המטבח הרומני משלב בין השפעות בלקניות להשפעות טורקיות, עם הבדל משמעותי אחד - במטבח הרומני נהוג להשתמש לא מעט בבשר לבן, אותו לא תמצאו במטבח הטורקי. הצ'ורבה הוא המרק הפופולרי ביותר במטבח הזה, וכך גם דייסת התירס - הממליגה, אחת המנות היותר מזוהות עם המטבח הזה, ששימשה בעבר (ומשמשת עד היום) תחליף זול ללחם בבתי הכפריים העניים. הרומנים, אוהבים מאוד גם נזידים מירקות כמו גיבץ' וכרוב ממולא.
בארץ, הרומנים נחשבים לספרדים של האשכנזים ובהתאם לכך גם האוכל שלהם, שלמרות מקורו המזרח אירופאי - הוא הרבה יותר מתובל מכל יתר מטבחי מזרח אירופה. יש לכך, כמובן, סיבות היסטוריות שונות, אחת מהן היא השליטה של האימפריה העות'מנית באזור, שהותירה את חותמה על לא מעט מטבחים נוספים בעולם.
אז איפה אפשר למצוא אוכל רומני בארץ? באיזו מסעדה מגישים את הקבב הרומני המפורסם, האיקרה ואת סלטי החצילים העוקצניים? לפניכם רשימה של מסעדות הפועלות ברחבי הארץ ומייצגות את המטבח הרומני, שלמרות המרחק הרב בינו לבין המזרח התיכון, זוכה כאן לאהדה רבה.
טרנסילבניה
המסעדה הבאה היא, ללא ספק, המסעדה הרומנית המפתיעה ביותר בארץ; היא שוכנת במעלות תרשיחא, ושייכת לנזיל אנדראוס - ערבי נוצרי, שנחשף למטבח הרומני במהלך לימודי רפואה ברומניה.
המסעדה הזו פועלת כבר מעל לעשור, ואפשר לזלול בה מנות כמו קוסטיצה - צלע חזיר מעושנת המאופיינת בטקסטורה של שכבות שומן ובשר. היא נחשבת למאכל מסורתי מהמטבח המולדובי אומנם, אבל אצלנו היא מזוהה יותר עם המטבח הרומני (75 שקלים).
עוד בתפריט: מנות עיקריות כמו צוואר לבן (75 שקלים) והקבב הרומני המפורסם (50 שקלים), וראשונות דוגמת איקרה (20 שקלים), מרק צ'ורבה (20 שקלים) וממליגה נהדרת (40 שקלים). לקינוח, תוכלו ליהנות שם מהפפאנש המסורתי.
מעלה המסגד 1 מעלות תרשיחא, 04-9973958, לא כשר
הסירים של Kati
הבשלנית קטי דגן, עלתה ארצה מרומניה כשהייתה בת 15. אחרי שנים של עבודה במערכת החינוך, עזבה את התחום לטובת הגשמת החלום שליווה אותה במשך שנים רבות - לפתוח מסעדה של אוכל ביתי.
את המקום שלה היא פתחה בחלל לא גדול ברחוב קיבוץ גלויות בחיפה, שם היא מגישה מבחר תבשילים ביתיים המשתנה מדי יום. בין היתר תוכלו למצוא פה כרוב ממולא, סלט חצילים רומני, תבשיל פלפלים קלויים שמוגש קר וגיבץ' ירקות.
וכמה תשלמו כאן? ארוחה מלאה הכוללת שלושה סלטים לפתיחה, עיקרית, שתי תוספות, לחם טרי הנאפה במקום ונפרס לפרוסות גסות וגזוז של פעם - 45 שקלים.
קיבוץ גלויות 34 חיפה, 04-6313335, כשר
ליאון את יוז'י
מסעדת פועלים שנפתחה לפני כמעט 50 שנה ברחוב הנביאים בחיפה, נטולת כל תפאורה מיוחדת ובעלת עיצוב בסיסי במיוחד, שמגישה אוכל רומני ביתי הכולל את כל הקלאסיקות האהובות.
במרכז החלל הלא גדול, ניצב לו גריל רומני עליו נצלים קבבים שמנמנים (28 שקלים) ונקניקיות פטריצ'ן (25 שקלים). שהכי כיף לאכול לצד ממרח איקרה אדומה (20 שקלים) וסלט כרוב חמוץ.
מלבדם, אפשר לזלול שם גם ממליגה וממולאים, סלט פלפלים קלויים וחצילים מוחמצים, תבשיל של שעועית לבנה ברוטב עגבניות וכמובן, מרק הצ'ורבה הרומני שנחשב לאחד ממרקי הצ'ורבה הטובים בארץ. המלצה שלנו: אל תשכחו להזמין גם שפריץ עם יין לבן.
הנביאים 31 חיפה, 04-8675073, לא כשר
יונק קפה וגלידה
אחד מהמוסדות המיתולוגיים בארץ ובחיפה בפרט, המציע את כל המנות הקלאסיות מהמטבח הרומני. המסעדה, שהוקמה ב-1948, מגישה עד היום את אותם סטייקים לבנים, קבבים מתובלים אותם מכינים במקום (8 שקלים), נקניקיות מבשר לבן, מיקס גריל רומני (70 שקלים) ועוד.
