מרקים ואני זו אהבת אמת. איך שמגיע הסימן הראשון של החורף, אני רצה למטבח ומעמידה סיר מרק על הכיריים. יש משהו במרק ובחמימות שלו, שאני פשוט לא יכולה לעמוד בפניו. מבחינתי אני יכולה לאכול מרק כל יום - וכל היום.
6 צפייה בגלריה
מרק אילוסטרציה
מרק אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
בגדול, אני לא בחורה של חורף. אני לא אוהבת שקר לי, לא מחבבת את הסרבול של המעילים והצעיפים, ובכלל - מזג אוויר סוער מרגיש לי לפעמים כאילו הטבע כועס, וכדאי להישאר בבית עד שזה יעבור לו.
אבל מרק זה פיצוי הולם מבחינתי, וככל שמזג האוויר הופך להיות קר יותר וסוער יותר – אני מנסה לאזן את העניינים עם מרק חם ומרגיע.
לטורים קודמים של דניאלה נויפלד:
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים באוכל - הצטרפו לעמוד האינסטגרם שלנו
6 צפייה בגלריה
מרק קארי, מרק שעועית אזוקי, מרק עדשים, מרק שעועית לבנה - דניאלה נויפלד
מרק קארי, מרק שעועית אזוקי, מרק עדשים, מרק שעועית לבנה - דניאלה נויפלד
מרקים זו אהבת אמת
(צילום: דניאלה נויפלד)
היום יש כאן 4 מרקים מעולים, כל קערה היא ארוחה בפני עצמה, טעימים ומשביעים ומרגשים ומרגיעים: מרק שעועית אזוקי עם בטטה וקייל, מרק קארי ירקות עם טופו וחלב קוקוס, מרק עדשים ירוקות ופטריות ומרק שעועית לבנה עם תפוחי אדמה ברוזמרין. יאללה מתכונים.
ביניים
המצרכים (ל-6 מנות):
½1 כוסות עדשים ירוקות, שטופות ומסוננות. אין חובה להשרות עדשים אולם אני נוהגת להשרות אותן לשעתיים לפחות 1 כף שמן זית 1 בצל בינוני קצוץ 2 גזרים בינוניים, פרוסים לטבעות 2 גבעולי סלרי קצוצים – בערך חצי כוס 250 גרם פטריות (סלסילה), קצוצות גס 2 עגבניות, קצוצות גס (בערך כוס) 2 שיני שום, קצוצות 1/2 כפית כמון 1/2 כפית כורכום 1 כפית פפריקה מתוקה ½1 ליטר מים / ציר ירקות 1 כפית מלח 1/2 כוס כוסברה, קצוצה
6 צפייה בגלריה
מרק קארי, מרק שעועית אזוקי, מרק עדשים, מרק שעועית לבנה - דניאלה נויפלד
מרק קארי, מרק שעועית אזוקי, מרק עדשים, מרק שעועית לבנה - דניאלה נויפלד
(צילום: דניאלה נויפלד)
אופן ההכנה:
  1. בסיר רחב מחממים שמן זית. מוסיפים בצל קצוץ ומטגנים תוך כדי ערבוב עד לשקיפות, כ-3 דקות.
  2. מוסיפים גזר פרוס, סלרי ופטריות קצוצים, שום קצוץ ואת התבלינים – כמון, כורכום ופפריקה. שימו לב לא להוסיף מלח בשלב הזה אלא רק בתום הבישול (הוספת מלח לבישול קטניות מעכבת את הבישול שלהן ומשאירה את הקטניות קשיחות). מערבבים ומבשלים כ-5 דקות נוספות.
  3. מוסיפים לסיר את העדשים הירוקות (שטופות היטב ומסוננות כמובן), קוביות עגבניות ומים. מערבבים ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה בינונית ללא מכסה כ-35 דקות, עד שהעדשים וכל הירקות מתרככים.
