הימים בין ראש השנה ליום הכיפורים תמיד מתאפיינים בשקט כלשהו ובהתכנסות פנימית. זה אפילו לא קשור לדת, זה משהו באוויר. השנה, ההתכנסות הפנימית היא כמעט כפויה עלינו, ואת השקט המיוחד של יום כיפור יחליף שקט מתוח כזה, של חוסר ידיעה וחשדנות. נדמה כאילו דווקא בימים האלה של חשבון נפש, אנחנו מאותגרים יותר מתמיד לגבי נושאים כמו אמון, סבלנות וחיים לצד חוסר ודאות.
לטורים קודמים של דניאלה נויפלד:
- לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים באוכל - הצטרפו לעמוד האינסטגרם שלנו
אבל האמת היא שאין לי זמן (או סבלנות) לשאלות הרות גורל. אחרי ימים ממש בודדים בשגרה, פתאום שוב כולנו ממלאים את הבית, ובתוך כל הסגר זה, הזומים הבלתי נגמרים, הניסיון לאזן בין עבודה לבית, והתקווה (הכי חסרת סיכוי תכל'ס) למצוא רגע של שקט לעצמי - הבית הפך (שוב) לחדר אוכל שפתוח 24/7, כולם רעבים, כולם רוצים אוכל טעים, וכולם רוצים את האוכל הטעים שלהם עכשיו.
אז במיוחד לימים שבהם הסבלנות היא גם ככה מאתגרת, המתכונים של היום הם פשוטים וקלים במיוחד, בלי הרבה מאמץ אבל עם הרבה טעם וצבעים וכן, אפילו שמחה. יש כאן פלאפל עדשים אפוי, שהחלק הכי מורכב במתכון זה לזכור להשרות מראש את העדשים, צ'יפס בטטה אפוי מצופה בקמח תירס פריך ומשגע, סלט תפוחי אדמה עם פסטו כוסברה, יוגורט יווני ומלא שמיר ונענע (יאם!) ולקינוח – בננות קפואות מצופות בשוקולד ושקדים מקורמלים שכיף לעשות כמו שזה כיף לאכול. יאללה מתכונים.
המצרכים (ל-16 כדורים):
1 כוס עדשים ירוקות, מושרות למשך 10 שעות לפחות (לאחר ההשרייה מתקבלות כ-2 כוסות עדשים)
1/2 צרור פטרוזיליה
1/2 צרור כוסברה
2 שיני שום
1 פלפל צ'ילי ירוק – לא חובה, שימו כמה שאתם אוהבים
2 פרוסות לחם, מושרות במים וסחוטות היטב
1 כף טחינה גולמית
1/2 כפית סודה לשתייה
1 כפית כמון
מיץ מחצי לימון
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל שחור
תרסיס שמן
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות. מכינים תבנית מרופדת בנייר אפייה או משטח סיליקון.
- במעבד מזון מניחים את העדשים המושרות והמסוננות, פטרוזיליה, כוסברה, שיני שום ופלפל צ'ילי (אם רוצים), וטוחנים היטב לתערובת פירורית. מוסיפים את שאר המרכיבים (למעט תרסיס השמן כמובן) וטוחנים לתערובת משחתית ולחה. אם התערובת יבשה אפשר להוסיף עוד שתי כפיות של מיץ לימון או מים.
- בידיים רטובות ונקיות קורצים מהתערובת כדורים בקוטר של כשלושה ס"מ ומניחים על גבי התבנית המרופדת בנייר אפייה. מרססים את הכדורים מעל בתרסיס שמן.
- אופים בתנור כ-20 דקות. מגישים מיד.
המצרכים:
3 בטטות בינוניות
3 כפות שמן זית
1/2 כפית פפריקה מעושנת
4 כפות קמח תירס
מלח רגיל או גס לפי העדפה
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-200 מעלות. מכינים שתי תבניות מרופדות בנייר אפייה או משטח סיליקון.
- שוטפים ומקרצפים היטב את הבטטות. בעזרת סכין חד פורסים את הבטטות לצ'יפסים באורך הרצוי ובעובי של כ-1X1 ס"מ. שוטפים שנית את הבטטות ומייבשים אותן היטב בעזרת נייר ניגוב או מגבת נקייה.
- בקערה גדולה מערבבים שמן זית ופפריקה מעושנת. מוסיפים את הבטטות החתוכות ומערבבים. מוסיפים את קמח התירס ומערבבים שוב עד שכל הבטטות מכוסות באופן אחיד. שימו לב כי לא ממליחים את הבטטות בשלב זה.