עצה שלנו: התעלמו מהעיצוב הפשוט במקום, המזכיר מעט חדר אוכל קיבוצי, ותיהנו מהאווירה המשפחתית והבלתי מחייבת וכמובן, מהחמוצים המעולים שמכינים במקום ואין ארוחה רומנית בלעדיהם (15 שקלים למנה קטנה, או 20 שקלים למנה גדולה).
קיבוץ גלויות 23, חיפה. 04-8667929. לא כשר
מעיין הבירה
קשה למצוא חיפאיים (או ישראלים בכלל), שלא מכירים את החמארה הכי מפורסמת בעיר. אבל מה שסביר שרובם לא יודעים הוא, שיש בתפריט של המקום לא מעט מנות מהמטבח הרומני.
במקום, שאת קירותיו מקשטות תמונות של אנשי תרבות ופוליטיקאים מקומיים שפקדו את המקום בעבר, תוכלו לטעום את אחת ממנות הקוסטיצה הטובות בארץ, קבב רומני משובח ונקניקיות פטריצ'אן אווריריות העשויות מבשר בקר טחון והמון שום ( 60 שקלים).
עוד במקום: ראשונות כמו כבד קצוץ, איקרה, סלט חצילים וחמוצים - את הכל מכינים במקום עצמו (15 שקלים), ומגישים לצד לחם טרי-טרי.
נתנזון 4 חיפה, 04-8623193, לא כשר
אדי
מסעדה רומנית קטנה וסודית, שתגרום לכם להרגיש כמו בכפר רומני מבודד. השולחנות במקום מכוסים במפות רקומות בסגנון צועני, האווירה היא אווירת חמארה רווית אלכוהול ובתפריט האוכל יש מנות דוגמת רגל קרושה, כבד קצוץ, איקרה אוורירית, פלמידה מעושנת, מרק שעועית עם עצמות בשר מעושנות וקבבים עסיסיים ושמנמנים, שעל כל אחד מהם תשלמו שם 12 שקלים.
עוד במקום: חמוצים שאדי, הבעלים של המקום, מכין בעצמו, ממליגה עם גבינה בולגרית מגוררת ושמנת חמוצה - שנחשבת למנת הדגל של המסעדה (35 שקלים) ומרק צ'ורבה (30 שקלים). חובבי הוודקה, יוכלו ללגום כאן את המשקה החריף בכמות של 50 מ"ל או 100 מ"ל, לבחירה.
דרך בגין 9 תל אביב, 03-5605492, לא כשר
מאמאיה
מסעדת גריל רומני שפועלת ברחוב בן יהודה בתל אביב משנת 1970, ותמשיך לפעול, כך נראה, גם בעשורים הבאים.
במקום הוותיק אפשר למצוא את כל ה"היילטים" של המטבח הרומני, ביניהם מרק צ'ורבה (25 שקלים) וממליגה שמוגשת עם שני סוגי גבינות, חמאה ושמנת (60 שקלים). ואיך אפשר בלי הקבב הרומני, שעל שתי יחידות ממנו תשלמו כאן 40 שקלים.
עוד בתפריט: מוח, עמוד שדרה וקוטלט לבן (75 שקלים), שניצל לבן ולקינוח - הפפאנש המפורסם (34 שקלים).
בן יהודה 192 תל אביב, 03-5237784, לא כשר
חיים נלו
מוסד קולינרי ותיק הפועל בגבול שבין תל אביב ליפו, ועבר לא מעט מהפכות ושינויים במהלך השניים בהן הוא פועל. מתחילת פעילותו ועד היום, מגישים ב"חיים נלו" ממרח איקרה עמולה, קבב מתובל בהרבה מאוד שום וסטייקים לבנים.
את הממליגה המפורסמת מגישים כאן עם שמנת וביצת עין (53 שקלים), אבל את מרק הצ'ורבה, סלט החצילים והחמוצים הרומניים - ממשיכים להכין בצורתם הקלאסית, ללא שינויים ושדרוגים למיניהם.
בגזרת העיקריות תוכלו למצוא כאן שניצל לבן (74 שקלים), קורדון בלו, סטייקים במשקל של 300 גרם, צלע לבנה, נקניקיות רומניות מבשר לבן וכאמור, קבבים עסיסיים.
ואם תגיעו למקום בימי שישי, תוכלו ליהנות גם מהופעה מוזיקלית הכוללת את מיטב הקלאסיקה הרומנית.
אילת 11 תל אביב, 03-5101919, לא כשר
מיטש
הרומנייה הצעירה ביותר ברשימה: "מיטש" היא מזללה שמחה במיוחד ששוכנת באחת מסמטאות שוק הכרמל, והוקמה על ידי השפית והיועצת הקולינרית - אורית מושקוביץ.
למקום ז'רגון ייחודי משלו שיצרה מושקוביץ, אווירה שמחה וכיפית במיוחד ותפריט שכולל מנה מושלמת של שתי יחידות קבב המוגשות בתוך פיתה בשרנית יחד עם חציל רומני, צ'ימיצ'ורי, סלסת עגבניות, טחינה, בצל מטוגן וכרוב מאודה. את כל הטוב הזה, אפשר לקבל גם בצלחת במקום בפיתה (50-30 שקלים למנה).
חיים חבשוש 31 שוק בכרמל תל אביב, 03-7357677, לא כשר