בשיתוף אחוזות רובינשטיין, מוטי, דקסל
אין כמו האוכל של סבתא – יש בו קסם נוסטלגי וניחוחות של פעם, מנות שעברו מדור לדור ומספרות על המקום ממנו באו הסבתות שלנו. בשבועות הקרובים ynet בשיתוף ערוץ האוכל ובהובלת הבשלנית והבלוגרית תמרה אהרוני, נצא למסע ברחבי ישראל בעקבות המאכלים האותנטיים והאהובים של הסבתות הישראליות.
במהלך "פרויקט סבתא" נפגוש דמויות צבעוניות ומרתקות, ניחשף למאכלים מסורתיים וייחודיים ולמטבחים מגוונים שבין מזרח למערב. והפעם: סבתא שרה מלמדת את תמרה אהרוני להכין את מנת הדגל שלה – מרק תימני עם המון חוויאג', אותו היא מגישה עם פיתות רכות שנאפות על גריל חשמלי. צפו בכתבה בראש העמוד
שרה לוי (78) נולדה בתימן ועלתה עם משפחתה לישראל בגיל 6. אביה נפטר כשהייתה בת 4 ואמה נישאה בשנית והביאה עוד 10 ילדים. שרה מעידה כי אין לה הרבה זיכרונות מתימן, אבל מה שכן נשאר הוא המטבח התימני, שמזוהה יותר מכל עם מאפי הבצק כמו המלאווח, הג'חנון, הקובנה והלחוח. את כל המאכלים התימניים האותנטיים, מספרת שרה, היא למדה להכין מאמה "שהייתה אופה פיתות ומלאווחים מטריפים בטאבון, לא כמו שעושים היום".
במשך שנים שרה הייתה מבשלת מידי יום ובייחוד בארוחות שישי וחג, אבל בשנים האחרונות, בשל מחלה, היא מבשלת הרבה פחות. כיום היא גרה בחדרה, היא התאלמנה ויש לה בן זוג, שהיא נהנית לבשל לו מידי פעם. למרות שהיא מבשלת פחות מבעבר, שרה לא מוותרת על אירוח חמשת ילדיה ו-13 הנכדים ומשפחותיהם לארוחות שישי.
מנת הדגל של ארוחות השישי שלה היא המרק התימני, מרק עוף בתוספת לימון וחילבה וכמובן המון חוויאג', שנותן לו את צבעו הזהוב. מנת המרק לא שלמה בלי הפיתות התימניות, ששרה אופה על גריל חשמלי. את הבצק של הפיתות מתעקשת שרה ללוש בידיים, למרות שהיא מתעייפת מהר. "פעם הייתי עושה 3 או 4 קילו, היום כבר אין לי כוח".
מרק תימני ופיתות של שרה לוי
מרכיבים למרק:
4 כרעיים מחולקים
1 בצל
מרכיבים למחית התיבול:
צרור כוסברה
10 שיני שום
2 עלי סלרי
מרכיבים לסיר המרק:
3 כפות חוויאג׳
1 כף מרק עוף
1 כף מלח
1 כף רכז עגבניות
2 תפוחי אדמה
מרכיבים לרביכה:
1 כף קמח
1/2 כוס מים
מרכיבים לפיתה התימנית:
1 ק״ג קמח
1 כף סוכר
1 כף שמרים
1 כף מלח
3 כוסות מים פושרים
להכנת המרק
מרתיחים את העוף עם ראש של בצל במים. לאחר שהקצף עולה מחליפים את המים וממלאים מחדש את הסיר.
בינתיים טוחנים בבלנדר את הכוסברה, השום והסלרי.
מוסיפים את המחית הטחונה לסיר ומתבלים עם חוויאג׳, מרק עוף, מלח ורכז עגבניות.
חותכים את תפוחי האדמה לקוביות ומוסיפים לסיר.
מערבבים בקערה את חומרי הרביכה – קמח ומים. מסננים ומוזגים אותה למרק על מנת שתעזור להסמיך את הטעם.
נותנים למרק להתבשל היטב עד שתפוחי האדמה רכים.
להכנת הפיתות
מערבבים את הקמח עם הסוכר, השמרים, המלח והמים ולשים היטב בידיים. לאחר שנוצר בצק אחיד מכסים במגבת ומניחים להתפחה במשך 60 דקות.
כשהבצק תופח מחלקים אותו לכדורים ונותנים לו לנוח 30 דקות נוספות.
את כדורי הבצק משטחים בצורה חופשית ומטגנים במחבת גריל מיוחד או על מחבת חמה והופכים מידי פעם. מוציאים את הפיתות כשהן תופסות צבע ונפח.
בתיאבון
- "פרויקט סבתא" בחסות אחוזות רובינשטיין, סנו, רסטרטו ודקסל/אומפרדקס ייצא בשבועות הקרובים למסע בעקבות המטבח של הסבתות הישראליות. עקבו אחרינו במתחם ב-ynet ובאתר ערוץ האוכל
בשיתוף אחוזות רובינשטיין, מוטי, דקסל
פורסם לראשונה: 07:20, 07.02.22