- מניחים את הצ'יפסים על גבי התבניות המרופדות בנייר אפייה. יש להקפיד להניח את הצ'יפסים במרווחים זה וזה ולא צפופים. מכניסים לתנור שחומם מראש, ואופים כ-20 דקות. לאחר, מוציאים מהתנור והופכים את הצ'יפסים לצד השני. מחזירים לתנור ואופים 15 דקות נוספות.
- מוציאים מהתנור, ממליחים ומגישים מיד.
המצרכים (ל-4 מנות):
3-4 תפוחי אדמה בינוניים, שטופים היטב ובקליפתם
1/4 כוס שמיר, קצוץ
1/4 כוס נענע, קצוצה
100 גר' יוגורט יווני (רגיל או טבעוני)
קורט מלח, פלפל שחור
לפסטו כוסברה (משתמשים בחצי מהכמות) –
צרור כוסברה
1/2 פלפל צ'ילי
1/4 כוס אגוזי מלך
2 שיני שום
50 מ"ל שמן זית
1/2 כפית מלח, 1/2 כפיל פלפל שחור
אופן ההכנה:
- מניחים את תפוחי האדמה, בקליפתם, בסיר מלא מים וקורט מלח. מביאים את הסיר לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית עד לריכוך תפוחי האדמה. בין 30-20 דקות, תלוי בגודל תפוחי האדמה. מסננים ומצננים.
- מכינים את הפסטו כוסברה: במעבד מזון מניחים את כל מרכיבי הפסטו חוץ מהשמן זית. טוחנים את כל המרכיבים לתערובת פירורית ואחידה. מוסיפים את שמן הזית, תוך כדי פעולה של המעבד מזון, וממשיכים לטחון 3-2 דקות נוספות. מעבירים לצנצנת נקייה ומאחסנים במקרר עד לשימוש.
- הרכבת הסלט: פורסים את תפוחי האדמה לחתיכות גסות וגדולות. מעבירים לקערת ערבוב את תפוחי האדמה הפרוסים, שמיר קצוץ, נענע קצוצה ומחצית מכמות הפסטו כוסברה. מתבלים בקורט מלח ופלפל שחור ומערבבים בזהירות את תפוחי האדמה עד שהם מכוסים בפסטו ובעשבי התיבול.
- מעבירים לקערת הגשה ויוצקים מעל, בעזרת כפית, תלוליות של יוגורט יווני. מגישים חמים או קר.
המצרכים (ל-6 מנות):
3 בננות
150 גר' שוקולד מריר
1 כפית שמן קנולה
לשקדים המסוכרים -
100 גר' שבבי שקדים טבעיים
1/3 כוס סוכר רגיל או סוכר חום
אופן ההכנה:
- מקלפים את הבננות וחוצים כל בננה לשניים. נועצים במרכז של כל בננה שיפוד, בצורה דומה לקרטיב, ומכניסים למקפיא לשעה לפחות.
- מכינים את השקדים המסוכרים: במחבת עם ציפוי נון-סטיק מניחים את שבבי השקדים ואת הסוכר. על אש בינונית-גבוהה מבשלים את השקדים ואת הסוכר למשך 8-5 דקות, תוך כדי ערבוב מתמיד, עד שהסוכר נמס והשקדים מתקרמלים. שימו לב שהשקדים לא נשרפים, כדאי לערבב כל הזמן. מעבירים את השקדים המקורמלים להצטנן על גבי צלחת או מגש מכוסים בנייר אפייה עד לצינון מוחלט כ-40 דקות.
- ממיסים את השוקולד בפולסים של 30 שניות במיקרוגל. כדאי לוודא שהשוקולד המומס יהיה בכוס או בכלי דומה שיאפשר טבילה של הבננה בתוכו בקלות. מוסיפים לשוקולד המומס כפית שמן קנולה, כדי לדלל מעט את השוקולד, ומערבבים היטב.
- הרכבת המנה: מוציאים את חצאי הבננות המשופדות מהמקפיא. טובלים בזהירות כל מחצית בננה בשוקולד המומס ומעבירים מייד לציפוי בשקדים המקורמלים. מניחים את הבננה המצופה על נייר אפייה עד להתקשות של השוקולד (כחצי דקה).
- שומרים במקפיא, מוציאים כדקה לפני ההגשה.
דניאלה נויפלד היא בעלת הבלוג הצמחוני "העדשים השמחות"