בשיתוף אחוזות רובינשטיין, סנו ודקסל פארמה
אין כמו האוכל של סבתא – יש בו קסם נוסטלגי וניחוחות של פעם, מנות שעברו מדור לדור ומספרות על המקום ממנו באו הסבתות שלנו. בשבועות הקרובים ynet בשיתוף ערוץ האוכל ובהובלת הבשלנית והבלוגרית תמרה אהרוני, נצא למסע ברחבי ישראל בעקבות המאכלים האותנטיים והאהובים של הסבתות הישראליות.
במהלך "פרויקט סבתא" נפגוש דמויות צבעוניות ומרתקות, ניחשף למאכלים מסורתיים וייחודיים ולמטבחים מגוונים שבין מזרח למערב. והפעם: סבתא שמחה מלמדת את תמרה אהרוני פטנט של אמה שהיה מעדן בבית בתקופת הצנע של שנות ה-50 – קציצות קובה משאריות של לחם. צפו בכתבה בראש העמוד
מאכל מתקופת הצנע שהיה ונשאר מעדן
שמחה ברזק (83), דור שלישי בישראל, נולדה למשפחה מסורתית בשכונת מונטיפיורי שבתל אביב. היא זוכרת בית שמח, מצחיק ורוחש באנשים עם אבא שעבד בעירייה, אמא עקרת בית, שישה ילדים ואורחים שתמיד באו לבקר.
שמחה מספרת שלכל ילד במשפחה היה תפקיד בבית. "לא היה דבר כזה לא להושיט יד. התפקיד שלי היה לעזור במטבח. אמא לא הייתה צריכה ללמד אותי, למדתי תוך כדי התבוננות. היא נולדה בישראל אז המטבח שלה היה מעורב מכל העדות – בוכרי, מרוקאי ואפילו גפילטע פיש. כל יום היה מרק כי הייתה לנו משפחה גדולה. בשישי בערב תמיד היה מרק עוף. לשבת אמא שחטה עופות בעצמה".
אחד המאכלים הזכורים ביותר לשמחה היה דווקא מתקופת הצנע בשנות ה-50. אמה הייתה נוהגת להשתמש בשאריות הלחם שמעט התייבשו ולהכין מהן קציצות קובה משגעות. "כל החלקים הקשים שנשארו לא נזרקו לפח. אמא השרתה את הלחם, עשתה ממנו בצק ומממלאת בבשר. זה מתכון שהיא למדה מאמא שלה".
הקציצות, שהפכו להיט גם אצל הילדים והנכדים של שמחה, מכונות עד היום במשפחה "קציצות לחם". שמחה מספרת שליד הקציצות היה תמיד מוגש מרק אפונה או עדשים, "כי זה לא התאים למרק אחר. אבל עד שהמרק הגיע כולם בבית היו מחסלים את הקציצות".
קציצות לחם ומרק אפונה של שמחה ברזק
מצרכים לבצק:
1/2 כיכר לחם
1 ביצה
1/4 כפית פלפל שחור
1/2 כפית מלח
2 כפות קמח
מצרכים לבשר:
1/2 ק״ג בשר טחון
1 בצל
1/4 כוס שמן
6 שיני שום
1 כפית מלח
1 כפית קינמון
1 כפית כמון
1/2 כוס צנוברים
אופן הכנה:
משרים את הלחם בקערה עם מים למשך כ- 10 דקות.
מטגנים את הבצל בסיר עם שמן. מוסיפים פרוסות שיני שום.
לאחר שהבצל מזהיב מוסיפים את הבשר ומתבלים במלח, קינמון וכמון.
כאשר הבשר מטוגן היטב מורידים מהאש, מוסיפים צנוברים, מערבבים היטב ונותנים לתערובת להתקרר.
סוחטים היטב את הלחם המושרה משאריות המים, מוסיפים ביצה ומתבלים במלח, פלפל וקמח.
לשים היטב את הלחם עד שהוא הופך לבצק.
מכינים את הקציצות: לוקחים מעט מהבצק, מייצרים גומחה, מכניסים מעט מתערובת הבשר שהצטננה וסוגרים היטב.
מטגנים את הקציצות בשמן עמוק ומוציאים לנייר רב מגבת.
מצרכים למרק האפונה:
1 בצל קצוץ
3 שיני שום פרוסות
1/4 כוס שמן
1 שקית אפונה קפואה
1 כפית כמון
1 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
1 ליטר מים (או יותר – בהתאם לדרגת הסמיכות שרוצים)
3 גבעולי סלרי
אופן הכנה:
מטגנים בצל קצוץ ושום בסיר שמן.
מוסיפים את שקית האופנה, ומתבלים במלח, פלפל וכמון.
לאחר טיגון קצר מוסיפים את המים והסלרי ומבשלים למשך כ- 30 דקות.
לאחר בישול טוחנים את המרק בבלנדר מוט ומגישים.
צפו בכתבה בראש העמוד
- "פרויקט סבתא" בחסות אחוזות רובינשטיין, סנו, רסטרטו ודקסל/אומפרדקס ייצא בשבועות הקרובים למסע בעקבות המטבח של הסבתות הישראליות. עקבו אחרינו במתחם ב-ynet ובאתר ערוץ האוכל
בשיתוף אחוזות רובינשטיין, סנו ודקסל פארמה