בשיתוף אחוזות רובינשטיין, סנו ודקסל פארמה
אין כמו האוכל של סבתא – יש בו קסם נוסטלגי וניחוחות של פעם, מנות שעברו מדור לדור ומספרות על המקום ממנו באו הסבתות שלנו. בשבועות אלו ynet בשיתוף ערוץ האוכל ובהובלת הבשלנית והבלוגרית תמרה אהרוני, יוצאים למסע ברחבי ישראל בעקבות המאכלים האותנטיים והאהובים של הסבתות הישראליות.
במהלך "פרויקט סבתא" אנחנו פוגשים דמויות צבעוניות ומרתקות, ניחשף למאכלים מסורתיים וייחודיים ולמטבחים מגוונים שבין מזרח למערב. והפעם: שושי אושרי, שניהלה במשך שנים את דוכן הנקניקיות המיתולוגי בקינג ג'ורג' בתל אביב, מלמדת את תמרה אהרוני מתכון ביתי, פשוט וחגיגי למוּסָקָה. צפו בכתבה בראש העמוד
מוסקה סנדוויץ' של החלבים והמצרים
שושי אושרי (74), בת לאם פרסייה ולאב פולני, נולדה בשכונת התקווה בתל אביב וגדלה בקיבוץ בשרון. המטבח שלה, היא מעידה, הוא קיבוץ גלויות של מאכלים בין פולין, אירן ותימן. "בעלי ז"ל היה תימני וחמותי הייתה לי כמו אמא. היא הייתה בשלנית נהדרת וכל פעם שהיא בישלה במטבח היא קראה לי לעזור לה. כל הזמן היא הייתה אומרת לי לבוא ללמוד ממנה".
שושי הייתה בעברה גננת ולפני 25 שנים היא החליטה לפרוש ולסגור את הגן שניהלה בחצר ביתה ולהיכנס לעסקי הקולינריה. "בעלי נפטר והייתי במצב כלכלי לא טוב, אז התחלתי למכור ג'חנון מהבית", היא מספרת.
הג'חנון של שושי עשה לו שם בתל אביב ועד מהרה היא התרחבה ופתחה מסעדה ברחוב ירמיהו בתל אביב בשם חוויאג', "שזה ניגובים בתימנית". לאחר כמה שנים היא סגרה את המסעדה ופתחה עם ילדיה את דוכן הנקניקיות "מד דוג" בקינג ג'ורג', מחלוצי הנקניקיות האמריקאיות בישראל שהפך למוסד תל אביבי מוכר.
הדוכן נסגר לפני שנתיים וחצי והיום שושי ממשיכה לבשל בהנאה בעיקר לילדים ולנכדים. שלושת בניה של שושי עדיין בעסקי המזון, שניים מנהלים מסעדות ובנה האמצעי, אריה אושר, הוא השף של שגרירות ישראל בגרמניה.
אנחנו מבקרים את שושי בביתה, והיא מלמדת אותנו מתכון מושלם למוסקה שלמדה להכין מחמותה. "היא הייתה מכינה מוסקה של החלבים והמצרים. למדתי פעם אחת כשעמדתי לידה. ניסיתי את המתכון על הילדים שלי ומאז אני מכינה אותו פעם בשבועיים".
המוסקה היא מאפה בלקני נימוח עשוי משכבות של חצילים, בשר ורוטב עגבניות שנאפים בדרך כלל בתנור. גרסת המוסקה של שושי נעשית כולה בסיר אחד שמתבשל על האש במשך חצי שעה בלבד. את תערובת הבשר דוחסים לכיס סנדוויץ' שיוצרים בפרוסות החצילים. אחרי טיגון קצר, מכינים את הרוטב העגבניות באותו סיר של הטיגון ומוסיפים לו את החצילים לבישול נוסף. קבלו את המתכון המלא:
מוּסָקָה ביתית של שושי אושרי
מצרכים:
1 חציל גדול
1/2 ק״ג בשר טחון
1 בצל קצוץ
2 שיני שום קצוצות
1/2 פלפל ירוק חריף
חופן כוסברה
חופן פטרוזיליה
1 כף פלפל שחור
1 כפית מלח
1 ביצה
שמן לטיגון
לרוטב:
1 בצל חתוך לפרוסות
1 כף סוכר
1 כפית כמון
1 כפית פלפל שחור
1 קופסה עגבניות מרוסקות
2 כפות רכז עגבניות
2 כוסות מים רותחים
אופן הכנה:
חותכים את החצילים לפרוסות דקות אבל לא עד הסוף (משאירים כמה ס"מ ליצירת כיס למילוי).
מניחים על מגבת סופגת וממליחים כדי שהחצילים יגירו נוזלים.
מערבבים בקערה את הבשר הטחון עם כוסברה ופטרוזיליה קצוצים, בצל קצוץ דק, ומתבלים במלח, פלפל וביצה. לשים היטב. נותנים לתערובת לנוח כ- 30 דקות.
מגלגלים את הבשר לעיגולים קטנים וממלאים את החצילים במרכזם.
מחממים מחבת עם מעט שמן ומטגנים את החצילים היטב משני הצדדים.
מוציאים את החצילים המטוגנים ומניחים על נייר סופג
באותו סיר מטגנים בצל עם כף סוכר בשביל הקרמול. לאחר מכן מוסיפים את העגבניות המרוסקות, הרכז והמים הרותחים. מתבלים במלח, פלפל וכמון.
מרתיחים את הרוטב ומכניסים לתוכו את החצילים.
נותנים לתבשיל להתבשל על אש קטנה כ- 30 דקות.
- "פרויקט סבתא" בחסות אחוזות רובינשטיין, סנו, רסטרטו ודקסל פארמה/אומפרדקס יוצא בשבועות אלו למסע בעקבות המטבח של הסבתות הישראליות. עקבו אחרינו במתחם ב-ynet ובאתר ערוץ האוכל
בשיתוף אחוזות, סנו ודקסל פארמה