מאה שערים הוקמה בסוף המאה ה-19. אולי לחילונים שבינינו היא שכונה לא קלה לעיכול, אבל היא גם ללא ספק אחת השכונות המרתקות שיש - גם בפן הקולינרי. השכונה היא כמו מובלעת בתוך המציאות הירושלמית, שגם ככה לא דומה למה שפוגשים בערים אחרות בארץ; לצד שלטים הזועקים כי הכניסה לאזור היא בלבוש צנוע בלבד, פועלות מאפיות עתיקות עם תנורים בני יותר מ-100 שנה, ומעדניות עם אוכל נשמה יהודי-אשכנזי. וסיכוי סביר כי ברחוב לא תשמעו עברית, אלא יידיש מדוברת.
חבלי הכביסה בשכונה מלאים תמיד בכביסה לבנה או שחורה, כאילו מרמזים על אופיו המיוחד של המקום. מצד אחד יש בה משהו חגיגי ונראה כי התושבים בה עמלים תמיד על הכנות לחג כזה או אחר, ומצד שני - יש בה לא מעט מסתורין. פה ושם, מתקיימות בה גם הפגנות הקוראות להחרים את הטלוויזיה, את הסמארטפון, את התקשורת ואת הקדמה בכלל.
כדי להכיר ולהבין את מאה שערים, כדאי להגיע לשם עם מדריך מוסמך ולהתחיל את הסיור בשכונת הבוכרים שנמצאת בפאתי השכונה. זו תהיה מעין "הכנה" לקראת מה שמצפה לכם ב"מקום האמיתי". באזור העוטף את השכונה יש כמה מקומות של אוכל רחוב שכדאי להכיר, והאווירה טעונה קצת פחות.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
מה אוכלים באזור הכינרת?
ואם בכל זאת החלטתם לסייר באזור הזה לבד ולוותר על הנוחות של סיור מודרך, הכנו לכם רשימה של המקומות שכדאי לעצור בהם. הם יספקו לכם הצצה מסקרנת וטעימה למנהרת הזמן שבלב ירושלים.
האירוח ביתי של רבקה
רבקה ברנדווין היא דור שמיני בירושלים, ונולדה וגדלה בשכונת מאה שערים. כיום, היא מתגוררת בשכונת הבוכרים הסמוכה, וביתה מאיר פנים, מצוחצח ומסודר עד כדי כך שתוכלו להבחין בהשתקפותכם מהרצפה. כבת בכורה להוריה (אחריה הגיעו 11 בנים), ברנדווין שימשה יד ימינה של אמה לאורך כל תקופת ילדותה ולאחר מכן גם בתקופת נעוריה ובבגרותה.
לפני כשלוש שנים, היא החלה לארח בביתה קבוצות המונות בין 30-4 משתתפים לסדנאות בישול ירושלמי, הפרשות חלה וגם לארוחות קוגל ירושלמי בהן מוגשות גם מגוון עוגות מסורתיות וביתיות (. שקלים לקוגל עם מלפפון חמוץ). ברנדווין, שבגיל 60 היא כבר סבתא ל-40 נכדים ונינה אחת, מנצלת את האירוח בביתה, על מנת לחשוף את סיפורה האישי לצד סיפורו של הציבור החרדי כולו, תוך חשיפה למנהגים ולחיים בחברה החרדית ובשכונת מאה שערים בפרט.
ואם מתחשק לכם לטעום קצת אוכל יהודי-אשכנזי כהלכתו, ברנדווין תארח אתכם בשמחה לארוחה חגיגית במיוחד שבתפריט שלה מאכלי שבת כמו גפילטע פיש, סלטים שונים, מרק עם קניידעלך ו"לוקשן" (אטריות העשויות ביד), חלות ומנות בשר עם תוספות כמו צימס ו"פרופל", כלומר פתיתים (180 שקלים לסועד).
ליצירת קשר טלפוני בלבד (ללא שליחת הודעות): 054-8456771
פלאפל שלמה
פלאפל ותיק במיוחד, הפועל בשכונת הבוכרים (באזור הגובל בשכונת מאה שערים) במשך 40 שנה. הוא הוקם על ידי שלמה צדוק, פעיל אצ"ל וירושלמי גאה, שנהג לטגן את הפלאפל שלו בפרימוס (כירה ניידת הפועלת באמצעות לחץ) בעגלה ישנה. כיום, מפעיל את המקום בנו, שממשיך את דרכו של אביו ללא חידושים מודרניים כפי שוודאי הייתם מצפים שיהיו.