  4. בעזרת בלנדר ידני מרסקים חלק מהמרק ליצירת מרקם סמיך ומשגע. לחילופין אפשר להשתמש בממעך של תפו"א או ריסוק בבלנדר של חלק מהכמות. מוסיפים כפית מלח, או יותר לפי טעם, ומבשלים 5 דקות נוספות. מורידים מהאש, מוסיפים כוסברה קצוצה ומערבבים.
ביניים
המצרכים (ל-4 מנות):
2 כוסות שעועית לבנה יבשה, מושרית לפחות ל-8 שעות (1 כוס שעועית לבנה לפני השרייה) 2 תפו"א גדולים, פרוסים גס לחתיכות בגודל בינוני 2 כפות שמן זית 1-2 ענפי רוזמרין 4 שיני שום, פרוס דק (לא כתוש) 1/2 כפית שבבי צ'ילי יבש חריף 1/2כפית פלפל שחור ½1 ליטר מים, או יותר אם צריך 1/2 כפית מלח 2 כפות פטרוזיליה, קצוצה דק 2 כפות מיץ לימון
6 צפייה בגלריה
מרק קארי, מרק שעועית אזוקי, מרק עדשים, מרק שעועית לבנה - דניאלה נויפלד
מרק קארי, מרק שעועית אזוקי, מרק עדשים, מרק שעועית לבנה - דניאלה נויפלד
(צילום: דניאלה נויפלד)
אופן ההכנה:
  1. מניחים בסיר שעועית לבנה לאחר השרייה, שמן זית, רוזמרין, שום פרוס, אבקת/שבבי צ'ילי חריף, פלפל שחור ומים. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית, כאשר הסיר מכוסה חלקית, למשך 45 דקות עד שהשעועית מתחילה להתרכך. שימו לב שאסור להוסיף מלח בשלב זה, שכן מלח יעכב את ריכוך השעועית. זמן בישול השעועית יכול להשתנות, ותלוי בין היתר במשך הזמן שהשעועית הייתה על המדף ובמשך ההשריה שלה.
  2. מוסיפים לסיר תפו"א פרוסים גס ומבשלים עוד כ-40 דקות נוספות, עד שהשעועית ותפוחי האדמה רכים מאוד. אם יש צורך להוסיף מים בזמן הבישול – מוסיפים.
  3. מוציאים את ענף/ענפי הרוזמרין, שהשילו את העלים שלהם. מוסיפים מלח, מערבבים ומבשלים יחד 5 דקות נוספות. מכבים את האש ומוסיפים פטרוזיליה קצוצה דק ומיץ לימון טרי. מערבבים היטב, טועמים ומתקנים טעמים אם צריך. מגישים חמים כמובן.
ביניים
המצרכים (ל-6 מנות):
1 כוס שעועית אזוקי, מושרית לפחות 8 שעות, שטופה היטב ומסוננת 2 בטטות בינוניות או אחת גדולה ממש, קלופה וחתוכה גס 1 כוס קייל, ללא הגבעול המרכזי (בערך 5-4 עלים גדולים ויפים) 1 בצל בינוני, קצוץ גס 2-3 ענפי סלרי, כולל העלים, קצוץ 2 כפות שמן זית 1 כפית כורכום 1/4 כפית אגוז מוסקט 1 כפית מלח ½1 ליטר מים 1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה
6 צפייה בגלריה
מרק קארי, מרק שעועית אזוקי, מרק עדשים, מרק שעועית לבנה - דניאלה נויפלד
מרק קארי, מרק שעועית אזוקי, מרק עדשים, מרק שעועית לבנה - דניאלה נויפלד
(צילום: דניאלה נויפלד)
אופן ההכנה:
  1. בסיר עמוק, על להבה בינונית, מחממים שמן זית. מוסיפים בצל קצוץ, סלרי קצוץ, כורכום, אגוז מוסקט טחון ופלפל שחור ומבשלים כ-5 דקות, תוך כדי ערבוב מידי פעם.
