרת בית - אחת של אריסה והשנייה של לימון כבוש. החלטתי לחבר ביניהן וזה יצא מוצלח. החיבור הזה עובד טוב גם עם ממרחים קנויים מאיכות טובה.
המצרכים (ל-4 מנות):
4 נתחי סלמון טריים 200 גר' כ
לרוטב - 1 גמבה אדומה 6 שיני שום 1/4 כוס שמן זית צרור כוסברה 2 כפות אריסה 1 כף לימון כבוש
4 צפייה בגלריה
(צילום: איתן וכסמן)
אופן ההכנה:
  1. טוחנים את כל חומרי הרוטב במעבד מזון למרקם גס ומשאירים בו חתיכות קטנות.
  2. מסדרים את נתחי הסלמון בתבנית פיירקס, מורחים בעזרת כף את הרוטב האדום ומצפים בו את הדגים.
  3. צולים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות כ-12-10 דקות.
בילדותי בקולומביה, סבי היה יוצא לדוג פעמיים בשבוע, בראשון וברביעי, וחוזר הביתה עם פורלים טריים. לפעמים הצטרפתי אליו ובדרך עברנו בשדות פורחים בצבעי סגול, שלימים הסתבר לי שהיו שדות שום. אמי נהגה להכין את הדגים בכל דרך אפשרית, אבל היום אני מעדיפה פשטות מינימלית. שרי, מרווה, שום ושמן זית הם חומרי גלם מקומיים נפלאים ועלי ומכתש זה כל מה שצריך כדי להוציא את הטעמים ואת ניחוח המרווה המטהר.
המצרכים (ל-8-6 מנות):
2 קפילה דג פורל 1 כוס עגבניות שרי חצויות צרור מרווה טרייה 1/2 כוס שמן זית 2 שיני שום מלח ופלפל
4 צפייה בגלריה
(צילום: איתן וכסמן)
אופן ההכנה:
  1. מסדרים את דגי הפורל בתבנית צלייה. חוצים את עגבניות השרי.
  2. כותשים בעלי ומכתש את עלי המרווה יחד שמן הזית, השום, המלח והפלפל.
  3. מורחים את דגי הפורל בתערובת התיבול של המרווה ומפזרים מעל את עגבניות השרי. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות כרבע שעה או עד שהדגים עשויים במידת ההכנה הרצויה.
המתכונים מתוך הספר החדש של דבי מצקין "אוכל אירוח אהבה" - מתכוני רושם בקלי קלות
4 צפייה בגלריה
(צילום: איתן וכסמן)