הפלאפל כאן עובר את הטיגון בתוך אותה הקערה בה השתמש שלמה במקום שהקים לפני 40 שנה, ויש שם כמובן גם את הפרימוס המקורי. אגב, בשנות ה-90 השתתף "פלאפל שלמה" בתחרות "הפלאפל של המדינה", שערך בזמנו דודו טופז בתוכניתו "הראשון בבידור", ואף זכה במקום הראשון. ומה כל כך מיוחד בו? קודם כל, העובדה שהוא אינו כולל חידושים טכנולוגיים והכול נותר שם ממש כפי שהיה, דבר נוסף הוא העובדה המעניינת שאין למקום תעודת כשרות, ולמרות זאת הוא מאכיל את מרבית החרדים המתגוררים באזור. איך? במקום תעודת כשרות, תלוי על הקיר פתק מהרב הראשי לישראל שמצהיר כי המקום כשר ללא עוררין.
אבל לא רק פלאפל אפשר למצוא כאן (16 שקלים בפיתה או 28 שקלים בצלחת לצד חומוס, טחינה ופול): יש במקום גם עיג'ה מעולה (חביתת ירק) שהיא מעין ייצור כלאיים שבין חביתה ללביבה, קציצות דג (18 שקלים בפיתה או 40 שקלים לצד אורז), מרקים (22 שקלים) ושקשוקה.
האווירה במקום, באופן לא מפתיע, אותנטית למדי, ובשעות הצהריים משתרך מחוץ לדלת הצנועה עם השלט הדהוי תור ארוך במיוחד שמתחיל כבר ברחוב. המלצה שלנו: למרות התור, אל תוותרו על החוויה הטעימה והייחודית שמחכה לכם בפנים.
מוסיוף 9 ירושלים, 02-5823387, כשר ללא תעודה
הפלאפל התימני
במקום, שנראה כמו חור בקיר בסמטה ירושלמית עתיקה ונמצא מול בית כנסת ותיק ומוכר בעיר, נמצאת מנת הפלאפל המיוחדת ביותר בירושלים, אם לא בארץ כולה. ומה כל כך מיוחד בו? הפלאפל שמגישים כאן הוא בגוון חום במיוחד, וטעמו יוצא דופן ואינו דומה לטעמו של אף פלאפל אחר שאנחנו טעמנו.
כדורי הפלאפל הנפלאים הללו נארזים כאן לא רק בפיתות אלא גם בלחוח (20 שקלים), בזלביה יחד עם ביצה קשה (17 שקלים), במלאווח (20 שקלים) ואפילו בתוך ג'חנון (22 שקלים). ואם תרצו, ישנה אפשרות לקנות במקום רק את העיסה של הפלאפל על מנת להכין ממנה כדורים בבית.
יואל 22 ירושלים, 02-5821551, כשר למהדרין
מאפיית נחמה
רשת מאפיות ירושלמית בעלת עשרה סניפים הפרוסים בכל העיר. הסניף הראשון, שהוא גם סניף הדגל של המקום, ידוע באווירה המיוחדת השוררת בו, ואת המאפים שבו מכינים בתנור מיוחד עליו מוטבע סמל המראה כי הוא נבנה בפלסטינה בשנת 1910. אגב, התנור הזה כה גדול ועמוק שיש הטוענים כי המאפייה עצמה נבנתה סביבו.
הרשת, שנמצאת בבעלות בני משפחה שמוצאם באיראן, מציעה כאן לחם יז'די שמוצאו בעיר בעלת אותו השם, לצד נון קשוח ויבש כמו קרקר באורך של מטר. יש כאן גם נון ברברי - לחם שמקורו באיראן, וגם לחם בוכרי עגול. ולצד עשרות מגשים עם חלות, פועל גם סאג' עליו אופים פיתות דרוזיות דקיקות.
אבל גולת הכותרת במקום היא, ללא ספק, החלות כמובן; בין היתר תמצאו כאן חלת בגט (10 שקלים), חלה מחיטה מלאה, חלה מתוקה וחלת כוסמין, חלה מוארכת וחלה עגולה.