  2. מוסיפים לסיר את השעועית אזוקי, לאחר שעברה השרייה של לפחות 8 שעות, נשטפה היטב ועברה סינון. מוסיפים מים, מביאים לרתיחה ומבשלים במשך 20 דקות לאחר הרתיחה, על להבה בינונית-גבוהה. שימו לב לא להוסיף מלח עד לסיום הבישול.
  3. בעזרת סכין או בידיים, מסירים מהקייל את הגבעול המרכזי שלו, שהוא בעל מרקם עיצי ולא נעים. חותכים את הקייל גס מאוד, או קורעים אותו לחתיכות גדולות בעזרת הידיים.
  4. מוסיפים לסיר את הבטטה החתוכה ואת הקייל הקצוץ. מביאים לרתיחה שנייה ומבשלים עוד חצי שעה. אם יש צורך - מוסיפים מים נוספים לסיר. בתום הבישול מוודאים שהשעועית והבטטה התרככו ורק אז מוסיפים מלח ומערבבים. מכבים את הלהבה ומוסיפים פטרוזיליה קצוצה.
ביניים
המצרכים (ל-6 מנות):
1 בצל בינוני, קצוץ 1/2 ראש ברוקולי, מפורק לפרחים (כ-200 גר') 1 גזר בינוני, פרוס לטבעות 1 פלפל אדום, פרוס לרצועות דקות 1 תפו"א בינוני, חתוך לקוביות קטנות ½1 כוסו שעועית ירוקה (כ-400 גר'), חתוכה לרצועות של כ-4 ס"מ 400 מ"ל חלב קוקוס 1 ליטר מים 1 כף משחת קארי אדום 2 כפות שמן זית 2 שיני שום, כתוש 1 כף ג'ינג'ר, מגורד דק 1 כפית כורכום 1/2 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור
לטופו – 150 גרם טופו, פרוס לקוביות גדולות 1 כף שמן זית
להגשה – 50 גרם אטריות אורז 1/2 צרור כוסברה, קצוצה גס
6 צפייה בגלריה
מרק קארי, מרק שעועית אזוקי, מרק עדשים, מרק שעועית לבנה - דניאלה נויפלד
מרק קארי, מרק שעועית אזוקי, מרק עדשים, מרק שעועית לבנה - דניאלה נויפלד
(צילום: דניאלה נויפלד)
אופן ההכנה:
  1. בסיר עמוק מחממים על להבה בינונית 2 כפות שמן זית. מוסיפים בצל קצוץ ומשחת קארי ומטגנים, תוך כדי ערבוב, כ-3 דקות. מוסיפים שום כתוש, ג’ינג’ר מגורד, כורכום, מלח ופלפל ומערבבים טוב. אח”כ מוסיפים את טבעות הגזר, רצועות הפלפל וקוביות תפו”א, מערבבים היטב עם כל התבלינים וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב עוד כ-2 דקות.
  2. מוסיפים את הנוזלים (המים וחלב הקוקוס), מערבבים ומביאים לרתיחה. מורידים ללהבה בינונית-נמוכה וממשיכים לבשל 20 דקות.
  3. מכינים את הטופו: חותכים את הטופו לקוביות גדולות. מחממים במחבת 1 כף שמן זית, וכשהשמן חם מוסיפים את קוביות הטופו למחבת ומטגנים עד להשחמה, כ-2 דקות מכל צד.
  4. מכינים את אטריות האורז בקערה נפרדת, על פי הוראות היצרן ומסננים.
  5. בתום 20 הדקות של בישול המרק מוסיפים לסיר את פרחי הברוקולי, השעועית הירוקה והטופו. ממשיכים לבשל 5 דקות נוספות.
  6. הגשה: בקערת המרק שמים אטריות אורז ויוצקים מעל את המרק. מגישים עם חופן של כוסברה קצוצה גס ובזיליקום מעל.
דניאלה נויפלד היא בעלת הבלוג הצמחוני "העדשים השמחות"
כשאתם מכינים את זה בבית, תייגו @ynet_food בתמונה שלכם כדי שנוכל לראות