זוננפלד 3 ירושלים, 02-5323042, כשר
דייטש
המסעדה הזו מאכילה בעיקר "תיירים" שמסתובבים בשכונה והיא שייכת לשלושה אחים ג'ינג'ים, שבמקרה הם גם הבנים של הרב אהרון דייטש. כשאתם מגיעים למקום, אל תתנו לשלט העתיק להטעות אתכם, וגם לא למראה הצנוע של המסעדה: מאחורי הדלפק מסתתר סיר עצום ממדים ובו מסתתר החמין הטעים ביותר שייצא לכם לטעום, מלא בשומן אווז ובתוספת קישקע מתקתק (28 שקלים).
במקום, אגב, רגילים ל"מסתננים בלבוש צנוע" ומשרתים את כולם עם חיוך רחב ומנות כמו גפילטע ביתי ונהדר שמוגש חם (!) עם חזרת סלק (12 שקלים ליחידה), כבד קצוץ משובח (15 שקלים) וקוגל תפוחי אדמה (7 שקל למנה או 30 שקלים לקילוגרם לקחת הביתה).
מאה שערים 32 ירושלים, 02-5829529, ראשון-חמישי 24:00-12:30, שישי 12:00-10:00, כשר למהדרין
מעדניית הדר גאולה
המעדנייה הבאה היא אחת מהמעדניות הוותיקות והמוכרות ביותר בשכונה, והיא שייכת לצאצאים של הרב יוסל אייכלר. המוכר גם הוא בשכונה. בין היתר, אפשר לקנות כאן מאכלי חג אשכנזיים כמו קציצות כרישה, קציצות סילקא, תבשיל לוביה וקישואי קרעה מבושלים.
בתוך חלל המעדנייה ישנו חדר נוסף המשמש מסעדה, שבה אפשר לאכול מהמטעמים שנמכרים במעדנייה, ביניהם בלינצ'ס גבינה, פשטידות של תפוחי אדמה, קוגל עצום ממדים (יש גם מתוק עם צימוקים, גם מלוח מתפוחי אדמה וגם חריף מאטריות ומתובל בפלפל שחור - 10 שקלים למנה), ארבעס ועשרות סוגים של סלטים (8.90-6.90 שקלים לקופסא).
מלכי ישראל 13 ירושלים, 5382832- 02, כשר בד"ץ
שטיסל
מסעדה-מעדנייה המציעה עשרות סוגי סלטים ומגשים עם אוכל יהודי מוכן לקנות הביתה. לרעבים במיוחד, ישנה אפשרות גם לשבת במקום ולזלול מכל הטוב שישנו כאן.
ההיצע כולל, באופן לא מפתיע, קוגל וכרוב ממולא ברוטב עגבניות (15-12 שקלים למנה) ופרוסת קרפיון, שגם אותה מכינים במקום (14 שקלים). מבחר הסלטים כאן מרשים וכולל מטבוחה מרוקאית לצד סלט ביצים עם מיונז וחצילים בצ׳ילי בנוסח אסייתי.
מלכי ישראל 11 ירושלים, 02-5384447, כשר
סיור אוכל מודרך במאה שערים
מאה שערים היא שכונה שצריך לעכל וגם לכבד: היא שונה ושום דבר בה אינו מובן מאליו. עתליה עין מור, ילידת עין כרם, היא שפית שספר הבישול שכתבה יחד עם אמה מדריכת הטיולים, פנינה עין מור, זכה השנה באוסקר ספרי הבישול העולמי. כשהיא מתפנה מבישולים ומאירוח, היא עורכת סיורי אוכל ברחבי ירושלים, כמו גם בשכונת מאה שערים. הסיור שלה כולל גם את האזור העוטף את השכונה, בואכה שכונת הבוכרים.
מתוך הבנה שדווקא דרך אוכל אפשר להכיר מקרוב את האזור ולהתאהב בירושלים על כל רבדיה, עתליה תיקח אתכם אל נבכי השכונה ותגלה לכם את הסודות הכמוסים שלה - דרך הביס. היא תכיר לכם את הפלאפליות הוותיקות, את הבשלניות הביתיות ותספר לכם את הסיפורים של המאפיות העתיקות של השכונה.
מחיר הסיור לקבוצה הוא 1,510 שקלים עבור הדרכה + 120 שקלים למשתתף עבור טעימות. מחיר הסיור עבור בודדים הוא 220 שקלים (כולל ביקור בבית פרטי בשכונה). על מנת לבדוק מתי מתקיים סיור לבודדים, מומלץ לבדוק בעמוד הפייסבוק שלה: עתליה | Atalya; ליצירת קשר: 052-4755167